În clasele primare am învățat la școală că România este o țară frumoasă, cu aproape toate formele de relief, ce merită văzută bucățică, cu bucățică, până în cele mai mici detalii. Tot la școală aflam că mii de turiști străini ne invidiază și ne vizitează an de an pentru că avem munte, mare, deltă și o mulțime de minunății ale naturii. Unii dintre noi am descoperit cele mai frumoase locuri din România, însă adesea ne întrebăm pe care să le alegem primăvara, pentru o vacanță menită să ne încarce cu energie până la vară.
În 2020 am fost forțați cumva să ne îndreptăm atenția mai mult către locurile frumoase din România și unii dintre noi am ales-o ca destinație de vacanță, în detrimentul plajelor din Grecia, Turcia sau Bulgaria. Anul trecut am văzut pe rețelele de socializare cele mai frumoase fotografii surprinse în locuri minunate din țara noastră și am înțeles că astfel ne putem promova frumusețile naturii, dacă nu în lumea întreagă, măcar între noi.
După o vacanță de iarnă cu oarecare restricții de circulație, suntem mulți care visăm măcar la o vacanță de primăvară. Și pentru că încă nu e timpul să călătorim în străinătate așa cum o făceam în anii anteriori, propun să ne aplecăm puțin atenția către cele mai frumoase locuri din România de vizitat primăvara. Țara noastră merită și sunt convinsă că îmi veți da dreptate.
Așadar am încercat să întocmesc o listă cu cele mai frumoase locuri din România primăvara.
Poiana Narciselor
O să încep cu unul dintre locurile al cărui nume are primăvara în el. Și vă îndemn ca în locul stațiunilor de pe Valea Prahovei, să mergeți la vreo 30 de kilometri de Brașov, în Dumbrava Vadului unde se află o poieniță întinsă pe care, în fiecare an în luna mai, înfloresc mii de narcise. Înainte de a aminti de pozele de Instagram ce se pot obține aici, îți spun că mirosul de narcise înflorite te va face să-ți imaginezi grădina raiului.
Valea Vaserului
Tot de pe Instagram am aflat că vara trecută, foarte mulți dintre cunoscuții mei au fost în Maramureș. Se spune despre această zonă a țării că este de o frumusețe rară și totul, de la natură, la așezările omenești, la locuitori și până la tradiții, este minunat. Valea Vaserului este unul dintre cele mai renumite puncte de atracție din Maramureș, odată pentru peisajele sale încântătoare și apoi pentru că pe aici trece faimoasa „Mocănița”. Pe Valea Vaserului este ultima cale ferată forestieră funcțională din țară, iar amenajarea ei a început în anul 1931. Așadar un loc încărcat de istorie și tradiții, cum spuneam.
Grădina Zmeilor
Dacă tot ajungi în Maramureș, nu-ți va lua mult să ajungi în județul Sălaj, în orașul Jibou. De aici mai străbați 10 kilometri și vei descoperi una dintre cele mai fascinante panorame din România. Un grup de stânci înalte, de diferite forme ciudate, este primul care atrage atenția, iar localnicii nu se dau în lături de a spune zeci de legende despre „zmei”.
Cetatea Enisala
Cum parcă nu e vacanță fără mare și cum apa e prea rece primăvara pentru a face baie, îți propun o excursie în Dobrogea, la cetatea Enisala. Aproape 100 de ani a fost construită, din secolul al XIII-lea și până spre finalul secolului al XIV-lea, ca apoi să fie inclusă în sistemul de defensivă a țării Românești împotriva turcilor. Nu a rezistat mult pentru că a ajuns garnizoana Imperiului Otoman. După ce a fost abandonată de turci, s-a ruinat în veacurile ce au urmat, însă a rămas singura cetate medievală care a supraviețuit confruntărilor ruso-turce ce au avut loc pe teritoriul Dobrogei.
Cascada Cailor
Mergem acum mai departe, și urcăm din nou spre Maramureș, către una dintre cele mai frumoase zone din țara noastră și cea mai mare cascadă din România. Aceasta se află în Parcul Național Munții Rodnei, în apropiere de Borșa maramureșeană.
Grădina botanică din Iași
Și dacă tot am ajuns din nou în Maramureș, ar fi păcat să nu facem o excursie de o zi la Iași, poate unul dintre cele mai frumoase orașe din țară. Pe lângă Palatul Culturii și parcul Copou al lui Eminescu, grădina Botanică din Iași este o superbitate. Întinsă pe 100 de hectare de teren, grădina acoperă un număr impresionant de specii de plante, de la cele tropicale, până la cele mai rare de pe pământ.
Delta Neajlovului
De curând am aflat că la numai 40 de kilometri de București, în Parcul Comana se află o deltă impresionantă. Delta Neajlovului este o atracție importantă pentru pasionații de natură, întinsă pe o suprafața de 1000 de hectare. Sunt peste 140 de specii de păsări, pești și mamifere, iar peisajul este de-a dreptul fascinant.
Cheile Băniței
Se spune că defileu muntos mai impresionant decât cel de pe Valea Jiului cu greu găsești în țară. Cheile Băniței s-au format în urma prăbușirii unei peșteri și astfel a apărut canionul ce poate fi trecut la picior și pe alocuri escaladat. Și dacă tot ajungi aici, ai putea vizita și cetatea dacică sau Peștera Bolii.
Vulcanii Noroioși
Celebri în Europa datorită peisajului total neobișnuit, Vulcanii Noroioși au apărut în urma erupţiilor de gaze din pământ, care antrenează spre suprafaţă cantităţi variabile de nămol şi apă. Craterele se pot ridica până la şase metri înălţime, cu erupţii permanente sau intermitente. Intensitatea depinde de cantitatea de apă care se infiltrează în sol. Se află în județul Buzău și drumul de la București până acolo durează mai puțin de două ore.
Satul Viscri
Nimic nu e mai liniștitor și mai dătător de energie decât o zi petrecută în natură. Iar când natura se îmbină cu o masă bogată și ospitalitatea inegalabilă a oamenilor din zonă, atunci știi că ai ajuns la Viscri. Din păcate, această localitate mică din inima Transilvaniei era aproape necunoscută până ce nu a fost vizitată de câteva ori de prințul Charles. Azi e un obiectiv turistic important și vizitatorii sunt atrași și de impunătoarea Biserică Fortificată de aici, ce datează din secolul al XIII-lea.
Insula Ovidiu
Singurul obiectiv turistic din România ce se află pe o insulă apărută natural, Insula Ovidiu se găsește în mijlocul lacului Siutghiol. Pe lângă frumusețile naturale, există și o parte fermecătoare ce împletește istoria cu legendele populare. Se spune că în secolul al VIII-lea, înaintea erei noastre, poetul Ovidiu a fost exilat de împăratul Augustus, tocmai pe această bucată de pământ.
Cetatea Tricule
Cine a vizitat până acum măreția peisajelor de la Cazanele Dunării, cu siguranță a auzit de acest obiectiv. Cine nu, este obligat să o facă deoarece această zonă din județul Mehedinți reprezintă unul dintre cele mai frumoase locuri din România de vizitat primăvara. Cetatea Tricule este un edificiu superb, pe jumătate scufundat sub apele fluviului, de o importanță turistică deosebită.
Castrul roman Porolissum
Ne întoarcem din nou în Ardeal, de această dată la 10 kilometri de Zalău unde se află unul dintre cele mai importante centre preistorice, castrul roman Porolissum, de pe vremea strămoșilor daci. Acest sit arheologic este unul dintre cele mai bine păstrate din țară și, pe lângă importanța istorică, oferă și niște peisaje menite să-ți taie răsuflarea.
Delta Dunării
Este inutil să amintim de frumusețea acestui loc primăvara. Este anotimpul când înfloresc copacii, nuferii, când începe să crească stuful și papura, când întreaga natură parcă prinde viață peste noapte. Este anotimpul când peste 2000 de specii de păsări se întorc acasă, în deltă. Este mirific de-a dreptul și dacă tot aminteam de pozele de Instagram, imaginează-ți numai ce picturi poți surprinde.