Cele mai longevive animale
Care sunt cele mai longevive animale și cum reușesc să trăiască zeci și sute de ani în condiții naturale?
Animalele care trăiesc în condiții naturale rareori se apropie de vârsta considerată maximă din cauza mai multor factori precum mortalitatea infantilă, bolile, prădătorii, vremea rea, distrugerea habitatului sau concurență pentru hrană și adăpost.
Iată o listă cu zece dintre cele mai longevive animale care pot atinge speranța maximă de viață în condiții ideale:
- Ariciul de mare roșu
Se crede că aricii de mare roșii sunt aproape nemuritori. Se găsesc în apele puțin adânci ale Oceanului Pacific, de-a lungul coastei de vest a Americii de Nord. Se știe că aceste creaturi mici, spinoase, trăiesc de mai bine de 200 de ani.
- Peștele Koi
Peștele Koi trăiește de obicei 25-30 de ani, dar există rapoarte despre unele exemplare care au atins vârste de peste 200 de ani! Un celebru Koi din Japonia, numit „Hanako”, a murit în 1977 și un studiu al inelelor de creștere a raportat că avea 226 de ani! Acest lucru l-a făcut mai bătrân decât Statele Unite ale Americii!
- Anghila lungă
Originare din Noua Zeelandă și Australia, aceste anghile trăiesc adesea până la 60 de ani. Cu toate acestea, cea mai bătrână anghilă lungă vie a ajuns până la 106 ani! La fel ca rechinul din Groenlanda, acești pești cresc foarte încet, motiv pentru care pot îmbătrâni atât de mult.
- Macaw
Papagalii Macaw pot trăi până la 60-80 de ani, din care aproape jumătate reprezintă vârsta de reproducere. Din păcate, majoritatea papagalilor macaw sunt acum pe cale de dispariție în sălbăticie și din unele zone fiind dispăruți complet din cauza degradării habitatului și a comerțului ilegal cu animale de companie.
- Elefantul african
Cele mai mari animale terestre au o durată medie de viață de 70 de ani. În plus, un studiu recent din Zimbabwe a constatat că elefanții africani pot rămâne fertili până la moartea lor!
- Țestoasa gigant de Galapagos
Este cea mai mare specie vie de broască țestoasă care poate supraviețui cu mult peste o sută de ani. Cea mai bătrână țestoasă gigant de Galapagos înregistrată 152 de ani.
Cea mai faimoasă broască țestoasă din Galapagos a fost ‘Lonesome George’, o subspecie care a trăit pe insule și care la 100 de ani era încă văzută ca un adult tânăr! Devenise un fel de ambasador pentru insulele de pe coasta Ecuadorului, a căror floră și faună unice au ajutat la inspirarea teoriilor lui Charles Darwin despre evoluție.
- Balena de Groenlanda
Balenele de Groenlanda (bowhead) au o durată medie de viață de 200 de ani – o balenă a fost chiar găsită cu fragmente de harpon în stomac, ce datau din anii 1800! Își petrec viața în Arctica și sub-Arctica și reprezintă al cincilea cel mai mare mamifer marin!
- Rechinul Groenlandei
Acești rechini pot ajunge la vârste de 200 de ani, deși a fost găsit un specimen care avea 400 de ani – ceea ce îl face cel mai vechi vertebrat din lume. Trăiesc atât de mult pentru că cresc foarte încet. Cresc aproximativ 1cm pe an și ajung la maturitate la aproximativ 100 de ani. Asta da copilărie lungă!
- Scoica Quahog
La pescuirea acestor scoici s-au făcut calcule și a reieșit că unele exemplare aveau peste 400 de ani. Aceste vietăți prezintă o longevitate excepțională, iar un exemplu concludent este scoica „Ming” despre care se spune că are 507 ani și trăiește de pe vremea dinastiei Ming.
- Meduza nemuritoare
Aceasta este o meduză unică, ce poate reveni la starea sa prematură atunci când este expusă la stres sau rănire. Deși acest lucru înseamnă că este nemuritoare din punct de vedere biologic, practic nu trăiește pentru totdeauna, se rănește și mănâncă la fel ca alte animale.