Cele mai mari bănci din lume – China ocupă primele 4 locuri în top 10
Că vrem sau nu, că ne place sau nu, băncile sunt o parte importantă în economia mondială. Nu sunt doar instituţii de creditare, aşa cum sunt mulţi tentaţi să le catalogheze în primă fază, ci gestionează plăţile de pe piaţă, acumulează fonduri pe care le pot trimite diverşilor debitori, reglementează fluxul de numerar.
Cumva previzibil, în timp ce Statele Unite ale Americii şi China duc o luptă continuă pentru titlul de cea mai mare economie a lumii, prima dintre ele a pierdut lupta în privinţa celor mai puternice instituţii financiare. Cele mai mari bănci din lume se găsesc acum în China. Dacă ani de zile instituţiile americane de creditare nu au avut rivali, ultima decadă a schimbat categoric modul în care arată clasamentele. Primele 4 bănci din lume sunt din China, iar în top 10 mai figurează 2 bănci din Statele Unite şi alte 2, din Franţa, conform datelor publicate anual de S&P Global Intelligence, compania ce realizează topul primelor 100 de bănci din lume ţinând cont de activele deţinute.
Industrial & Commercial Bank of China este pe primul loc în topul ce prezintă cele mai mari bănci din lume. Cu active de peste 3,6 trilioane de dolari şi venituri estimate la 134,8 miliarde de dolari, în acest moment instituţia financiară deţinută de statul chinez nu are rival niciunde în lume, fiind departe de următorul competitor.
Ca să poată ajunge la această performanţă, Industrial & Commercial Bank of China oferă o gamă complexă de produse, de la clasicele împrumuturi către persoane fizice la cele pentru companii, instrumente pe piaţa monetară, servicii de schimb valutar şi transfer de bani, dar şi oportunităţi de investiţii.
De 13 ani deţine titlul de cea mai valoroasă bancă din lume. Are sediul european în Luxemburg şi reprezentanţe în toate oraşele mari de pe continent: Paris, Amsterdam, Bruxelles, Milano, Madrid, Barcelona Varşovia şi Lisabona.
China Construction Bank Corp ocupă locul al doilea în topul ce prezintă cele mai mari bănci din lume. Cu active de 2,94 trilioane de dolari, instituţia financiară chineză le pune la dispoziţie clienţilor credite, în nume personal sau dedicate companiilor, carduri de credit, e-banking, depozite. Tot aici sunt operate şi mai multe sectoare ale trezoreriei statului, precum cursul valutar, titluri de stat sau pieţe monetare. Are 13.629 de sucursale pe teritoriul ţării, reprezentanţe în oraşele mari ale lumii, precum New York, Hong Kong, Singapore, Tokyo, Sidney, Johannesburg, Barcelona, dar şi o filială la Londra.
Cu 2,82 trilioane de dolari, Agricultural Bank of China este cea de-a treia bancă din lume şi este, ca şi Industrial & Commercial Bank of China, deţinută de stat. Aşa cum îi spune şi numele, banca oferă servicii de creditare destinate companiilor implicate în agricultură sau în creşterea animalelor, dar are şi produse foarte ofertante pentru IMM-uri care nu au legătură cu domeniile agriculturii sau fermelor. Are sucursale pe întreg teritoriul ţării, dar şi în Hong Kong, Singapore, Londra, New York, Frankfurt, Seul şi Sidney, având peste 300.000 de angajaţi.
Bank of China încheie plutonul de 4 ce domină topul mondial cu cele mai mari bănci din lume. Este, ca şi predecesoarele sale, deţinută de stat şi are active de 2,63 trilioane de dolari. Este axată pe produse de investiţii şi asigurări dedicate companiilor, dar oferă şi credite, ipoteci, carduri de debit, asigurări şi gestionarea activelor şi pasivelor pentru persoane fizice.
Fondată în 1912, este cea mai veche instituţie financiară a Chinei şi cea mai prezentă la nivel mondial. Are sucursale pe toate continentele locuite, în 60 de ţări şi regiuni. Din 2011 reprezentanţii Bank of China şi-au anunţat public intenţia de a intra şi pe piaţa din România însă abia anul trecut, în decembrie, au reuşit să deschidă prima sucursală, la Bucureşti.
HSBC Holdings este prima instituţie din afara Chinei care apare în topul celor mai mari bănci din lume, pe locul 5. Banca engleză are active de 2,57 trilioane de dolari şi peste 10.000 de sucursale, cu mai mult de 200.000 de angajaţi în 83 de ţări.
Fondată în 1823, JP Morgan Chase & Co este una dintre cele mai vechi instituţii financiare din lume. În prezent este cea mai mare bancă din Statele Unite ale Americii, dar ocupă abia locul 6 din punct de vedere al activelor deţinute de 2,45 trilioane de dolari. Are peste 250.000 de angajaţi şi sucursale în 60 de ţări.
Pe locul 7 în topul cu cele mai mari bănci din lume figurează o bancă franceză, BNP Paribas, cea mai mare bancă din zona Euro. Cu active de 2,4 trilioane de dolari, instituţia are birouri în 87 de ţări şi peste 190.000 de angajaţi. BNP Paribas are în România o companie de leasing operaţional, o divizie de credite de consum, una imobiliară şi una de asigurări de viaţă.
Asia revine în topul celor mai mari bănci din lume cu Mitsubishi UFJ Financial Group, cea mai mare instituţie de servicii financiare din Japonia. Este o bancă relativ nouă, înfiinţată în 2005 prin fuziunea a 2 grupuri financiare, unul din Tokyo şi un altul din Osaka, ambele cu istorie veche pe piaţa financiară. A ajuns în scurt timp la active aproape egale cu cele ale predecesoarei sale, BNP Paribas, în valoare de 2,4 trilioane de dolari şi are peste 100.000 de angajaţi.
Bank of America este a doua bancă americană din top 10 cele mai mari bănci din lume. Cu active de 2,15 trilioane de dolari, instituţia are 10,73% din depozitele bancare ale americanilor. Peste 200.000 de angajaţi lucrează în cele aproape 5.000 de sedii ale Bank of America.
Crédit Agricole este cea de-a doua companie financiară franceză ce intră în top 10 mondial şi este una dintre cele mai vechi din acelaşi clasament. Fondată în 1894, banca are active de 1,91 trilioane de dolari, 150.000 de angajaţi şi este prezentă în peste 60 de ţări, inclusiv în România.