Cele mai periculoase droguri. Dependență, supradoze și impactul asupra sănătății - LIFE.ro
Sari la conținut

Drogurile sunt substanțe chimice care schimbă modul în care funcționează corpul unei persoane. Deși toate drogurile pot fi periculoase, în special cele ilegale sau cele care sunt utilizate fără prescripție medicală, unele sunt mai periculoase decât altele. Probabil ai auzit că drogurile sunt dăunătoare pentru tine, dar ce înseamnă asta și de ce sunt atât de rele? 

Decese prin supradoză

În fiecare an, mai mulți americani mor din cauza supradozelor de droguri decât în ​​accidente de mașină. Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) au publicat un raport care a analizat medicamentele și amestecurile de medicamente cel mai frecvent implicate în decesele prin supradoză. Printre decesele cauzate de supradozaj în ultimii ani, cele mai frecvent menționate 10 medicamente au inclus fentanil, heroină, hidrocodonă, metadonă, morfină, oxicodonă, cocaină, metamfetamina, alprazolam și diazepam. 

De ce sunt drogurile atât de periculoase

Unele droguri pot fi mortale după o singură doză, în timp ce altele provoacă moartea doar după o utilizare prelungită. Cele mai multe dintre ele (alcool, heroină, tranchilizante) au un efect sedativ care încetinește modul în care funcționează organismul și creierul. Pot chiar să aibă un efect de amorțire care produce somnolență. Alte droguri (cum ar fi amfetamina, cocaina, crack și ecstasy) au un efect stimulant, creând un val de energie și făcând consumatorul mai vigilent. Un al treilea grup de droguri (cum ar fi LSD-ul și ciupercile magice și, într-o măsură mai mică, canabisul și extasyl) au un efect halucinogen, ceea ce înseamnă că au tendința de a modifica modul în care consumatorul simte, vede, aude, gustă sau miroase. Sedativele, cum ar fi alcoolul și heroina, pot duce la supradozaj fatal dacă se iau în cantități mari. Ele pot afecta, de asemenea, coordonarea, iar utilizarea lor poate duce la dependență fizică și simptome de sevraj, în timp ce alte droguri precum canabisul nu pot. 

Cele mai periculoase droguri: Alcoolul 

Alcoolul este o substanță de care se abuzează în mod obișnuit și care este căutată pentru capacitatea sa de a reduce inhibițiile. Se estimează că 95.000 de oameni mor anual din cauze legate de consumul de alcool. Efectele secundare ale consumului de alcool pot varia de la tulburări de vorbire, la pierderea cunoștinței și probleme mai grave, cum ar fi boli de ficat, hipertensiune arterială, boli de inimă și comă. Uneori poate fi greu de detectat dacă cineva se bucură de alcool în mod responsabil sau se luptă cu o dependență. Băutul excesiv este considerat de obicei cea mai periculoasă stare. În acest punct, cineva a dezvoltat o dependență și se va confrunta cu probleme mari de sevraj când va dori să se oprească din consum. Consumul intensiv și pe termen lung de alcool poate contribui la leziuni cerebrale, leziuni renale și hepatice, pierderi financiare, memorie slabă, iritabilitate, sevraj alcoolic. Dacă alcoolul este combinat cu cocaină sau benzodiazepine, este risc major de supradoză fatală.

Fentanil

Fentanilul, un opioid sintetic de 100 de ori mai puternic decât morfina, contribuie semnificativ la supradozele fatale și nefatale în SUA. El este prescris în mod legal pentru dureri cronice, dar devine rapid unul dintre cele mai periculoase analgezice care creează dependență. Se estimează că opioidele puternice, precum Fentanil, sunt responsabile pentru peste 70% din decesele legate de droguri. Opioidele acționează asupra receptorilor de durere și plăcere din creier și pot provoca o stare de fericire și relaxare extremă. De aceea, administrat în doze mari, Fentanilul poate crea o dependență puternică.

Cele mai periculoase droguri: Heroina

Fie că este injectată sau fumată, heroina induce o senzație bruscă de dependență extrem de puternică. Efectul heroinei asupra sistemului nervos central presupune încetinirea funcției cerebrale și a respirației, iar consumul de heroină pe termen lung poate provoca colapsul venelor, afectarea vaselor de sânge, probleme pulmonare și infertilitate. Heroina continuă să fie unul dintre principalii ucigași ai persoanelor care se luptă cu tulburări de abuz de substanțe, deoarece unii o combină cu substanțe precum cocaina, metamfetaminele și fentanilul. 

Citește și: Dezvăluiri șocante ale unei foste consumatoare de droguri. De ce a ajuns să piardă totul? Și cum a învins dependența care a dezumanizat-o? Georgiana Drăgan (Moldoveanu): „Nu cred că există ceva la fel de dureros ca sevrajul de heroină”

Cocaina

Cocaina este extrem de dăunătoare pentru corpul și mintea consumatorului. Stările euforice pe care le produce pot crea o dependență emoțională pentru cei care se luptă cu depresia și stresul. Odată ce aceste senzații dispar, consumatorul își dorește și mai mult și astfel se creează dependența. Este un stimulent puternic utilizat ca drog recreațional. În ultimii zece ani, numărul de persoane noi care intră în tratament pentru probleme legate de cocaină în Europa a crescut cu peste 35%, aproximativ două treimi dintre țări înregistrând o creștere. Din cauza efectelor sale puternice asupra creierului și a organismului, încercarea de a renunța la consumul de cocaină fără supraveghere medicală poate fi fatală.

Cele mai periculoase droguri:Metamfetamina

Este un stimulent al sistemului nervos central care, atunci când este fumată, produce un efect similar cu cel al cocainei crack. Consumul persistent modifică sistemul de control al plăcerii din creier și poate duce la apariția de probleme cognitive și emoționale la utilizatori. Potrivit Institutului Național pentru Abuzul de Droguri (NIDA), decesele prin supradozaj care implică metamfetamina aproape s-au triplat între 2015 și 2019 în Statele Unite.

Xanax 

Posibil cel mai periculos aspect legat de acest medicament este disponibilitatea sa. Deoarece acționează prin modificarea substanțelor chimice din creier, utilizarea pe termen lung poate provoca efecte secundare grave. Xanax sau Alprazolam este o benzodiazepină care ajută la tratarea anxietății. Anxietatea poate contribui la incapacitatea de a fi relaxat și, în unele cazuri, la tulburări legate de consumul de substanțe. Unele dintre cele mai frecvente efecte secundare pe care le resimt cei care iau Alprazolam variază de la confuzie, scăderea ritmului cardiac și comă. Atunci când se combină Alprazolam cu substanțe precum heroina, metadona sau alcoolul, există un risc mai mare de supradozaj fatal.

Cele mai periculoase droguri: Oxicodonă

Opioidele sunt substanțe derivate din planta de mac care reduc durerea și sporesc plăcerea. Oxicodona este o versiune sintetică a unui opioid, prescrisă de obicei ca analgezic pentru dureri severe sau cronice. Deși este foarte eficientă pentru ameliorarea durerii, poate deveni dependentă în mod cronic. Dependența de opioide și decesele aferente au crescut brusc în ultimii ani, aproximativ 130 de pacienți murind în fiecare zi în Statele Unite din cauza unei supradoze. 

Nicotina

Nicotina este o substanță extrem de dependentă care se găsește în produsele din tutun. Popularitatea în creștere a țigărilor electronice în ultimii ani i-a expus pe tineri din ce în ce mai mult la riscul de a dezvolta o dependență de nicotină, peste 2 milioane folosind stilouri vape în SUA. În plus, potrivit CDC, fumatul țigărilor tradiționale „este principala cauză de deces prevenibilă” în SUA și „provoacă 90% din toate decesele cauzate de cancer pulmonar”. Fumatul dăunează aproape fiecărui organ din organism, poate duce la moarte prematură și poate crește riscul de accident vascular cerebral. 

În final îți spunem că la nivel global se estimează că aproximativ 71 de milioane de oameni au consumat măcar o dată în viață droguri. Consumul acestor substanțe se recomandă doar în scop medical și doar prescrise de către un medic. 

Sursa foto: Pinterest

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora