Cele mai populare locuri de muncă în Anglia pentru cupluri
Chiar şi în vreme de pandemie, mulți dintre români îşi doresc în continuare să plece la muncă în străinătate. Salariile mici de aici sau lipsa locurilor de muncă îi îndeamnă pe oameni să caute variante, fie de supravieţuire, fie pentru a creşte puţin nivelul de trai. Şi pentru că orice plecare de acest gen e suficient de stresantă încât nu vrei să te mai gândeşti şi la cei dragi pe care îi laşi în urmă, sunt destui care vor să plece împreună la muncă. Iar Anglia este în continuare în topul preferinţelor românilor, poate şi pentru faptul că limba engleză le este mai la îndemână decât oricare alta. Să vedem care sunt cele mai populare locuri de muncă în Anglia pentru cupluri.
De ce e Anglia atractivă pentru români
Până la încheierea perioadei de tranziţie convenită în urma Brexit-ului, final care este foarte aproape, Anglia rămâne o ţară extrem de atractivă pentru românii dornici să muncească în afara graniţelor. Prin urmare, şi ofertele de muncă continuă să apară la fel ca şi până acum, în momentul de faţă aproximativ o jumătate de milion de conaţionali lucrând în Marea Britanie.
Cele mai multe joburi care vizează cupluri sunt însă locuri de muncă ce nu necesită calificare. Prin urmare, presupun muncă multă şi bani mai puţini decât în cazul unor locuri de muncă ce pretind şi calificare, indiferent de domeniu. Asta nu înseamnă că sunt mai puţin căutate, mai ales că diferenţele salariale faţă de ţara noastră sunt, de multe ori, mai mult decât substanţiale. Şi chiar dacă viaţa acolo este cu mult mai scumpă decât aici, de la chirie la mâncare, sunt angajatori care oferă cazare şi asigură, uneori, chiar şi o masă pe zi, iar în aceste cazuri nu mai există niciun dubiu că Anglia este o alegere mai bună, chiar şi temporar.
Ce trebuie să faci dacă ai găsit un loc de muncă în Anglia
Dacă şi tu crezi că aceasta este o variantă bună pentru tine, e important să ştii ce trebuie să faci în momentul în care pleci la muncă în Anglia. Înainte de orice trebuie să aplici pentru Numărul Unic de Identificare, folosit pentru contribuţiile personale la sistemul social de acolo. Cu ajutorul lui angajatorii pot deduce taxele, iar autorităţile sociale pot oferi diverse beneficii financiare, precum pensie, şomaj, concediu medical sau indemnizaţie de creştere a copilului. Ai nevoie apoi de un cont bancar deschis acolo ca să poţi primi salariul şi să faci ulterior alte plăţi, majoritatea lor fiind făcute în acest fel.
Ce fel de job poţi găsi dacă vrei să munceşti în Anglia împreună cu partenerul
Cele mai populare locuri de muncă în Anglia pentru cupluri sunt în căminele de bătrâni, în depozite sau fabrici, ca muncitori necalificaţi, în agricultură sau horticultură.
În cazul infirmierilor din căminele de bătrâni, de exemplu, salariul poate varia între 1.800 şi 2.450 de lire sterline pe lună, în funcţie de numărul de ore lucrate, dar şi de eventuale calificări. Cazarea este asigurată de angajator, iar plata este reţinută la final de lună, din salariu şi este de obicei mult sub orice chirie din Marea Britanie, în jur de 250 lire. Există şi oferte pentru infirmieri la domiciliu care beneficiază, în general, de aceleaşi condiţii salariale şi de cazare.
Locuri de muncă pentru cupluri se găsesc şi în diverse depozite, în general la împachetarea produselor. În aceste cazuri salariul este cuprins între 1900 şi 2500 de lire sterline, cu 10-12 ore de muncă, în schimburi, 5 zile pe săptămână, cu posibilitatea de a lucra şi a 6-a zi într-o săptămână, cu plată suplimentară. Pentru cupluri se asigură acelaşi loc de muncă şi program, precum şi cazare împreună, preţul pentru aceasta fiind reţinut tot la finalul lunii, din salariu.
În fabrici salariile sunt ceva mai mici, dar şi programul de muncă este cel standard, de 8 ore pe zi, 5 zile pe săptămână. Se lucrează însă în 3 schimburi, iar salariile sunt ceva mai mari pentru vorbitorii de limbă engleză la nivel conversaţional faţă de cele pentru cei care nu cunosc limba deloc, între 1300 şi 1450 de lire lunar. Cazarea este asigurată de angajator, dar plătită tot de salariat şi variază, în funcţie de zona în care este fabrica, între 250 şi 350 de lire.
Cele mai mici salarii sunt în agricultură şi, în cele mai multe cazuri, aici este şi o normă impusă pe care trebuie să o efectuezi ca să poţi primi banii stipulaţi în contract. În aceste cazuri vorbim de salarii de 1300 de lire sterline, cu cazare şi costuri asemănătoare cu condiţiile de mai sus.