Cele mai populare teorii ale conspiraţiei din toate timpurile - LIFE.ro
Sari la conținut

Cele mai populare teorii ale conspiraţiei din toate timpurile

A descoperit că multe dintre incidente nici măcar nu avuseseră loc în această zonă, altele aveau explicaţii cât se poate de fireşti, iar unele, pur şi simplu nu existaseră vreodată, fuseseră fabricate.
Share this article

Pandemia de coronavirus a adus multă teamă şi nesiguranţă la nivel mondial, dar a creat şi terenul propice pentru creşterea teoriilor conspiraţioniste, unele extrem de fanteziste, altele – destul de uşor de crezut. Nu este însă prima dată când omenirea se confruntă cu asemenea situaţii. Cele mai populare teorii ale conspiraţiei sunt la fel de valabile azi cum au fost şi atunci când au fost fabricate.

Iar explicaţia pentru uşurinţa cu care unii oameni ajung să creadă în ele este la fel de valabilă acum ca şi în urmă cu sute de ani. Oamenii se tem mai mult de incertitudini decât de o boală, de exemplu. Au nevoie de predictibilitate, de siguranţă şi să ştie ce îi aşteaptă în viitor şi mai ales, de ce se întâmplă ceea ce se întâmplă. Ori teoriile conspiraţiei exact asta fac, le oferă răspusuri în haosul care pune stăpânire pe lumea care îi înconjoară. Pentru cei mai mulţi este mai uşor de suportat ideea că există un vinovat sau mai mulţi ţinuţi la secret prin intermediul unei conspiraţii de proporţii decât să nu ştie ce a produs un eveniment sau când vor reveni lucrurile la normal.

Incertitudinea este unul dintre cei mai mari duşmani ai minţii umane şi, în acelaşi timp, o portiţă pentru crearea teoriilor conspiraţiei. Iar asta se întâmplă de când e lumea şi pământul, aşa că ne-am gândit să vedem care sunt cele mai populare teorii ale conspiraţiei din toate timpurile.

Aselenizarea

Sunt 52 de ani de când Neil Armstrong a păşit pe Lună, 12 astronauţi au ajuns până acum acolo, dar încă sunt oameni care sunt convinşi că aselenizarea nu a avut loc cu adevărat. Teoria care circulă printre aceştia este că misiunea Apollo 11 nu a existat niciodată în mod real aşa cum a fost ea prezentată, ci a fost doar un scenariu pus în scenă de guvernul american împreună cu NASA, serviciile secrete şi, desigur, cei mai buni regizori din acele vremuri.

Totul a plecat de la cartea lui Bill Kaysing, We Never Went to the Moon – Noi nu am fost niciodată pe lună, publicată în 1976. În paginile acesteia scriitorul prezintă nişte aşa-zise dovezi care îi sprijină teoria.

Prima este cea care vorbeşte despre înregistrările video în care steagul american se vede cum flutură, în condiţiile în care pe lună nu există atmosferă şi, implicit, nici vânt. Explicaţia specialiştilor este probabil prea simplă pentru cei cărora le plac lucrurile complicate: drapelul s-a mişcat în momentul în care a fost atins de astronauţi şi înfipt apoi în solul lunar. Şi tocmai absenţa atmosferei face ca mişcările pe lună să dureze mai mult, neexistând acest cumul de gaze care să frâneze mişcarea.

Absenţa stelelor din fotografii este o altă presupusă dovadă a scriitorului cum că aselenizarea nu ar fi avut loc. Oamenii de ştiinţă au demontat-o şi pe aceasta explicând că aselenizarea a avut timp în timp ce pe Lună este zi, iar astronauţii, nava şi întreaga suprafaţă a lunii surprinsă în imagini erau luminate de soare, astfel încât stelele nu mai erau atât de vizibile.

Kaysing a prezentat în cartea lui o mulţime de teorii, plecând de la ideea că SUA nu voia să piardă cursa spaţială în defavoarea URSS, dar şi că guvernul trebuia să justifice sumele mari de bani cheltuite în acest sens. Toate au fost demontate rapid de oamenii de ştiinţă. Mai mult, URSS nu a contestat vreodată aselenizarea şi, să nu uităm faptul că în misiunile Apollo au fost implicaţi aproximativ 400.000 de oameni. Cât de motivaţi să fie toţi încât marele secret să rămână ascuns?

Foto: gq.com

Triunghiul Bermudelor

Este unul dintre cele mai celebre mistere din istorie şi, totodată, unul dintre cele mai de temut locuri de pe glob. Dispariţiile inexplicabile petrecute între Miami, Bermuda şi Puerto Rico, locurile care formează celebrul triunghi, au înfierbântat minţile a mii şi mii de oameni şi au dat naştere, cum altfel, unor teorii care mai de care mai înspăimântătoare.

Poveştile au început în toamna anului 1950, când jurnalistul E.V.W. Jones a publicat un articol în care vorbea despre nişte fenomene inexplicabile petrecute în jurul Mării Sargaselor. 2 ani mai târziu un alt jurnalist, George X. Sand scria despre mai multe nave şi avioane dispărute în această zonă care în curând avea să fie denumită drept paranormală. Printre ele era menţionat şi celebrul Zbor 19, din 5 decembrie 1945, când 5 avioane de luptă au pornit într-un zbor de antrenament deasupra Oceanului Atlantic însă au dispărut fără urmă.

Isteria a început însă ceva mai târziu, în 1964, când un alt jurnalist, Vincent Gaddis, a vorbit despre aceste dispariţii dând însă şi un nume zonei respective, un nume care a prins imediat la public: Triunghiul Mortal al Bermudelor. Lumea pusese deja subiectul pe lista celor fierbinţi, iar cartea lui Charles Berlitz, un fost angajat al serviciilor speciale din armata SUA, pasionat de fenomene paranormale, a transformat totul într-un fenomen internaţional.

Lawrence David Kusche, un fost pilot american, a fost cel care a început să cerceteze cazurile prezentate de Berlitz, iar mai târziu de mulţi alţi scriitori sau jurnalişti care le-au prezentat drept mistere ale Triunghiului Bermudelor. Aşa a descoperit că multe dintre incidente nici măcar nu avuseseră loc în această zonă, altele aveau explicaţii cât se poate de fireşti, iar unele, pur şi simplu nu existaseră vreodată, fuseseră fabricate.

Kusche a demonstrat că povestea Triunghiului Bermudelor exact asta este, o poveste. Ba mai mult, la începutul anilor `90, au fost descoperite resturi ale avioanelor din Zborul 19, confirmând exact spusele lui Kusche care a explicat că toate cele 5 avioane de antrenament erau coordonate de pilotul principal şi că, lipsite de aparatura standard a avioanelor de vânătoare, au zburat haotic până au rămas fără combustibil.

Foto: wikipedia.org
Citeşte şi: De unde se informează antivacciniştii şi cum se propagă teoriile conspiraţiei – LIFE.ro

Asasinarea lui JFK

Uciderea preşedintelui american este probabil cea mai discutată moarte din istorie şi cea care a dat naştere celor mai multe teorii, mai mult sau mai puţin fanteziste. Iar amânarea desecretizării arhivelor nu face decât să aţâţe şi mai tare focul.

John F. Kennedy, cel de-al 35-lea preşedinte al Statelor Unite a fost ucis pe 22 noiembrie 1963, la Dallas, în Texas, pe când se afla într-o maşină decapotabilă, alături de soţia sa, guvernatorul de atunci al Texasului – rănit şi el grav în timpul atacului – şi soţia acestuia. 5 anchete guvernamentale au stabilit că cel arestat la scurt timp după atac, Lee Harvey Oswald – fost puşcaş marin dezertat şi fugit o vreme în URSS, a fost cel care l-a împuşcat mortal pe Kennedy. Cu toate astea, şi în prezent mai mult de jumătate dintre americani consideră că Oswald nu a acţionat singur, iar uciderea lui la 2 zile după ce a fost arestat, nu a făcut decât să alimenteze teoriile conspiraţioniste.

S-a vorbit despre implicarea conducerii de la Havana în asasinat, a KGB-ului, vicepreşedintelui Lyndon Johnson şi a CIA-ului, ba chiar că Jackie Kennedy ar fi apăsat trăgaciul.

Foto: history.com

Atacurile de la 11 septembrie

Atacurile consecutive din 11 septembrie 2001, care au şocat o lume întreagă, au fost şi ele sursa unui număr impresionant de teorii ale conspiraţiei. Nu puţini au fost cei care au afirmat fără urmă de îndoială că atacurile au fost orchestrate chiar de către guvernul SUA sau că autorităţile americane ar fi ştiut de ele, dar nu ar fi făcut nimic ca să le oprească.

S-a spus că turnurile gemene de la World Trade Center nu ar fi avut cum să se prăbuşească fără o demolare controlată, că în Pentagon ar fi intrat, de fapt, o rachetă sau chiar un avion militar şi că totul nu ar fi avut ca scop decât justificarea pentru invadarea Irakului şi Afganistanului şi îngrădirea unor libertăţi civile.

Foto: abc.net.au

Moartea prinţesei Diana

Moartea celei mai iubite prinţese din toate timpurile, Lady Di, a dat şi ea naştere multor speculaţii. Ca şi în cazul lui John F. Kennedy, moartea unui personaj atât de cunoscut şi atât de iubit, în această situaţie, avea nevoie de o explicaţie mult mai profundă decât cea a unui accident de maşină.

În plus, aici speculaţiile au fost întărite şi de acuzaţiile miliardarului Mohamed Al Fayed, care a acuzat că fiul său şi Lady Diana au fost ucişi de serviciile secrete britanice cu acceptul Casei Regale. Judecătorii au stabilit însă că şoferul celor 2 a condus prea repede şi era sub influenţa băuturilor alcoolice, iar paparazzi care urmăreau autoturismul au fost şi ei găsiţi vinovaţi de neglijenţă gravă.

Foto: nbcnews.com

Asasinarea lui Osama bin Laden

Şi moartea celui mai căutat terorist al lumii a fost prilej de apariţie a multor teorii conspiraţioniste. S-a spus ba că era deja mort de mulţi ani, ba că este încă în viaţă, ba chiar că nu ar fi existat vreodată. Nu trebuie să uităm că s-a spus despre bin Laden şi că ar fi fost un agent american.

Aruncarea cadavrului în mare de către trupele americane, decizia de a nu fi publicate fotografii cu liderul Al Qaeda mort, precum şi cenzurarea unei bucăţi din imaginile filmate în timpul atacului asupra lui bin Laden au sporit şi ele, mai întâi întrebările, apoi supoziţiile.

Foto: france24.com

Gripa spaniolă

Epidemiile şi pandemiile au fost şi ele, mereu, surse de panică şi teorii ale conspiraţiilor. Cel mai celebru exemplu este cel al pandemiei de gripă din 1918, cunoscută şi sub numele de gripa spaniolă.

Cauzată de infecţia cu virusul H1N1, dar cu sursă rămasă necunoscută, gripa spaniolă a ucis 40 de milioane de oameni pe întreg globul. Şi atunci, ca şi acum, recomandările principale erau aceleaşi: purtarea măştii şi spălarea frecventă a mâinilor. Şi atunci, ca şi acum, informaţiile false se răspândeau cu repeziciune.

Una dintre cele mai populare teorii vorbea despre originea virusului şi susţinea că aspirina fabricată de compania germană Bayer ar avea de-a face cu boala. Tot germanii erau suspectaţi că ar fi eliberat virusul în lume, cu ajutorul submarinelor sau al vapoarelor. Alte zvonuri spuneau că virusul ar fi fost eliberat, tot de germani, în timpul întâlnirilor sau participării la diverse evenimente culturale. De ce majoritatea teoriilor îi dădeau pe germani ca fiind vinovaţi? Pentru că debutul pandemiei a coincis cu încheierea Primului Război Mondial, în care SUA şi Germania au fost inamici, iar cele mai multe astfel de zvonuri au apărut pe continentul american.

Foto: npr.org

Vaccinul şi autismul

Vaccinurile au fost şi ele vizate de teoriile conspiraţiei, iar cel mai celebru şi cel mai vizat de informaţii mincinoase – până la apariţia pandemiei de coronavirus şi a vaccinurilor dedicate – a fost vaccinul ROR, dezvoltat ca să protejeze împotriva viruşilor rubeolei, oreionului şi rujeolei. Un studiu – demonstrat mai târziu ca fiind efectuat şi falsificat pentru a servi unor avocaţi aflaţi în litigiu cu o companie farmaceutică ce producea acest vaccin – susţinea că utilizarea acestui ser creşte incidenţa autismului printre copii.

Deşi studiul a fost retras din presă ulterior, deşi au fost dovedite legăturile dintre coordonatorul studiului şi grupul de avocaţi, deşi 10 dintre cei 12 autori ai studiului au recunoscut că datele au fost insuficiente şi că, de fapt, nu s-a stabilit nicio relaţie de cauzalitate între vaccinul ROR şi autism, aceste informaţii continuă să fie răspândite şi crezute de o mulţime de părinţi.

Pandemia de coronavirus, la rândul ei, şi vaccinurile create pentru a ne proteja de efectele acestui virus au adus cu ele un potop de teorii ale conspiraţiei, de la cipuri implantate prin intermediul serurilor la teorii ale unui virus biologic creat în laborator.

Citeşte şi: Ce cred cei care cred în teoriile conspiraţiei – LIFE.ro
Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora