Cele mai prestigioase universități din lume - LIFE.ro
Sari la conținut

Cele mai prestigioase universități din lume

Pentru a desemna primele 20 cele mai prestigioase universități din lume, s-au luat în considerare, rezultatele didactice, cele obținute în domeniul cercetării și reputația.
Share this article

Times Higher Education a dat publicității un clasament cu cele mai prestigioase universități din lume, clasament efectuat după o serie de criterii.

Pentru a desemna primele 20 cele mai prestigioase universități din lume, s-au luat în considerare, rezultatele didactice, cele obținute în domeniul cercetării și reputația.

Reputația unei universități poate fi mai importantă decât calitatea actuală, mai ales atunci când vine vorba de gradul de angajare al absolvenților.

Scorul reputației fiecărei universități va fi notat în fruntea fiecărei intrări în top, însă pentru a compara aceste clasamente de prestigiu cu lista principală, au fost adăugate și rezultatele didactice și de cercetare.

Iată care sunt primele 20 cele mai prestigioase universități din lume:

#20. University College London, Marea Britanie – 16,6

Clasamentul pentru rezultate didactice și în domeniul cercetării: locul 14

Cu un corp de studenți din peste 150 de țări, studenții străini reprezintă mai mult de o treime din numărul total al tinerilor care învață la UCL. A fost prima universitate ce a admis femeile să studieze în condiții egale cu cele ale bărbaților, încă din 1878. Până acum 29 de premii Nobel au fost oferite studenților sau profesorilor de la UCL și, de asemenea, universitatea se mândrește că a găzduit 53 de membri ai societății regale, în comunitatea sa academică.

#19. Institutul Federal Elvețian de Tehnologie din Zurich, Elveția – 17,3

Clasamentul pentru rezultate didactice și în domeniul cercetării: locul 9

Singura universitate europeană non britanică ce intră în acest top, este Institutul Federal Elvețian de Tehnologie din Zurich, cunoscut pentru devotamentul său pentru tehnologie și pentru subiecte legate de științe naturale. 21 de laureați ai premiului Nobel au studiat, predat sau au fost cercetători aici și aproximativ 80 de cereri de brevet pe an i-au cimentat reputația.

#18. Tsinghua University, China –17.5

Clasamentul pentru rezultate didactice și în domeniul cercetării: locul 47

Fondată în urmă cu mai bine de 100 de ani, această universitate chineză are o reputație mai mare decât locul obținut în clasamentul ce se bazează pe rezultate academice și pe cercetare. Cu toate acestea rămâne un centru de cercetare de cea mai bună calitate. Cu un motto oficial de „auto disciplină și implicare socială”, universitatea este a doua cea mai prestigioasă de pe tot continentul asiatic.

Tsinghua University

#17. Cornell University, SUA – 17,8

Clasamentul pentru rezultate didactice și în domeniul cercetării: locul 18

Cu 45 de laureați ai premiului Nobel printre cei care au fost studenți sau au predat aici, Cornell este una dintre cele mai prestigioase universități din lume, atunci când vine vorba de reputație. Fondată în 1865, are un număr de tradiții vechi de sute de ani, inclusiv Ziua Dragonului când un dragon este plimbat prin campus înainte de a fi ars în timpul unui ritual.

#16. Univeristy of Pennsylvania, SUA – 18,4

Clasamentul pentru rezultate didactice și în domeniul cercetării: locul 17

La vest de Philadelphia, unul dintre orașele cu cea mai mare încărcătură istorică din America, University of Pennsylvania își are originile în anul 1740. De asemenea a creat conexiune pentru peste 25 de laureați Nobel, printre care fizicianul Raymond Davis Jr și economistul Lawrence Klein.

Pennsylvania University
Pennsylvania University

#15. Imperial College London, Marea Britanie – 19,6

Clasamentul pentru rezultate didactice și în domeniul cercetării: locul 8

Imperial este numai despre știință și a fost parțial inspirat de țelul Prințului Albert de a crea South Kensington, un centrul mondial al educației, lucru care explică și existența atât de multor muzee în zonă. 14 câștigători ai premiului Nobel au învățat aici, iar locația sa vibrantă din Londra atrage în continuare cele mai strălucite minți.

#14. Univeristy of Michigan, SUA – 21,2

Clasamentul pentru rezultate didactice și în domeniul cercetării: locul 21

Fostul președinte american, Gerald Ford și co-fondatorul Google, Larry Page, sunt numai două dintre personalitățile notabile care au studiat la University of Michigan. Poate de aici vine și prestigiul reputației sale care i-a asigurat un loc atât de important în top. Cu aproape 42 de mii de studenți, este una dintre cele mai mari universități din America.

#13. University of California din Los Angeles, SUA – 23,6

Clasamentul pentru rezultate didactice și în domeniul cercetării: locul 16

De UCLA am tot auzit prin filme, alături de alte nume sonore de universități din America și Marea Britanie. UCLA este faimoasă pentru implicarea foarte mare a studenților în cercetare și în proiecte educaționale încă din primul an de studii. Acest lucru înseamnă că mai bine de jumătate dintre absolvenți au experiență în cercetare în domenii precum umanitate, științe sociale sau subiecte STEM (science, technology, engineering and mathematics).

#12. University of Tokyo, Japonia – 24,3

Clasamentul pentru rezultate didactice și în domeniul cercetării: locul 43

Cea mai prestigioasă universitate din lume în care nu se predă în limba engleză, are o reputație mult mai mare decât calitatea învățământului și a cercetării. Cu toate acestea este un centru în domeniul științelor și ingineriei. De asemenea are și cea mai mică expunere internațională, doar 10% dintre studenții săi fiind străini.

University of Tokyo

#11. University of Chicago, SUA – 23,6

Clasamentul pentru rezultate didactice și în domeniul cercetării: locul 10

Universitatea din Chicago a pornit cu o promisiune de 600 de mii de dolari din partea magnatului petrolului, J.D. Rockefeller, în 1890, iar de atunci a devenit cunoscută pentru rezultatele sale în domeniul științei. De asemenea, are un campus masiv de 210 acri, cu clădirile construite după modelul Oxford.

#10. California Institute of Technology – SUA – 26,7

Clasamentul pentru rezultate didactice și în domeniul cercetării: locul 1

Caltech a ajuns pe primul loc în clasamentul principal, dar reputația sa nu se potrivește destul de mult cu cele mai înalte vârfuri. Cu toate acestea, cu cele mai bune metode de predare, veniturile din industrie și cercetarea, prestigiul său este mai mult decât suficient pentru a ateriza în top 10.

#9. Columbia University, SUA – 27

Clasamentul pentru rezultate didactice și în domeniul cercetării: locul 15

Fanii filmului „Ghostbusters” vor recunoaște această universitate din New York încă din scena de deschidere, universitatea ce nu și-a deteriorat nici un pic reputația. La acest prestigiu probabil a contribuit puțin și faptul că aici au învățat președintele Roosevelt și părintele fondator, Alexander Hamilton.

Columbia University

#8. Yale University, SUA – 36,4

Clasamentul pentru rezultate didactice și în domeniul cercetării: locul 12

Văzută de mulți cel mai mare rival al universității Harvard, Yale nu reușește să atingă reputația acestuia, însă rămâne una dintre cele mai prestigioase universități din lume. Cinci președinți americani au învățat la Yale: William Howard Taft, Gerald Ford, George H.W. Bush, Bill Clinton și George W. Bush

#7. Princeton University, SUA – 38,1

Clasamentul pentru rezultate didactice și în domeniul cercetării: locul 7

Cunoscută pentru faptul că are unul dintre cele mai frumoase campusuri universitare din lume, calitatea școlii Princeton se potrivește exact cu reputația sa. Președintele american James Madison se numără printre personalitățile notabile ce au absolvit această universitate.

Princeton University

#6. University of California din Berkely, SUA – 62,7

Clasamentul pentru rezultate didactice și în domeniul cercetării: locul 13

Absolvenții Berkeley pot fi încântați să afle că reputația acestei școli este chiar mai mare decât rezultatele academice și cele în domeniul cercetării. Alte avantaje ale campusului din San Francisco includ propria grădină botanică și un stadion masiv de 60.000 de locuri.

#5. Oxford University, Marea Britanie – 67,6

Clasamentul pentru rezultate didactice și în domeniul cercetării: locul 2

Oxford este a doua facultate atunci când se numără rezultatele în domeniile academic și al cercetării. Cu toate acestea rămâne pe locul 5 în top 20 din cauza reputației sale. Este una dintre cele mai vechi universități din lume, fiind fondată în 1096, iar dintre foștii săi studenți se numără 26 de prim miniștri ai Regatului Unit.

#4. Cambridge University, Marea Britanie – 72,2

Clasamentul pentru rezultate didactice și în domeniul cercetării: locul 4

Oxford bate Cambridge la învățământ și cercetare, însă Cambridge se bucură de o atenție mai mare atunci când vine vorba de reputație. De fapt, este cea mai prestigioasă universitate din afara Americii.

Cambridge are și una dintre cele mai uniforme diviziuni de gen, 46% dintre studenții săi fiind femei.

Cambridge University

#3. Stanford University, SUA – 78,8

Clasamentul pentru rezultate didactice și în domeniul cercetării: locul 3

Reputația universității Stanford a crescut fulminant în ultimii ani datorită proximității cu Silicon Valley. Printre absolvenți se numără fostul președinte american, Herbert Hoover care a învățat în prima clasă a școlii, în 1895. Prima femeie americană ce a zburat în spațiu, Sally Ride a absolvit și ea Stanford University în 1973.

#2. Massachusetts Institute of Technology, SUA – 84,1

Clasamentul pentru rezultate didactice și în domeniul cercetării: locul 5

Reputația MIT a fost cimentată de 85 de laureați cu Nobel, absolvenți ai acestei școli, dar și de încurajarea pentru inovație și antreprenoriat ce se face prezentă încă de la începutul facultății. Absolvenții de MIT care încă trăiesc, dețin peste 30 de mii de companii active pentru care merită să lucrezi.

#1. Universitatea Harvard, SUA – 100

Clasamentul pentru rezultate didactice și în domeniul cercetării: locul 6

Harvard își menține locul în topul cu cele mai prestigioase universități din lume, de mai bine de șase ani. Asta înseamnă un contrast ușor între rezultatele obținute la nivel academic și în domeniul cercetării și între nota primită pentru prestigiu, însă asta e cea mai mică grijă a unui absolvent care își trece universitatea Harvard în CV. Prestigiul Harvard se construiește de 360 de ani, fiind cea mai veche universitate din America. Peste 30 de șefi de stat și 45 de laureați Nobel au studiat aici și fără îndoială, vor mai urma mulți.

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora