Cele mai profitabile afaceri în agricultură. Ce plantaţii poţi pune pe picioare pentru un profit substanţial - LIFE.ro
Sari la conținut

Cele mai profitabile afaceri în agricultură. Ce plantaţii poţi pune pe picioare pentru un profit substanţial

Dacă până de curând cei mai mulţi dintre noi nici nu auziseră de aceştia, acum cartofii mov sunt la mare căutare chiar dacă au preţuri mult mai mari decât cei clasici. Provocarea iniţială este legată de preţul cartofului de sămânţă, care nu este tocmai la îndemână.
Share this article

Dacă acum 30 de ani mulţi dintre români au început să părăsească mediul rural pentru o locuinţă şi un loc de muncă în oraş, ultimii ani arată un curent în sens invers. Tot mai mulţi tineri s-au întors la ţară sau iau în calcul această variantă. Unii şi-au deschis pensiuni, alţii, tot felul de localuri cu mâncare tradiţională, iar o parte dintre ei s-au îndreptat către agricultură. Nu e de mirare că mulţi vor să ştie care sunt cele mai profitabile afaceri în agricultură şi în cât timp pot spera să îşi recupereze investiţia.

Evident, ca în orice domeniu, cheia spre succes este să poţi obţine venituri substanţiale cu un efort şi investiţie cât mai suportabile. Aşadar, culturile profitabile sunt considerate cele care sunt la mare căutare şi care pot aduce câştiguri importante chiar şi dacă nu sunt cultivate pe suprafeţe de teren de mari dimensiuni. Mai mult, trebuie să te asiguri că ai şi cui vinde în momentul în care respectiva cultură iese pe rod pentru că este în van să ai un produs dacă nu ai şi piaţa de desfacere potrivită.

Murele

Ultimii ani au adus o creştere a cererii de mure pe piaţă. Oamenii au început să le descopere gustul şi să le aprecieze tot mai tare beneficiile aduse în urma consumului. Unul dintre avantajele unei astfel de afaceri este că nu ai nevoie de zeci sau sute de hectare ca să poţi ajunge cu fructele pe piaţă. Poţi porni şi cu suprafeţe mai mici, de un hectar, de exemplu. Trebuie să ţii cont însă că ai nevoie de o cameră frigorifică pentru păstrarea lor în condiţii cât mai bune pentru o perioadă mai lungă de timp şi e indicat să foloseşti caserole speciale pentru ambalare, astfel încât să le poţi vinde mai uşor către magazinele alimentare. Avantajul este că în cazul în care nu reuşeşti să vinzi toată marfa proaspătă, o poţi transforma sau vinde pentru producţia de dulceţuri sau siropuri.

Roşiile

Este ştiut faptul că roşiile sunt printre cele mai căutate fructe în pieţe sau supermarketuri, aşa că dacă ai grijă la câteva detalii poţi considera că această cultură ar putea fi una dintre cele mai profitabile afaceri în agricultură. Mai mult, fiind vorba de o cultură cu atâta istorie pe meleagurile noastre, puţine sunt necunoscutele în această zonă, fie că vorbim de cultivare, îngrijire sau bolile ce o atacă uneori. Cel mai important lucru pe care trebuie să îl ai în vedere în acest caz este procurarea seminţelor pentru că ai nevoie de roşii gustoase ca să pui pe picioare un business profitabil. Spre deosebire de alte culturi ce merg foarte bine în câmp deschis, aici ai nevoie de solarii ca să poţi obţine rod pe o perioadă cât mai întinsă din an. Şi, evident, de sisteme de irigare.

Usturoiul

De când a fost inundată piaţa autohtonă cu celebrul usturoi chinezesc, românii au început să aprecieze tot mai mult usturoiul românesc. Investiţia într-o asemenea cultură este printre cele mai puţin costisitoare, nu necesită o îngrijire prea minuţioasă dacă nu luăm în calcul eliminarea buruienilor de pe teren şi se poate cultiva fără probleme în câmp. Culesul poate fi ceva mai provocator pentru că se face manual şi ştim cu toţii că forţa de muncă se găseşte destul de greu.

Căpşunile

Dacă pleci din start cu gândul unei investiţii solide, în solarii sau poate în tunel, te vei putea bucura de recolte lungi, din primăvară până înspre finalul toamnei, prin urmare vei putea spera la un profit bun în decursul unui an. Trebuie să fii însă foarte atent la rodul folosit pentru că ai nevoie de fructe gustoase şi arătoase ca să poţi pătrunde pe piaţă, mai ales dacă luăm în calcul supermarketurile şi hipermarketurile. Ca şi în cazul murelor, vei avea nevoie de un spaţiu de depozitare şi transport la rece, precum şi de caserole speciale ce ajută la păstrarea mult mai uşoară a integrităţii căpşunilor, şi aşa foarte fragile.

Lavanda

Culturile de lavandă au avut în România un efect poate nesperat: cu cât au apărut mai multe, cu atât a crescut şi cererea. Fie că vorbim de buchete ornamentale, săculeţi pentru dulapuri, apă de lavandă, ulei esenţial sau chiar sirop, românii au devenit mari amatori ale florilor mov şi produselor realizate din ele. Iar faptul că lavanda este o plantă foarte rezistentă la vremea capricioasă, rezistând pe timpul iernii şi la îngheţ de -20 de grade, iar vara, la temperaturi şi de 40 de grade o face tot mai atractivă pentru cultivatori, mai ales pentru cei care nu au chiar foarte multă experienţă în spate.

Cireşii

Ştim cu toţii glumele din fiecare început de vară legate de preţul unui kilogram de cireşe, aşa că nu cred că vă surprinde că regăseşti aceşti pomi pe lista cu cele mai mai profitabile afaceri în agricultură. Ce-i drept, aici ai nevoie de o investiţie mai mare şi ceva răbdare, până încep pomii fructiferi să rodească. Sigur, prima problemă o poţi rezolva cu ajutorul fondurilor europene, a doua este strict în grija ta. Nu sunt singurele lucruri pe care trebuie să le rezolvi însă dacă iei în calcul o plantaţie de cireşi: trebuie să găseşti un soi gustos şi care să se potrivească solului din zona în care ai terenul, iar când pomii intră pe rod trebuie să iei în calcul şi cheltuielile cu culesul fructelor, depozitarea şi transportul lor şi, eventual, procesarea acestora.

Nucii

Ori de câte ori ai ajuns la magazin să cumperi nucă pentru prăjituri, salate sau pur şi simplu, ca să o mănânci în stare naturală ai observat preţurile deloc prietenoase. Şi în acest caz va trebui să-ţi pui încercarea până când intră pomii pe rod, undeva între 3 şi 5 ani, dar în rest trebuie să recunoaştem că o asemenea plantaţie nu-ţi va da prea mari bătăi de cap decât atunci când vine vremea culesului. Sigur, dacă vrei ca afacerea să fie un succes trebuie să te asiguri că buruienile nu îţi invadează livada şi că nu laşi pomii fără ajutor în cazul perioadelor de secetă.

Cartofii mov

Cultura de cartof mov este una dintre cele mai profitabile afaceri în agricultură atunci când vorbim de culturi pe suprafeţe mici. Dacă până de curând cei mai mulţi dintre noi nici nu auziseră de aceştia, acum cartofii mov sunt la mare căutare chiar dacă au preţuri mult mai mari decât cei clasici. Provocarea iniţială este legată de preţul cartofului de sămânţă, care nu este tocmai la îndemână. Dacă începi însă cu o cultură de mici dimensiuni îi poţi obţine tu ulterior şi atunci cheltuielile se reduc substanţial.

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora