Cele mai scumpe flori din lume
Cei mai mulţi dintre noi nu ne putem închipui viaţa fără prezenţa florilor în jur. Fie că vorbim de cele crescute în ghiveci, grădină, de buchete frumos realizate sau, pur şi simplu, de cele ale pomilor fructiferi la început de primăvară, florile reuşesc să ne coloreze şi să ne înmiresmeze zilele. Dacă în primă instanţă erau folosite pe post de aliment, în jurul anilor 7000 î.H. au început să fie utilizate şi pe post de ofrande, precum şi în ritualuri funerare. Au fost apoi inspiraţie pentru artişti şi mult mai târziu, o modalitate de a înfrumuseţa locuinţele. Sunt însă flori pe care mulţi dintre noi nu le vom vedea decât în poze. Vorbim despre cele mai scumpe flori din lume, unele, atât de valoroase, încât nu şi-a făcut nimeni curaj să le pună vreun preţ.
Cele mai scumpe flori din lume – Lăcrămioarele
Extrem de apreciate şi la noi, lăcrămioarele nu par pentru români totuşi nişte flori extrem de valoroase, mai ales că se regăsesc inclusiv prin grădinile blocurilor. Le apreciem frumuseţea, mirosul, dar puţini ştiu că alţii plătesc câteva zeci de dolari pentru un buchet cu câteva fire.
Lăcrămioarele se găsesc îndeosebi în Europa, nordul Asiei şi câteva zone din America. Frumoasă şi cu un miros unic, această plantă este însă extrem de toxică dacă este ingerată, aşa că aveţi grijă cu ea dacă aveţi copii mici sau animale de companie mai curioase din fire.
Cele mai scumpe flori din lume – Bulbi de lalea din secolul al XVII-lea
În jurul anului 1635 exista un fenomen intitulat tulipomania. Mai precis, olandezii făcuseră o pasiune din cultivarea lalelelor, iar pasiunii i-a urmat comerţul. Lucrurile au luat însă o turnură neobişnuită odată cu apariţia unei boli ce a făcut ca florile să nu mai fie doar uni, ci cu diverse combinaţii de culori. În acel moment preţurile lalelelor au început să crească de la o zi la alta, bulbii speciilor rare şi spectaculoase ajungând la valori extreme, precum cele ale aurului sau pietrelor preţioase. Un bulb de lalea se vindea atunci cu 10.000 de guldeni olandezi, echivalentul a peste 5.000 de dolari. Cum era de aşteptat, dezastrul financiar nu a întârziat să apară, aşa că în 1637 piaţa s-a prăbuşit, iar cei mai mulţi dintre investitori au ajuns la sapă de lemn.
Cele mai scumpe flori din lume – Orhideea Rothschild (Gold of Kinabalu)
Orhideea Rothschild creşte în mod natural într-un singur loc de pe întreg pământul, în Parcul Naţional Kinabalu, aflat în Malaezia. Este o floare extrem de rară şi de dimensiuni foarte mari: dinstanţa dintre vârfurile celor 2 petale orizontale putând ajunge în unele cazuri şi la un metru. Unicitatea ei vine din combinaţia neobişnuită de culori – petalele sunt verzi şi au pete roşii pe ele, dar şi din faptul că înfloreşte extrem de greu, chiar şi după câţiva ani de la momentul cultivării. Lunile aprilie şi mai sunt cele în care Orhideea Rothschild se poate deschide, iar un exemplar de aici se poate vinde cu peste 5.000 de dolari. Aceasta se cultivă şi în sere, iar o floare crescută astfel costă undeva la 100 de dolari.
Cele mai scumpe flori din lume – Şofranul
Cunoscut şi utilizat drept condiment, şofranul este, de fel, o floare mediteraneană. Nu creşte însă în stare naturală nicăieri în lume, ci este exclusiv cultivată. Este o floare puţin înaltă, cu petale violet şi cu stigmate de culoare portocaliu aprins, acestea fiind cele râvnite. Din ele se prepară condimentul atât de preţios, folosit atât pentru aromă, cât şi pentru culoarea pe care o furnizează mâncărurilor. Este nevoie de până la 250.000 de flori pentru realizarea unui singur kilogram de condiment, iar acestea trebuie culese şi uscate manual, de aici şi preţul extrem de ridicat al şofranului de calitate, între 30.000 şi 40.000 de dolari pentru un kilogram. Bulbii de şofran au şi ei un preţ foarte ridicat, un pachet cu 1000 de bulbi ajungând undeva la 800 de euro, transformându-le astfel într-unele dintre cele mai scumpe flori din lume.
Cele mai scumpe flori din lume – Orhideea Shenzhen
Orhideele sunt unele dintre cele mai vechi plante din lume, dar pe lângă cele întâlnite în natură, cercetătorii realizează şi diverse experimente în urma cărora rezultă tot felul de hibrizi, unii dintre ei ajungând să se vândă cu preţuri fabuloase. Orhideea Shenzhen este creaţia grupului chinez Shenzhen Nongke, de aici venindu-i şi numele, şi a fost obţinută după mai bine de 8 ani de cercetări şi experimente. Nu doar frumuseţea şi parfumul ei au ajutat la renumele construit, ci şi faptul că trebuie să fii extrem de răbdător ca să te bucuri de ea. Înfloreşte o dată la 4-5 ani, iar un exemplar din orhideea Shenzhen s-a vândut, la licitaţie, cu 200.000 de dolari.
Cele mai scumpe flori din lume – Trandafirul Juliet
Vorbim acum de o altă floare creată de cercetătorii în domeniu. Trandafirul Juliet este considerat a fi unul dintre cei mai eleganţi din lume. Nu degeaba a fost nevoie de 15 ani pentru a-i fi definitivat aspectul. Prezentat pentru prima dată la Chelsea Flower Show, în 2006, trandafirul este unic prin felul în care înfloreşte. Mugurele său are o culoare numită piersic pal, iar în momentul în care înfloreşte îşi schimbă culoarea într-un roz ceva mai intens şi cu tonuri diferite, petalele fiind mai deschise la margine şi tot mai închise înspre mijlocul florii. Are un parfum subtil, iar un buchet nu foarte generos poate ajunge la aproape 16 milioane de dolari, transformându-l în cea mai scumpă floare din lume. Există, ce-i drept, şi unii ceva mai ieftini, dar nici aceia nu sunt pentru oricine.
Cele mai scumpe flori din lume – Kadupul
Kadupul figurează în capul listei cu cele mai scumpe flori din lume însă nimeni, vreodată, nu s-a încumetat să îi dea vreun preţ pentru că aceasta nu poate fi cumpărată. Trăieşte atât de puţin şi este atât de sensibilă încât nu are cum să fie vândută. Mai mult, este nevoie să aştepţi câteva zeci de ani ca să poţi ajunge să te bucuri de ea şi asta doar pentru câteva ore. Floarea provine din Sri Lanka şi mai este denumită şi Mireasma nopţii. Creşte în locuri întunecate, începe să îşi deschidă florile cu puţin timp înainte de miezul nopţii şi se ofileşte înainte de ivirea zorilor sau chiar mai repede dacă este atinsă de cineva, în încercarea de a o culege. Are un parfum liniştitor, asemănat cu liniştea dată de noaptea la adăpostul căreia înfloreşte.