Cele mai vechi picturi rupestre din lume
Omul a simţit dintotdeauna impulsul de a-şi transpune trăirile într-o formă artistică, chiar şi pe vremea când nu exista conceptul de artă. Aşa se face că au fost descoperite picturi rupestre realizate cu aproximativ 50.000 de ani în urmă. Cele mai vechi picturi rupestre din lume şi cele mai cunoscute sunt în grotele Lascaux, Trois- Frérès, Niaux şi Chauvet din Franţa, Altamira din Spania, dar şi în Peşterile Cuciulat, Gaura Chindiei II şi Coliboaia din România. Spania şi Franţa par să aibă şi cele mai multe manifestări artistice de acest gen, până în prezent fiind descoperite 71 de grote pictate în Franţa şi 34 în Spania.
Cele mai vechi picturi rupestre din lume – Spania
Cercetătorii Universităţii din Barcelona au descoperit de curând în 3 peşteri din Peninsula Iberică zeci de picturi rupestre despre care consideră că au o vechime de aproximativ 65.000 de ani. Nu doar datarea lor este impresionantă, ci mai ales faptul că, în aceste condiţii, artistul a fost Omul de Neanderthal, nu Homo Sapiens. Această descoperire, alături de cele referitoare la obiceiurile acestuia precum îngroparea morţilor, folosirea plantelor medicinale sau realizarea uneltelor din piatră, scoate la iveală faptul că Omul de Neanderthal nu era chiar bruta fără creier descrisă până de curând şi că avea abilităţi cognitive asemănătoare omului modern.
În Cueva de los Aviones cercetătorii au descoperit chiar scoici perforate şi pigmenţi vechi de mai bine de 115.000 de ani.
Picturile din peştera Altamira sunt unele dintre cele mai cunoscute din lume, poate şi pentru că aici sunt foarte bine conservate şi se întind pe suprafeţe extrem de generoase, pe toată lungimea de 270 de metri a peşterii. Se pare că aceasta a fost locuită între anii 35.000 şi 13.000 î.e.n. Peştera Altamira este considerată „Capela sixtină a artei paleoliticului” datorită desenelor extrem de bine realizate. Sunt cercetători care spun că reprezentările animalelor aflate în mişcare, realizate acum mai bine de 30.000 de ani, sunt mai bune şi mai apropiate realităţii decât cele din operele de artă moderne şi medievale.
Cele mai vechi picturi rupestre din lume – Franţa
Peştera Lascaux a fost descoperită din greşeală, în 1940, de nişte adolescenţi aflaţi în plimbare. Cercetătorii spun că peștera a fost locuită între anii 25.000 şi 13.000 î.e.n., iar aceasta a fost închisă publicului din 1963 tocmai pentru a conserva cele peste 600 de picturi rupestre aflate pe pereţii şi tavanele peşterii.
Peştera Chauvet a fost descoperită recent, abia în 1994, iar cei care au studiat desenele de aici – peste 1000 şi reprezentând mamuţi, lei, rinoceri, bizoni şi urşi – spun că datează din urmă cu aproximativ 31.000 de ani. A fost introdusă destul de rapid în patrimoniul UNESCO, iar accesul publicului larg nu a fost niciodată permis tocmai pentru a ajuta la protejarea picturilor.
Cele mai vechi picturi rupestre din lume – România
Cercetătorii români în colaborare cu cei francezi au studiat probele prelevate din peştera Coliboaia din Bihor şi au ajuns la concluzia că aici se regăsesc unele dintre cele mai vechi manifestări grafice ale oamenilor, datând de acum aproximativ 37.000 de ani: rinoceri păroşi, urşi, cai, bizoni şi o felină. Aceste descoperiri au contribuit, de altfel, la introducerea peşterii în patrimoniul UNESCO. Peştera este una cu un accces extrem de greoi, doar speologii cu experienţă reuşind să ajungă la ea.
Şi la Cuciulat, în Sălaj au fost descoperite picturi rupestre extrem de vechi, reprezentând un cal, o pasăre, o panteră şi o siluetă umană. Analizele arată că acestea datează de acum 15.000 de ani.
Cele mai vechi picturi rupestre din lume – Borneo
Exploratorul francez Luc-Henri Fage a fost cel care a descoperit, în 1994, pictura rupestră aflată pe un perete al peşterii Lubang Jeriji Saléh din Borneo. Imaginea colorată în portocaliu şi reprezentând un animal asemănător cu o bovină a fost considerată atunci cea mai veche pictură rupestră realizată de Homo Sapiens. Ce-i drept, e şi teribil de complicat de stabilit cu exactitate vechimea unor astfel de manifestări. Pot fi încadrate în anumite perioade de timp, dar nimeni nu poate spune cu precizie anii în care au fost realizate.
În aceeaşi provinicie din Borneo, în Kalimantanul de Est, au fost descoperite mii de desene şi picturi realizate în stâncă, reprezentând animale, contururi de mâini, oameni, bărci şi multiple modele geometrice. Se consideră că cele mai vechi ar avea cel puţin 40.000 de ani vechime.
Cele mai vechi picturi rupestre din lume – Sulawesi, Indonezia
Peştera carstică Leang Bulu Sipong 4 din insula Sulawesi a fost considerată pentru multă vreme ca fiind adăpostul celei mai vechi picturi de acest gen din lume. Imaginea despre care se consideră că a fost realizată acum peste 43.900 de ani prezintă mai mulţi oameni înarmaţi cu suliţe, plecaţi la vânătoare.
Descoperirea picturilor din Indonezia i-a făcut pe cercetători să considere că arta rupestră a apărut şi a evoluat în aceeaşi perioadă în zone diverse ale Eurasiei.