Cine este Clotilde Armand și cum arată viața franțuzoaicei care se simte acasă în București? De la copilăria într-o familie cu sânge albastru din Franța, la căsătoria cu un matematician și până la cea mai cruntă tragedie ce ar putea lovi o mamă - LIFE.ro
Mergi la conținut

De câteva zile Clotilde Armand deschide toate jurnalele de știri. Asistăm cu toții parcă la un deja vu. În 2016 a fost primăriță pentru o noapte: sondajele o arătau câștigătoarea primăriei sectorului 1 al Capitalei, iar a doua zi, după numărarea voturilor pierdea scaunul pe care nici nu apucase să se așeze. În 2020, exitpoll-ul o arăta din nou învingătoare, la o diferență de aproape 10 procente față de contracandidatul ei. După numărătoare situația nu mai era așa. Și s-a deschis o anchetă penală privind fraudarea alegerilor. Fraudarea alegerilor în 2020 în inima Bucureștiului? Se poate sau nu, asta e altă discuție. Am vrut însă să aflăm cine este franțuzoaica ce luptă cu atâta îndârjire pentru sectorul 1 al Bucureștiului și am încercat să-i alcătuim cel mai coerent profil, adunând informații și declarații care scot în evidență personalitatea și viața lui Clotilde Armand.

Cine este Clotilde Armand

Clotilde Armand are azi 47 de ani, mamă a patru copii, soția unui cercetător în matematică, absolventă de MIT – Massachusetts Institutes of Technology (una dintre cele mai prestigioase universități din lume – manager în board-ul unora dintre cele mai mari companii private (KPMG, Airbus, Distrigaz, Engie) la Boston, Hamburg, Tolouse, Paris și București, membru fondator al USR, europarlamentar și a doua oară candidată pentru postul de primar al sectorului 1 al Capitalei. Cetățean francez și român ce a făcut din București o mare pasiune a vieții sale.

Sună extrem de bine această caracterizare și din afară ar părea că este mai mult decât exemplul unei reușite, că are o viață care îi zâmbește larg. Poate de aceea și ea zâmbește tot timpul? Întrebată de jurnaliștii de la Gândul de ce zâmbește mai mereu într-o țară în care mai toată lumea este tristă, a răspuns: „Am și eu multe lucruri de făcut și atunci pentru a rămâne optimistă și plină de energie pentru a face tot ce am nevoie să fac, fără să vorbesc de activitățile pe care le fac ca voluntară, trebuie să fim optimiști și să avem încredere. Eu sunt o creștină, sunt catolică practicantă și acest lucru mă ajută.”

Copilăria lui Clotilde Armand

Clotilde Armand pare să fi avut acea copilărie de poveste pe care o găsim zugrăvită în filme și în cărți. S-a născut în 1973 la Pointe-a-Pitre, în Franța, în departamentul francez de peste mări Guadelupa, unde tatăl său era detașat pentru a-și îndeplini serviciul militar, fiind în același timp și un excelent profesor de matematică. Însă, familia sa își trage rădăcinile din minunata zonă a orașului Vichy, locul în care trăiesc și azi părinții ei. Povestea spune că Clotilde Armand provine dintr-o familie nobiliară, bunica maternă fiind fiica contelui de Champs de Saint Leger. Nici familia tatălui nu s-a lăsat mai prejos, bunica sa paternă fiind verișoara scriitorului Jean Giraudoux.

Clotilde Armand în copilărie

Clotilde Armand a învățat la Școala Notre-Dame din Cusset, după care a fost transferată la cea din Vichy. Primii ani universitari și i-a petrecut la Ecole Centrale de Paris, de unde a obținut diploma de inginer, urmând cumva pașii formați de tatăl ei. Între 1995 și 1997 a urmat studiile post universitare la MIT (SUA) unde a obținut un dublu titlu de Master of Science, timp în care a fost și asistent la unul dintre cursuri. Cu o educație extrem de riguroasă formată în Franța, Clotilde Armand a fost nevoită să traverseze Oceanul pentru ca viața ei să ia o turnură de poveste. Începeau să se scrie primele rânduri ale unei povești de dragoste. La MIT l-a întâlnit pe Sergiu Moroianu, matematician român, cercetător la Institutul de Matematică „Simion Stoilow” al Academiei Române, la vremea respectivă doctorand și el la MIT.

Fotografie de la nunta Clotildei Armand cu soțul său. Foto: Wowbiz

„Eu m-am întâlnit cu viitorul meu soț în America. A fost ziua Europei și chiar asta am povestit cu el. M-am întâlnit cu el la Clubul European. Eram în America și noi, europenii, aveam aceeași cultură și deodată eram împreună. Știți, aveam o proximitate culturală de valori foarte mare și el când a vrut să mă convingă să mă căsătoresc cu el am spus ok, dar trebuie să cunosc țara ta. Făceam un internship, un stagiu, o practică la Paris și timp de o săptămână am scăpat de practica aceasta și am luat un avion și am ajuns în București. Am stat două zile în București și imediat m-a dus la munte, în munții Făgăraș și a fost o descoperire extraordinară, a fost un șoc vizual, estetic. Și am spus da, o să venim în Romania.”, povestea Clotilde Armand pentru Gândul, în Campania electorală din 2016.

Însă viața era abia la început. Erau tineri, frumoși și cu idealuri mari.

Viața personală a Clotildei Armand și cea mai mare durere din viața unei mame

Tot într-un interviu, Clotilde Armand povestea cum și-a cunoscut prima dată soacra. Avea 22 de ani și era ca o mică prințesă franțuzoaică ajunsă pe meleagurile noastre.

Clotilde Armand
Clotilde Armand și Sergiu Moroianu

„Aveam 22 de ani si chiar mi-a plăcut absolut tot. Am fost un pic, cum să spun, un pic șocată, dar nu în sensul negativ. Mama soțului meu era divorțată, locuiau într-un apartament de bloc cu două camere. Acolo el a trăit cu fratele lui, o cameră pentru mama lui și o cameră salon, totul împreună. Într-adevăr mi s-a părut că nu era foarte mult spațiu si într-adevăr a fost pentru mine atunci un pic șoc. Dar restul, Bucureștiul mi s-a părut un oraș de descoperit, un oraș extrem de frumos. Trebuie să știți că noi, francezii, avem un ochi pentru patrimoniu. Franța nu a fost mereu așa de bine pusă în valoare cum este acum. Nici Spania, nici Italia. Noi știm să vedem tot ce este frumos, chiar dacă este un pic de mizerie în față. Și chiar să știți că Bucureștiul este un oraș foarte frumos.”

S-a căsătorit cu Sergiu Moroianu și a acceptat să se mute la București, având job în diferite corporații.

De atunci a devenit mamă de șase ori. Azi mai are doar patru copii, iar aceasta pare să fie cea mai mare tragedie din viața ei. Recent a tipărit o carte. „Am ales România. Povestea mea”. Iar în această carte face cele mai dureroase dezvăluiri din viața unei famei, dar mai ales din viața unei mame, pierderea micuțelor Ondine și Clara.

Ondine a murit la numai o săptămână după ce a fost botezată din cauza sindromului de moarte subită a sugarului.

”Când a murit, am crezut că va fi sfârșitul perioadei fericite din viața noastră, sfârșitul tuturor ambițiilor pentru mine și pentru Sergiu. Adică mi se părea că lovitura sorții e așa de mare, că nu ne vom reveni niciodată.”, scria Clotilde în cartea ei.

Clotilde Armand

În 2011 a pierdut-o și pe Clara, fetița ei în vârstă de 10 ani. A fost lovită de un motociclist pe trecerea de pietoni. În urma impactului au murit pe loc amândoi.

”După accident, mult timp am negat realitatea. Apoi, m-am gandit că avem o parte din familie pe pămant și o parte în ceruri, o parte care ne așteaptă și pe noi. M-am gândit că ne vom ruga mult și prin rugăciune, prin împartășanie, prin mintea noastră vom fi mereu împreună și va fi ca înainte. Vom vorbi cu ea așa, normal, în viața de zi cu zi. La început voiam să-i pun masa Clarei cu noi și îmi amintesc cât de mult am suferit și am plâns când Sergiu a refuzat categoric să-i pun pantofii sub bradul de Crăciun. În amintirea Clarei, dau fiecărui copil câte un lucru de-al ei, pentru că așa făcea ea: dădea cadouri tuturor”.

Azi cei patru copii ai ei merg la școli publice, de cartier și vorbesc fluent română și franceză.

Clotilde Armand și Bucureștiul

Intrarea în politică este justificată de Clotilde ca fiind un demers logic după cei 20 de ani în care a întreprins tot felul de acțiuni și după ce a învățat de mică cum trebuie să se implice în comunitate și să facă voluntariat.

Clotilde Armand alături de un grup de muncitori din sectorul 1

Întrebată de ce candidează la Primăria Sectorului 1, Clotilde Armand a spus: „Eu ce vreau să ofer este o viață normală, o viață normală de oraș, adică trotuar pentru pietoni, piste de bicicliști, străzi și parcări pentru mașini. Nu vi se pare normal?”. Iar apoi a completat: „Eu deja sunt o persoană destul de bogată, chiar dacă am început de la zero, când am venit din America”.

Share this article

Pe aceeași temă

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora