Cine este considerat creatorul manga: Osamu Tezuka
Nimeni nu a creat manga sau anime, dar dacă există un singur om care a avut cel mai mare impact, acela ar fi Osamu Tezuka. Datorită lui, manga și anime sunt iubite în întreaga lume, deși el a vrut de fapt să fie doctor.
După cel de-al Doilea Război Mondial, în epoca postbelică, a apărut un om care a schimbat pentru totdeauna industria manga și anime. Mai târziu, acesta va ajunge să fie amintit ca „părintele manga și anime”, dar în anii 1950 era doar Osamu Tezuka.
De ce a început Osamu Tezuka să creeze anime-uri
Osamu Tezuka s-a născut în 1928, iar în copilărie a fost un băiat creativ și plin de imaginație care iubea insectele. A crescut în preajma desenelor animate Disney și a primelor forme de manga japoneză, ceea ce avea să-l influențeze pentru tot restul vieții sale. Cu doar cinci ani înainte de nașterea sa, un cutremur uriaș care a distrus Tokyo a avut un impact uriaș asupra anime…
Cu toate acestea, a fost trimis la război. Și, în timp ce lupta în război, a realizat importanța vieții umane. Așa că, atunci când s-a întors, a vrut să devină doctor pentru a salva viețile altor oameni.
Și a devenit doctor, dar, în cele din urmă, pasiunea sa pentru creație l-a ajuns din urmă și a ales să creeze manga. În 1947, a publicat „New Treasure Island”, care a dat startul revoluției manga.
În anii 1950, talentul său creativ a dus la colaborarea cu noua Toei Animation pentru a-l crea pe Son Goku, Regele Maimuță. Cu toate acestea, după o dispută, Tezuka a plecat pentru a-și crea propriul studio de anime, Mushi Production. Când a părăsit Toei, unii dintre cei mai buni animatori japonezi au plecat cu el, cum ar fi prima femeie animatoare din Japonia și viitoarea regizoare a filmului Princess Knight, Kazuko Nakamura.
Influența lui Osamu Tezuka asupra Manga și Anime
Osamu Tezuka îl creează pe Astro Boy
Anii 1960 au fost o perioadă importantă pentru Japonia. Ocupația americană a adus o nouă Japonie, iar după plecarea acestora, Japonia a profitat de inovațiile tehnologice pentru a deveni o forță de vârf în domeniul tehnologiei. Tot în anii 1960, Tezuka a creat primul serial de animație japonez și, fără îndoială, cea mai faimoasă creație a sa: Astro Boy.
Stilul lui Tezuka prezentat în Astro Boy a influențat pentru totdeauna industriile manga și anime. O mare parte din ceea ce face ca stilul anime să fie atât de unic vine de la Tezuka însuși. Asta l-a făcut pe Astro Boy unic și asta l-a făcut pe Osamu Tezuka „părintele manga și anime”.
Astro Boy va deveni foarte popular în Japonia și în întreaga lume. Băiatul robot cu superputeri a devenit iubit în America și a deschis calea pentru viitoarele emisiuni TV anime atât în Japonia, cât și în întreaga lume. Tezuka avea să creeze chiar și un alt anime, „Kimba Leul Alb”, pe care unii spun că Disney l-a folosit drept inspirație pentru „Regele Leu”.
În ciuda succesului lui Astro Boy, Mushi Production va da faliment până în 1973, dar Tezuka trecuse deja mai departe pentru a fonda un alt studio, Tezuka Productions. Cu toate acestea, Mushi Production și-a reluat activitatea în 1977 și continuă să funcționeze până în prezent.
Anime-ul continuă să crească
Anii 1980 au fost o perioadă de creștere economică uriașă pentru Japonia. Anii ’80 au fost, de asemenea, martorii continuării creșterii internaționale a anime-urilor și a dezvoltării manga. Iar anii ’80 au adus și noi studiouri de anime. Cel mai faimos dintre acestea a fost înființat atunci când Isao Takahata și prietenul său Hayao Miyazaki au părăsit Toei Animations pentru a înființa Studio Ghibli. Tot în această perioadă a apărut și Dragon Ball.
Cu toate acestea, cel mai mare lucru care a avut un impact asupra anime-urilor în anii ’80 a fost sosirea benzilor VHS. Cu ajutorul VHS, oamenii puteau să își vizioneze din nou și din nou animațiile preferate. Capacitatea de a reda a făcut ca fanii anime-urilor să poată împărtăși între ei animațiile preferate, ceea ce a dus la apariția „otaku” (fanii înrăiți ai anime-urilor). Apariția VHS a dus, de asemenea, la dezvoltarea hentai (anime pentru adulți).
Din păcate, părintele manga și anime nu avea să trăiască pentru a vedea noul deceniu al anime-urilor. Osamu Tezuka a murit de cancer la stomac în 1989.
Citește și: Fondatorul Nintendo, omul care le-a oferit japonezilor un set de cărți de joc într-o perioadă de prohibiție și oamenilor din întreaga lume o nouă abordare a jocurilor video
Foto: Pinterest