Cine este Emilia Șercan: de ce a devenit spaima plagiatorilor de doctorate
Cine este Emilia Șercan? Jurnalista a stat singură, două săptămâni, în fața Parchetului General cu o fotografie agățată de gât. O poză care nu era menită să vadă vreodată lumina printului. Șercan a publicat zeci de anchete despre oameni din funcții-cheie ale statului. I-a expus cum au furat engross în doctoratele ce i-au propulsat pe scara ierarhică. De aceea, crede ea, a devenit acum ținta sistemului.
Cine este Emilia Șercan: a publicat zeci de anchete despre oameni din funcții-cheie ale statului
Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO și potențial candidat la prezidențialele din toamnă, ar fi plagiat în teza de doctorat, susținută în 2005, la Academia de Studii Economice, acuză jurnalista Emilia Șercan, care de-a lungul timpului a dezvăluit mai multe plagiate în lucrările de doctorat ale unor persoane publice. Mircea Geoană respinge acuzațiile, despre care spune că sunt „atacuri murdare”.
Emilia Șercan: „Am ajuns la această concluzie după ce am mers timp de aproape trei luni la Biblioteca Națională și am citit cu mare atenție lucrarea”
Citește și: Cine este Cătălin Drulă: un interviu deschis despre politică și stomac tare, interdicțiile din copilărie de frica gloanțelor și a minerilor și o poveste de iubire „agățată” în Regie
“Mi-am dat seama relativ ușor în momentul în care am descoperit niște grafice care erau în limba engleză scrise într-o teză care e în limba română. Aceasta este o practică neacceptată. A fost primul indiciu care mi-a arătat că e posibil ca în teză să găsesc și conținut plagiat. Am mers pe urma acestor grafice. Am descoperit primele indicii și mai departe am găsit ceea ce totalizează conținut plagiat în cel puțin 78 de pagini din lucrare. Acest conținut cuprinde text, grafice, tabele. Nu zic că nu este posibil să mai existe și alt conținut plagiat dincolo de ceea ce eu am descoperit. Suspiciunea mea este că există. Dar probabil au fost surse pe care eu nu am reușit să le identific.”
Cine este Emilia Șercan: este jurnalistă de investigaţie şi lector
A început să lucreze în presa locală în 1996, iar din 2000 activează în presa centrală. A lucrat pentru „Curierul Naţional”, „Evenimentul zilei” şi grupul de presă Realitatea-Caţavencu. A elaborat o teză de doctorat pe tema cenzurii, publicată la editura Polirom cu titlul „Cultul secretului. Mecanismele cenzurii în presa comunistă”, cu o prefaţă de Mihai Coman.
Sursa foto: Facebook