Cine este Gabriel Attal, prim-ministrul francez care a urcat în ierarhie cu o viteză record?
Cel mai tânăr prim-ministru al Franței, Gabriel Attal este cunoscut pentru abilitatea sa de a gândi rapid. În puțin peste un deceniu, Gabriel Attal a urcat de la recrut stagiar în ministerul sănătății la cel de-al doilea cel mai înalt post din statul francez. El a devenit și cel mai tânăr prim-ministru al Franței, având 34 de ani, și primul lider al guvernului ce a declarat deschis că este gay. Este o traiectorie spectaculoasă, chiar și pentru cineva din mediul privilegiat al lui Attal, pentru care fiecare avansare în carieră pare să fi venit remarcabil de ușor.
Citește și: Viața lui Emmanuel Macron. De la băiețelul pasionat de discuțiile cu adulții, la marea iubire pentru profesoara de teatru și până la primul președinte independent al Franței
În primii ani ai președinției lui Emmanuel Macron, Attal a fost unul din grupul de tineri bărbați educați, din familii bune, aleși să îl consilieze și să îl sprijine pe liderul francez la fel de tânăr. Attal s-a remarcat față de ceilalți prin deschiderea sa de a vorbi în public despre orice problemă i s-a pus în față și talentul său de a găsi fraze bine alese. Abilitățile sale formidabile de comunicare și capacitatea de a gândi și vorbi pe loc în fața întrebărilor în parlament l-au făcut să fie numit „Tunul cuvintelor”.
Cine este Gabriel Attal?
Attal este fiul lui Yves Attal, avocat și producător de film de origine evreiască tunisiană, decedat în 2015, și al Mariei de Couriss, descendentă a creștinilor ortodocși din Odesa. A crescut în Paris, având trei surori mai mici, și folosește numele complet Gabriel Attal de Couriss. În 2019, Attal a declarat pentru ziarul Libération: „Tatăl meu mi-a spus, „Poate ești ortodox, dar te vei simți evreu toată viața, mai ales pentru că vei suferi de antisemitism din cauza numelui tău”. A fost educat la École Alsacienne, școala privată preferată a părinților cu înalt profil din politica și artele din Paris, în arondismentul 6, unde lecțiile de engleză sunt obligatorii de la nivelul primar. Mai târziu, a povestit cum a fost intimidat la școală. După bacalaureat, a studiat la prestigioasa Universitate Sciences Po și a obținut un masterat în afaceri publice. Potrivit prietenilor, ambiția sa politică a fost stimulată când a participat la o demonstrație împotriva lui Jean-Marie Le Pen, atunci când liderul de extremă dreapta a fost votat în turul al doilea al alegerilor prezidențiale împotriva lui Jacques Chirac, în 2002. S-a alăturat Partidului Socialist în 2006 și l-a susținut pe candidatul prezidențial al partidului, Ségolène Royal, în alegerile din 2007.
Începutul carierei politice la numai 23 de ani
În 2012, o perioadă de stagiu în biroul fostului ministru al sănătății, Marisol Touraine, mama unei colege, l-a condus la un loc de muncă cu normă întreagă în minister, la vârsta de 23 de ani. Touraine l-a recunoscut ca pe un „băiat inteligent, receptiv”, prezicându-i „o carieră grozavă și un viitor strălucitor”. În 2016, a părăsit Partidul Socialist pentru a se alătura partidului politic centrist, En Marche al lui Macron, care ulterior a devenit La République En Marche (LREM). De atunci, ascensiunea sa prin ierarhia politică a fost de neoprit și cel puțin la fel de rapidă ca a omului pe care îl slujește, Macron. La 29 de ani, a fost numit secretar de stat la Ministerul Educației, devenind cel mai tânăr membru al guvernului sub a Cincea Republică, care a fost instituită în octombrie 1958. A avut mai multe funcții politice de înalt profil, inclusiv șeful LREM, purtător de cuvânt al guvernului, ministru al conturilor publice și ministru al educației. A fost ales în Adunarea Națională în iunie anul trecut.
Viața personală a lui Gabriel Attal
Attal se află într-o relație de parteneriat civil cu Stéphane Séjourné, în vârstă de 38 de ani, deputat european și secretar general al partidului aflat la guvernare, unul dintre foștii consilieri politici ai lui Macron până în 2021.
Răsfățatul poporului
În ultimul deceniu, politica lui Attal pare să se fi deplasat de la centru-stânga la centru-dreapta. În 2018, a răspuns grevelor personalului de la SNCF, compania națională de cale ferată, spunând că Franța trebuie să „iasă din cultura grevelor” și i-a acuzat pe studenți care protestau împotriva schimbărilor din sistemul educațional că sunt „boboci egoiști (burghezi boemi)”. Macron – cunoscut odată ca „băiatul de aur” al politicii franceze pentru tinerețea, dinamismul și ambiția sa – va miza pe Attal tânăr, dinamic și ambițios pentru a revitaliza un guvern slăbit de lipsa majorității parlamentare și pentru a entuziasma o generație mai tânără de votanți dezamăgiți înaintea alegerilor europene. Un sondaj recent realizat de Elabe pentru Les Échos sugerează că aceasta ar fi o numire populară, cu 36% dintre cei care au răspuns considerând că Attal ar fi un bun prim-ministru.
Foto: Pinterest.com