Cine este Mihai Răzvan Ungureanu: premierul de doar 78 de zile
Sari la conținut

Cine este Mihai Răzvan Ungureanu? O personalitate marcantă în politica și diplomația românească, acesta este cunoscut pentru cariera sa diversificată și pentru mandatul său de prim-ministru al României care a durat doar 78 de zile. A devenit apoi ministru de Externe în Guvernul liberal condus de Călin Popescu Tăriceanu, a ajuns şef SIE în mandatul lui Traian Băsescu, după care a fost numit premier.

Dar, pentru a înțelege mai bine cine este Mihai Răzvan Ungureanu, vom explora, în articolul de mai jos, atât viața sa de familie, perioada studenției, începuturile în diplomație, cât și cariera politică și detalii despre scurtul său mandat ca premier.

Cine este Mihai Răzvan Ungureanu: membru supleant în Uniunea Tineretului Comunist

Născut pe 22 septembrie 1968 în Iași, Mihai Răzvan Ungureanu provine dintr-o familie de intelectuali. Tatăl său, Ștefan Ungureanu, a fost profesor universitar de programare a proceselor chimice tehnologice la Universitatea Politehnica din Iași și a ocupat funcția de viceprimar al municipiului Iași între 1996 și 2000. Mama sa, Mariana Ungureanu, a fost medic pediatru. Acest mediu familial academic a influențat profund formarea sa intelectuală.

În 1987, a absolvit ca șef de promoție Liceul de matematică-fizică „Costache Negruzzi” din Iași, demonstrând încă de tânăr o înclinație către excelență academică. Ulterior, între 1988 și 1992, a urmat cursurile Facultății de Istorie la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, unde și-a consolidat pasiunea pentru istorie și relații internaționale. În perioada comunistă, Ungureanu a fost membru supleant în Uniunea Tineretului Comunist (UTC). 

„Blugii ne erau plini de sânge. Dumnezeu știe dacă m-aș fi gândit vreodată, la vârsta asta, că există o Moarte pe care s-o împrăștie cei care vorbesc tot românește”

După finalizarea studiilor universitare, Mihai Răzvan Ungureanu a continuat să-și aprofundeze cunoștințele în domeniul istoriei și al relațiilor internaționale. Între 1992 și 1993, a urmat studii postuniversitare la Centrul pentru Studii Ebraice din cadrul St. Cross College, Universitatea Oxford, Marea Britanie, unde s-a specializat în istoria evreilor și a Europei Centrale. Această experiență internațională i-a oferit o perspectivă amplă asupra dinamicilor politice și culturale globale.

Într-un interviu acordat, în 2006, revistei „Cariere“, Mihai Răzvan Ungureanu a povestit de ce s-a orientat către Facultatea de Istorie într-o perioadă în care această disciplină era injectată de ideologia comunistă. „Am ales-o pentru că nu-mi dădeam seama care sunt consecinţele. Şi am preferat să merg către ceva care îmi era foarte aproape. Nu o distingeam ca pe o disciplină de studiu, în sensul academic al cuvântului. M-am simţit atras de istorie ca şi cum cultura generală ar fi căpătat în felul acesta formă academică, universitară. Dar fără o gândire articulată şi definitivă asupra consecinţelor, în cazul în care regimul ar fi rămas acelaşi. Aş fi vrut să mă duc la matematică, dar, cum făceam şi alte lucruri pe atunci, în afară de învăţat, n-am avut curaj“, a povestit Ungureanu. În acelaşi interviu, fostul director SIE a vorbit şi despre pasiunile sale din tinereţe. „Cântam, bunăoară, în formaţia liceului, împreună cu câţiva colegi, cu care am redescoperit muzica de la zero. Aveam părul lung pe vremea aceea şi nu făceam niciunul dintre noi rabat de la adolescenţa noastră. Dimpotrivă, îmbogăţeam experienţa predictibilă, deseori cenuşie, a şcolii, printr-o experienţă extatică, la care ne aducea muzica la 17-18 ani”, se arată într-un material din Adevărul.

În timpul facultății, Mihai Răzvan Ungureanu s-a implicat și în jurnalism, potrivit unui articol publicat de „Evenimentul Zilei” în 2012. Publicația citează fragmente din „Opinia studențească”, revistă la care fostul șef al SIE ar fi contribuit chiar în decembrie 1989. „Blugii ne erau plini de sânge. Dumnezeu știe dacă m-aș fi gândit vreodată, la vârsta asta, că există o Moarte pe care s-o împrăștie cei care vorbesc tot românește”, scria Ungureanu pe 26 decembrie 1989, într-o relatare publicată în revista studențească.

După căderea comunismului, eveniment pe care l-a descris în paginile publicației studențești, Ungureanu și-a continuat parcursul academic la nivel internațional. În 1993, a urmat cursuri postuniversitare la St. Cross College din cadrul Universității Oxford, iar în 2004 și-a obținut doctoratul la Facultatea de Istorie din Iași.

În 1994, a obținut titlul de doctor în istorie modernă la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, cu o teză axată pe istoria Europei Centrale și de Est. De-a lungul anilor, a fost implicat în diverse proiecte academice și a publicat lucrări de specialitate, consolidându-și reputația de istoric și cercetător.

Citește și: Cine este Cătălin Drulă: un interviu deschis despre politică și stomac tare, interdicțiile din copilărie de frica gloanțelor și a minerilor și o poveste de iubire „agățată” în Regie

Începuturile în diplomație

Cariera diplomatică a lui Mihai Răzvan Ungureanu a debutat în 1998, când a fost numit secretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe, responsabil pentru relațiile cu românii de pretutindeni. În această calitate, a coordonat politicile menite să sprijine comunitățile românești din diaspora și să promoveze cultura română în străinătate.

În perioada 2001-2003, a fost reprezentantul personal al președintelui în exercițiu al OSCE pentru combaterea antisemitismului, demonstrând angajamentul său față de promovarea drepturilor omului și a toleranței. Această funcție i-a permis să colaboreze cu lideri internaționali și să contribuie la dezvoltarea unor politici menite să prevină discriminarea și intoleranța.

Cine este Mihai Răzvan Ungureanu: Mandatul de prim-ministru de 78 de zile

În decembrie 2004, Mihai Răzvan Ungureanu a fost numit ministru al afacerilor externe în guvernul condus de Călin Popescu-Tăriceanu. În această funcție, a promovat integrarea euro-atlantică a României și a consolidat relațiile diplomatice cu partenerii internaționali. Mandatul său s-a încheiat în 2007, în urma unei demisii legate de o controversă privind gestionarea unei crize consulare.

Pe 26 noiembrie 2007, fostul președinte Traian Băsescu a înaintat Parlamentului propunerea de numire a lui Mihai-Răzvan Ungureanu în funcția de director al Serviciului de Informații Externe (SIE), funcție rămasă vacantă din martie 2007, după demisia lui Claudiu Săftoiu. Pe 5 decembrie 2007, Camerele reunite ale Parlamentului au validat oficial numirea lui Ungureanu la conducerea SIE.

La începutul anului 2012, în contextul unor proteste sociale și al demisiei guvernului Emil Boc, președintele de atunci, Traian Băsescu, l-a desemnat pe Mihai Răzvan Ungureanu pentru funcția de prim-ministru. Guvernul său a fost învestit pe 9 februarie 2012, având ca obiectiv principal implementarea unor reforme economice și sociale menite să stabilizeze situația țării. Numirea sa a fost întâmpinată cu opoziție puternică din partea USL, care a criticat transferul său direct de la conducerea SIE la șefia Guvernului. Mandatul său a fost de scurtă durată, durând mai puțin de trei luni. Această perioadă scurtă a fost marcată de tensiuni politice și sociale, care au culminat cu pierderea sprijinului parlamentar necesar pentru continuarea guvernării.

Pe 27 aprilie 2012, Guvernul său a fost demis printr-o moțiune de cenzură inițiată de USL. Înainte de plecare, Ungureanu a ținut un discurs scurt, dar incisiv, vizându-l pe principalul său rival politic, Victor Ponta.

În același an, Mihai-Răzvan Ungureanu a devenit subiect de controversă după ce postul Antena 3 a prezentat o listă de protocol care sugera că, în timpul mandatului său, au fost cheltuite 10 miliarde de lei pe diverse produse, inclusiv creme, loțiuni, parfumuri și chiar carne de vită Kobe, o specialitate de lux. În fața acuzațiilor, Ungureanu s-a apărat afirmând că astfel de achiziții nu sunt decise de premier, ci intră în responsabilitatea RA-APPS, instituția care gestionează bunurile de protocol ale Guvernului.

Citește și: Cine este soția lui Nicușor Dan: IT-ista discretă ce sprijină cu putere succesul în politică al primarului Bucureștiului

Principalele funcţii deţinute de Mihai Răzvan Ungureanu

  • Secretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe (1998-2001) – responsabil cu relațiile cu românii de pretutindeni
  • Ministru al Afacerilor Externe (2004-2007) – în Guvernul condus de Călin Popescu-Tăriceanu
  • Director al Serviciului de Informații Externe (SIE) (2007-2012) – numit de președintele Traian Băsescu
  • Prim-ministru al României (februarie-aprilie 2012) – mandat de 78 de zile, în urma căderii Guvernului Boc
  • Senator PNL (2012-2014) – ales pe listele Partidului Național Liberal
  • Prim-adjunct al directorului Serviciului de Informații Externe (SIE) (2015) – sub conducerea președintelui Klaus Iohannis
  • Consilier personal al președintelui Klaus Iohannis (2016) – rol de consiliere strategică în domeniul securității și politicii externe
Share this article

Pe aceeași temă

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora