Cine este Salman bin Abdulaziz Al Saud, omul de fier ce conduce cu o putere totalitară Arabia Saudită - LIFE.ro
Mergi la conținut

Zilele trecute, Arabia Saudită a intrat în atenția tuturor după ce SUA a amenințat că-și retrage trupele din țară și întrerupe exporturile de arme către saudiți, pe motiv că aceștia îi ajută pe ruși în războiul împotriva Ucrainei.

Știind că Arabia Saudită este o monarhie absolută, acuzată în repetate rânduri de către organizațiile internaționale că nu respectă drepturile omului, am vrut să vedem cine o cârmuiește. În felul acesta am ajuns la Salman bin Abdulaziz Al Saud.

Salman bin Abdulaziz Al Saud este Regele Arabiei Saudite și Custodele celor Două Moschei Sfinte. Înainte de numirea sa la tron, a fost guvernator adjunct și apoi guvernator al Riadului între 1963 și 2011. În 2011 a fost numit ministru al apărării și ulterior numit prinț moștenitor după moartea fratelui său, Prințul Nayef. Salman a fost încoronat pe 23 ianuarie 2015, după moartea fratelui său mai mare, regele Abdullah.

Salman bin Abdulaziz Al Saud
Salman bin Abdulaziz Al Saud alături de Vladimir Putin

Copilăria și adolescența regelui Salman bin Abdulaziz Al Saud

Regele Salman s-a născut pe 31 decembrie 1935 și este unul dintre cei șapte legendari Sudairi; o alianță puternică de șapte frați cu drepturi depline în cadrul Casei Saud.

Salman a fost educat la Școala Prinților din capitala Arabiei Saudite – Riad, o școală înființată special pentru a oferi educație prinților saudiți de Ibn Saud, tatăl lor. Acolo a studiat religia și științele moderne. Educația oferită a stat la baza viitoarei sale cariere ca lider național.

Guvernator al Riadului

La frageda vârstă de 19 ani, Salman a fost numit guvernator adjunct al provinciei Riad, în 1954. O numire care a durat doar un an, dar i-a oferit o privire asupra sistemului politic al țării și l-a stabilit ca lider.

Tânărul Prinț a fost numit guvernator al Riadului la 4 februarie 1963. Un mandat care a durat patruzeci și opt de ani, în timpul căruia, el a contribuit la dezvoltarea Riadului într-o metropolă urbană majoră a prosperității economice și a dezvoltării sociale. Perspectiva sa modernă și conexiunile vestice i-au permis să dezvolte turismul în oraș și să atragă investiții străine.

Salman bin Abdulaziz Al Saud
Salman bin Abdulaziz Al Saud în tinerețe

Injecția de capital străin și veniturile generate din comerțul turistic în curs de dezvoltare au permis orașului să realizeze progrese infrastructurale, cum ar fi modernizarea sistemului de învățământ și asistența medicală. Descriind Riadul, el a spus: „Fiecare sat sau oraș din regiunea Riad îmi este drag și ocupă un loc special în inima mea. Am asistat la fiecare pas făcut de orașul Riad și, din acest motiv, îmi este greu să mă gândesc să fiu departe de Riad.”

În timpul mandatului său de aproape cinci decenii ca guvernator al Riad, a dobândit stăpânirea abilității de delegare în ceea ce privește responsabilitatea politică; gestionarea echilibrului delicat al intereselor clericale, tribale și princiare atunci când e vorba de politica saudită.

La 5 noiembrie 2011, Salman a fost numit al doilea viceprim-ministru și ministru al apărării. Poziția sa de guvernator al Riadului a fost reatribuită prințului Sattam bin Abdulaziz. Prințul Salman a fost numit și membru al Consiliului de Securitate Națională.

Salman bin Abdulaziz Al Saud, Prințul Moștenitor

Pe 18 iunie 2012, Salman a fost numit prinț moștenitor și, de asemenea, prim-viceprim-ministru. Numirea în funcția de prinț moștenitor și viceprim-ministru a fost considerată a fi un semnal că reformele conservatoare ale regelui Abdullah vor rămâne probabil multă vreme în țară. Salman s-a concentrat în principal pe îmbunătățirea economică, mai degrabă decât pe schimbarea politică.

Regele Arabiei Saudite, custode celor două Sfinte Moschei

Pe 23 ianuarie 2015, la vârsta de 79 de ani, Salman a fost încoronat rege.

Noul Rege Salman a emis declarația „Alteța Sa Salman bin Abdulaziz Al Saud și toți membrii familiei și ai națiunii îl plâng pe Custodele celor Două Moschei Sfinte Regele Abdullah bin Abdulaziz, care a murit exact la ora 1 în această dimineață”. El l-a numit pe prințul Muqrin drept prinț moștenitor.

Printre primele lucruri pe care le-au făcut regele Salman și fiul său, a fost să eficientizeze structura guvernamentală cu intenția de a dezvolta un guvern versatil și dinamic. Toate cele unsprezece secretariate saudite, înființate de fostul rege, au fost desființate și reconstituite doar două; Consiliul pentru afaceri politice și de securitate (CPSA), condus de prințul moștenitor adjunct Mohammed bin Nayef, și Consiliul pentru afaceri economice și de dezvoltare (CEDA), condus de secretarul general al Curții regale, prințul Mohammad bin Salman. Ambilor prinți li s-a dat domnie liberă pentru a restructura complet guvernul.

Salman bin Abdulaziz Al Saud

În februarie 2015, calculul donației post-coronare a regelui ar costa peste 32 de miliarde de dolari. În cadrul unor astfel de donații generoase au inclus granturi pentru asociații profesionale, cluburi literare și sportive; investiții în infrastructură în apă și electricitate; și bonusuri în valoare de două luni de salariu pentru angajații guvernamentali, soldații, pensionarii și studenții la bursa guvernamentală atât în țară, cât și în străinătate.

Citește și: Arabia Saudită, cea mai conservatoare ţară din lume, îşi propune să renunţe la gândirea extremistă şi să devină o destinaţie turistică de lux

Într-o remaniere ulterioară în cabinet, regele Salman l-a numit pe Mohammed bin Nayef prinț moștenitor, iar pe fiul său, Mohammed, drept adjunct prinț moștenitor. Prinții au participat la summitul de la Camp David al președintelui Obama din mai 2015 în calitate de reprezentanți ai Regelui.

Viața personală a regelui Salman

Regele Salman s-a căsătorit de trei ori. Mai întâi cu Sultana bint Turki Al Sudairi, care a murit în iulie 2011. Era fiica unchiului lui Salman, Turki bin Ahmad Al Sudairi, un fost guvernator al provinciei Asir. Sultana Al Sudairi a sprijinit Societatea de Caritate Prințul Fahd bin Salman și alte organizații caritabile din Arabia Saudită.

Cei doi fii cei mai mari ai regelui, prințul Fahd bin Salman și prințul Ahmad bin Salman, au murit de afecțiuni cardiace, în 2001 și, respectiv, 2002. Fiul său, Prințul Sultan bin Salman a devenit prima persoană de ascendență regală, arabă și musulmană care a zburat vreodată în spațiul cosmic. Prințul a zburat la bordul navetei spațiale Discovery [STS-51-G] în iunie 1985; o realizare notabilă în istoria Regatului. El este acum președinte al Comisiei saudite pentru turism și antichități. Prințul Abdulaziz bin Salman a fost ministru adjunct al petrolului, iar prințul Faisal bin Salman este guvernatorul Medinei.

Din a doua căsătorie cu Sarah bint Faisal Al Subai’ai, s-a născut prințul Saud. Din a treia căsătorie cu Fahda bint Falah bin Sultan Al Hithalayn au venit prințul Mohammed, prințul Turki, prințul Khalid, prințul Nayif, prințul Bandar și prințul Rakan.

Salman bin Abdulaziz Al Saud
Prințul Moștenitor

Problemele de sănătate ale regelui saudit

Au fost ridicate întrebări cu privire la sănătatea și capacitatea regelui Salman bin Abdulaziz Al Saud. În ceea ce privește sănătatea Regelui, Simon Henderson, o autoritate în Arabia Saudită la Institutul de la Washington pentru Politica Orientului Apropiat, a declarat că „Se poate comporta destul de bine pentru câteva minute, dar apoi se încurcă și iese din mesaj”.

Ca răspuns la un articol din Washington Post care punea sub semnul întrebării funcția mentală a regelui, Curtea Regală a Arabiei Saudite, prin avocații săi, a afirmat că Regele Saudit „cu siguranță nu suferă de demență sau de orice alt tip de deficiență mentală”.

Se pare totuși că multe dintre deciziile curții sunt luate de Prințul Moștenitor, cel care vara trecută l-a primit în vizită pe președintele american, Joe Biden, căruia i-a promis că va căuta cât mai multe soluții pentru a spori producția de petrol, lucru care azi pare că brusc nu mai e posibil.


Foto: Pinterest.com

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora