Cori Grămescu propune lista ingredientelor naturale pentru un stil de viață sănătos - LIFE.ro
Sari la conținut

„Un stil de viață sănătos” este expresia pe care o auzim tot mai des. Parcă toată lumea s-a trezit dintr-un somn lung și aleargă acum după „un stil de viață sănătos”. Acest termen este explicat destul de generic și se traduce prin mâncare sănătoasă, mișcare, odihnă și o sănătate bună a minții. Dar cum ajungem să ducem un stil de viață sănătos? Pare că dacă nu urmăm explicația de mai sus zilnic, ne abatem de la reguli și ne „îmbolnăvim” stilul de viață. Și cum facem asta, mai ales unii dintre noi, cei cărora ne place mâncarea? Și cum facem asta când pare că tot ce e bun, e nesănătos?

Am povestit despre toate acestea cu Cori Grămescu, specialist în nutriție și sport. O discuție interesantă din care eu, personal, am avut multe de învățat.

Ce înseamnă un stil de viață sănătos? Este un termen foarte ambiguu, dar foarte uzitat…

Într-adevăr acest stil de viață sănătos este vizibil peste tot: la TV, în reviste, în magazine, etc. Să nu uităm de eternele atenționări “pentru a avea o viață sanatoasă…” atenționari care au prea puține efecte pozitive, pentru că sunt prea generale. În opinia mea, a avea un stil de viață sănătos înseamnă să ai grijă de tine atât fizic, cât și psihic. Un stil de viață sănătos înseamnă o alimentație bazată pe ingrediente naturale – legume, fructe, cereale, nuci, carne, oua si lactate, sport, odihnă, gândire echilibrata, igienă corespunzătoare și controlul comportamentelor daunătoare.

Crezi că noi românii nu ducem un stil de viață sănătos? Sau sunt alții mai rău ca noi?

Sincer, având în vedere faptul că mulți dintre noi ducem un stil de viață alert, mâncăm neglijent, dormim înjumătățit, consumăm multă cafea și petrecem toată ziua stând pe un scaun la birou, îmi este greu să spun că românii duc un stil de viață sănătos. Într-adevăr, a început să fie promovată din ce în ce mai mult ideea de “healthy lifestyle”, există tot mai mulți români preocupați să aibă o alimentație sănătoasă și o viață echilibrată, dar acest lucru se întampla mai ales în zona populației înstărite, din păcate o mare parte dintre români trăiește amenințată de sărăcie și boală, fără prea mari posibilități de a depăși această condiție.

La ce pericole ne expunem dacă nu ducem un stil de viață sănătos?

Potrivit multor studii, comportamentele distructive (fumatul, consumul regulat de alcool în exces), sedentarismul și dieta săracă în fructe și legume dublează riscul producerii accidentelor cerebrale de exemplu. De asemenea, consumul excesiv de fast food, dulciuri procesate  și toate aceste alimente disponibile ușor ce se încadrează în categoria “guilty pleasure” ne expun la o adevarată “explozie calorică”, fapt ce ne dă organismul peste cap, în timp.  Cantitatea alarmantă de grăsimi saturate, glucide simple, sare, cafeaua consumată în exces, lipsa fibrelor în meniul zilnic, toate pot duce perturbarea sănătății organismului.

Mâncarea sănătoasă ne poate părea monotonă și fără gust. Cum să facem să schimbăm asta?

Dacă nu sunteți obișnuiți să consumați legume, fructe și cereale integrale, este clar că nici organismul nu este obișnuit cu asemenea texturi. E nevoie de o perioadă de adaptare de aproximativ 2 săptămâni la noile texturi, iar puțină creativitate în ceea ce privește modul de preparare schimbă complet gustul preparatelor sănătoase. Putem oricând adauga condimente naturale, uleiuri extravirgine sau sare vulcanică pentru un plus de savoare, iar dacă ne orientăm după rețete exotice o să descoperim o serie întreagă de preparate echilibrate, dar totodată sănătoase.

Ți se pare și ție că tot ce este bun și foarte bun este nesănătos?

Nu, din contra, cred că bucătaria franceză este o foarte bună lecție de gastronomie, în care contează mai ales calitatea ingredientelor folosite. Atunci când ne bazăm pe ingrediente sănătoase, foarte proaspete, gătite savuros, totul e bun. Însă e nevoie doar să ne dăm timp pentru a experimenta. Din experiența mea de lucru cu cei care își doresc un stil de viață sănătos, cel mai important este ne schimbăm pattern-urile de comportament, să descoperim restaurante noi, preparate noi pe care să le consumam și nu în ultimul rând, texturi și ingrediente noi. Diversitatea alimentară este esențială pentru o viata sănătoasă și plină de preparate bune și foarte bune 🙂

Care sunt aceste ingrediente ce nu ar trebui să lipsească din dieta noastră pentru a considera că avem un stil de viață sănătos?

Legumele și fructele proaspete de sezon nu ar trebui să ne lipsească în niciuna din zile. Nucile, semințele crude (caju, migdale, fistic, muguri de pin, susan, cânepa, floarea soarelui, dovleac, chia), cereale și leguminoase ce pot fi încolțite (orz, hrișcă, quinoa, ovăz, grâu, mei), ierburi aromatice (oregano, cimbru, pătrunjel, mărar), sarea nefiltrata, uleiuri extravirgine (ulei de avocado, de struguri, de in sau silimarină, de cocos, de măsline), înlocuitorii de cafea în loc de cafea, toate pot fi încorporate foarte ușor în alimentația noastră și contribuie semnificativ la îmbunătățirea stilului de viață. De curând am descoperit o alternativă sănătoasă a cafelei și anume o băutură 100% din cereale, este la îndemâna oricui, are puține calorii și poate fi consumată chiar și de femeile însărcinate, cele care alăptează, dar și persoanelor care nu pot consuma cafea.

O prăjitură pe zi ne poate transforma stilul de viață într-unul nesănătos?

O prajitură pe zi poate însemna un aport de zaharuri și grăsimi care poate duce un meniu echilibrat într-o zonă de exces, deci aș zice să nu facem asta. Însă dacă alegem preparate sănătoase, savuroase și din când în când „păcălim” pofta de dulce cu câte un preparat care nu ne pune în niciun pericol, cred că suntem pe drumul cel bun.

De exemplu, eu recomand și băuturi pe bază de cereale care pot fi integrate într-o gustare dulce, delicioasă, care pot satisface această nevoie, din când în când. Poate fi preparată din două lingurițe de Inka, o linguriță de miere, un pahar de lapte de migdale și o linguriță de scorțișoară.

Poți să-mi spui cum ar trebui să arate o săptămână sănătoasă? (exemplu de meniu pe zile + câtă mișcare + câtă apă etc)

Un exemplu de rutină ușor de urmat, luând în considerare viața profesională și celelalte responsabilități ar fi în primul rând, consumarea a două pahare cu apă imediat după ce ne trezim pentru a ne energiza corpul.

Apoi, un mic dejun care să conțină legume, fibre, proteine de bună calitate și grăsimi sănătoase ne pornește pentru o zi plină de energie.

Dacă ți se face somn în timpul serviciului, în loc să îți prepari ca de obicei cafeaua, îți poți face aceeași băutură pe bază de cereale care-ți înlocuiește cafeaua! Poate fi consumată în orice moment al zilei, are un gust versatil și poate fi încorporată împreună cu alte ingrediente naturale cum ar fi nucile.  Apa joacă un rol crucial în funcționarea corespunzătoare a organismului. Ideal ar fi să ai un recipient gradat pentru a vedea clar câtă apă consumi, pentru că e nevoie de 2 litri de apă pe zi.

Ca meniu eu recomand alternarea următoarelor exemple de preparate sănătoase:

Mic dejun:

  • fulgi de ovăz cu lapte degresat, fructe roşii proaspete sau congelate şi migdale;
  • biscuiţi integrali de hrisca sau ovăz cu brânză proaspătă de vacă şi somon afumat;
  • fulgi de porumb cu iaurt degresat şi seminţe crude de floarea soarelui, migdale sau in ;
  • pâine integrală cu omletă făcută la cuptor şi legume proaspete
  • Inka împreună cu rondele de orez integral, cottage cheese și piersica

Prânz:

  • piept de pui la grătar cu cartof copt şi morcovi copţi;
  • salată de crudităţi cu tofu şi linte cu legume;
  • somon la grătar cu broccoli, morcovi sautee şi orez integral/sălbatic;
  • friptură de piept de curcan cu legume la aburi cu ierburi aromate şi cartofi natur.

Cină:

  • biban de mare cu legume asiatice la abur
  • file de șalau cu spanac sautee si morcovi copti
  • curcan la cuptor cu fasole verde și salată de roșii
  • buddha bowl cu baby spanac, tofu, roșii cherry, edamame și morcov
Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora