„Cred că uneori femeile își pun singure obstacole, așteptând să fie 120% pregătite pentru a face un pas în față” - Alina Rus, Vice-Președinte & CFO Raiffeisen Bank România - LIFE.ro
Mergi la conținut
Conversații 1:1 susținute de

Alina Rus a ajuns în domeniul bancar imediat după ce a terminat facultatea, acum mai bine de 20 de ani. Și a rămas în aceeași bancă de atunci. Au urmat multe schimbări și roluri, astfel că astăzi este Vice-Președinte & CFO Raiffeisen Bank România. De ce nu a schimbat niciodată compania? Și cum este să lucrezi în același loc pentru mai bine de 20 de ani? Aflați din interviul de mai jos. 

A studiat pianul la Liceul Vocațional de Artă din Târgu Mureș, apoi a terminat Liceul de Informatică și a absolvit Facultatea de Finanțe-Bănci din ASE. Cum a ajuns în domeniul bancar? Alina Rus spune că prin joacă și cu multă susținere din partea părinților care erau amândoi profesori. 

Cum arată o carieră de succes într-un domeniu atât de greu și de competitiv ca cel bancar? Alina Rus crede cu tărie că individualismul aduce succes doar pe termen scurt, așa că în fiecare zi încearcă să consolideze echipele din care face parte. Dar cât de greu i-a fost drumul până la rolul de Vice-Președinte & CFO Raiffeisen Bank România? Și care este cel mai important sfat pe care îl oferă celor care vor să aibă succes în acest domeniu?

Cum a început călătoria dumneavoastră în lumea financiară și cum ați ajuns să lucrați pentru Raiffeisen Bank, o companie din care faceți parte de peste 20, având mai multe roluri, lucrând cu echipe diverse și având și experiența de a mentora oameni?

Am intrat în domeniul bancar în anul 2003, imediat după terminarea facultății, evident pe o poziție entry-level, chiar în Raiffeisen Bank. Am rămas mai bine de 20 de ani în această organizație datorită faptului că am găsit aici un mediu cu care am rezonat, centrat pe responsabilitate, respect și profesionalism. A contat enorm faptul că, în tot acest timp am avut în jurul meu oameni de calitate, atât umană, cât și profesională, mulți dintre ei fiind, în continuare, alături de mine în companie, într-o cultură care pune accent pe etică, învățare și meritocrație. 

Alina Rus: „Sunt o ardeleancă veritabilă, nu mă grăbesc nicăieri

Ați știut mereu că vreți să lucrați în acest domeniu… mai țineți minte ce vă doreați în copilărie?

Copilăria celor din generația mea a fost mai mult despre joacă și experimentare, nu aveam în minte un job ideal și, din fericire, am fost încurajată de părinți să fac ceea ce îmi place, au avut încredere în alegerile mele. Am studiat pianul la Liceul Vocațional de Artă din Târgu Mureș, apoi am absolvit Liceul de Informatică, după care m-am îndreptat spre Facultatea de Finanțe-Bănci din ASE. Sincer, la vremea aceea aveam puține informații despre ce presupune domeniul bancar, însă m-a atras ideea concurenței ridicate la această specializare, poate și faptul că părinții mei au fost profesori de științe socio-umane, inclusiv economie.

În general, funcționez după un principiu simplu, consider că atât timp cât fac lucrurile cât de bine pot eu, viața mă duce în direcția bună. Sunt o ardeleancă veritabilă, nu mă grăbesc nicăieri 😊.

Cum consideri că arată un mediu de lucru propice dezvoltării unei cariere pe termen lung, în special în ceea ce privește profesioniștii din domeniul bancar?

Mediul bancar este, în general, un spațiu foarte generos pentru dezvoltarea unei cariere pe termen lung. Însă pentru mine este esențială cultura organizațională în care îți construiești cariera; ai nevoie de un mediu participativ, un loc unde opinia fiecăruia contează, este ascultată și valorizată. Eu am avut parte de un astfel de spațiu în ultimii 20 de ani, sunt recunoscătoare.

O carieră de succes ține foarte mult de fiecare dintre noi, e important să-ți dorești cu adevărat să înveți în permanență, să te implici în mod real, să „îți pese” și, mai ales, să înțelegi tot tipul de ce faci ceea ce faci și atunci totul se leagă. 

În ceea ce privește oportunitățile de dezvoltare, aș zice că există o idee preconcepută cum că tot ce se întâmplă într-o bancă are legătură preponderent cu domeniul financiar. Mediul bancar a evoluat enorm, există o complexitate mare de roluri, în afară de banking pur, poți să construiești modele econometrice cu aplicabilitate practică, să inovezi în echipa de Advanced Analytics, să coordonezi proiecte sofisticate, în calitate de Project Manager, sau să îți folosești creativitatea în echipele de marketing, user sau customer experience etc. Este un mediu foarte divers, cu o paletă foarte variată de joburi și experiențe multiple. Am foarte mulți colegi care s-au reprofilat, în ultimii ani, din zona de creditare, spre exemplu, în zona IT.

Alina Rus
Alina Rus, Vice-Președinte & CFO Raiffeisen Bank România

Alina Rus: „Cuvântul cheie pentru un bancher este încrederea

Ce sfaturi aveți pentru cei care doresc să își construiască o carieră de succes în mediul bancar?

Atunci când lucrezi într-o bancă, indiferent de jobul pe care îl ai în companie, este esențial să te raportezi în permanență la rolul pe care sistemul bancar îl are în societate și anume acela de a contribui constant la dezvoltarea economiei, prin produse financiare și, mai ales, servicii de calitate, ce fac viața mai ușoară clientului în fiecare zi, fie că vorbim de persoane fizice, fie că vorbim de companii. 

Mai mult decât atât, cuvântul cheie pentru un bancher este „încrederea”, așadar, fiecare lucru pe care îl faci trebuie să fie o cărămidă în această construcție numită „încredere”. 

Care este cea mai importantă lecție pe care ați învățat-o în toată această perioadă?

Cea mai importantă lecție? Cele mai bune rezultate sunt obținute în echipă, cele mai frumoase momente din cariera mea se leagă de situații în care am creat lucruri noi sau am trecut prin situații dificile împreună, în echipă. Cred cu tărie că individualismul aduce succes doar pe termen scurt, așa că în fiecare zi încerc să consolidez echipele din care fac parte. 

Și aș mai adăuga ceva, ce am învățat în toți acești ani este că performanța unei companii pe termen lung este foarte strâns legată de o guvernanță solidă. Poate că sună rigid, dar organizațiile mari au nevoie de un cadru care trasează, în mod transparent, mecanismele de decizie, precum și modul în care sunt puse în practică aceste decizii.

Alina Rus: „Cred că uneori femeile își pun singure obstacole fiind mai exigente cu ele însele, de multe ori așteptând să fie 120% pregătite pentru a face un pas în față

V-ați construit o carieră într-un domeniu foarte competitiv, cum ați depășit obstacolele și stereotipurile?

Am încercat tot timpul să fiu eu însămi și cred că astfel nu am lăsat loc pentru stereotipuri, nu am perceput existența acestora. Iar obstacolele care au apărut de-a lungul timpului le-am depășit prin muncă, reziliență și încredere în ceea ce facem.

Ce sfaturi aveți pentru femeile care aspiră la o carieră în această industrie?

Sunt deja multe femei care fac carieră în banking, sunt repere importante pentru societate și pentru cei care privesc cu scepticism acest subiect. Însă, indiferent de domeniu, cred că uneori femeile își pun singure obstacole fiind mai exigente cu ele însele, de multe ori așteptând să fie 120% pregătite pentru a face un pas în față. Dacă ar fi să dau un sfat, acesta ar fi să îndrăznească și să nu-și pună singure bariere, să nu se lase blocate de perfecționism.

O carieră de peste 20 de ani într-un domeniu foarte solicitant. Acum sunteți Vice-Președinte & CFO. Cum reușiți să vă mențineți un echilibru sănătos între viața profesională și cea personală?

Nu este ușor să menții echilibrul. În mod nativ, eu am avut tendința să mă dedic sferei profesionale și, în anumite etape ale vieții, balanța a înclinat destul de tare în această parte. Pe parcursul călătoriei mele am învățat că echilibrul vine atunci când înțelegi să îți canalizezi energia către lucrurile cu adevărat importante, atât din viața personală, cât și în cea profesională, iar pentru orice altceva accepți un grad de „imperfecțiune” sau, de ce nu, accepți ajutorul celor din jur. Trebuie să recunosc că urmăresc, în permanență, să mențin acest echilibru, să fiu conștientă de mine, în special acum când rolul pe care îl am în companie s-a schimbat semnificativ și am ieșit ușor din zona mea de confort, ceea ce este firesc și face călătoria pe drumul carierei mele mai interesant.

Ah, și aș mai adăuga ceva, pentru mine acest echilibru nu este o contradicție între „acasă” și „birou”. Sunt un om căruia îi plac oamenii, îmi place mult să relaționez autentic, așa că reușesc să înclin balanța chiar și la birou, stând permanent conectată cu colegii mei. 

Mai mult decât atât, sunt autentică, mă comport la fel atât la birou, cât și acasă, și asta îmi aduce un plus de echilibru între cele două lumi. 

Alina Rus: „După birou, în drum spre casă, îmi place să vorbesc la telefon cu sora și tatăl meu, ei sunt zona mea de confort și mă ajută întotdeauna să mă resetez”

Ce faceți în timpul liber, ce pasiuni aveți?

La finalul anului trecut am început să joc tenis, îmi place mult din câteva motive: pot să îmi programez „sesiunile” de tenis cu ușurință în funcție de programul meu, este un sport care mă solicită fizic, dar mă educă și mental și, nu în ultimul rând, fac asta cu partenerul meu de viață. 

O altă activitate preferată este legată de fiul meu, îmi place să fiu partenera lui de joacă. Uneori ne jucăm și online, nu foarte mult, pentru că limita pentru „ecrane” mi se aplică și mie 😊, așa că ne permitem acest lucru doar în weekend; facem echipă și construim diverse lumi sau ne războim cu niște roboței, iar el este foarte fericit că, astfel, intru în universul lui. 

Cum arată o zi din viața Alinei Rus, Vice-Președinte & CFO Raiffeisen Bank?

Dimineața devreme îmi rezerv câteva momente pentru mine, apoi parcurg agenda zilei și încerc să mă pregătesc pentru întâlnirile importante, citesc presa sau materiale relevante pentru domeniul financiar. Apoi intru în rolul de mamă, mă ocup de copil și îl duc la școală; încă mă lasă să îl îmbrățișez în fața școlii, astfel, acesta este un moment care mă încarcă de energie pozitivă pentru tot restul zilei.

De cele mai multe ori, ziua este un maraton de întâlniri și discuții, în special, în interiorul companiei. Îmi place să trec dincolo de prezentări, de ppt-uri, să vorbesc cu oamenii, să înțeleg lucrurile în esență. Atunci când am o „fereastră”, de cele mai multe ori caut să petrec timpul alături de colegi, fizic, ascultând-i, împărtășind idei și experiențe.

După birou, în drum spre casă, îmi place să vorbesc la telefon cu sora și tatăl meu, ei sunt zona mea de confort și mă ajută întotdeauna să mă resetez. 

Citește și: A început cu „Bună ziua” și „Mulțumesc”, dar spune că în curând o să vorbească fluent în română. Cine este Zdenek Romanek, CEO-ul Raiffeisen Bank România

Cine este persoana pe care o simțiți mereu alături, pe care o sunați la fiecare veste bună sau fiecare problemă?

Întâi încerc să îmi rezolv singură problemele și apoi să le împart cu ceilalți. Veștile bune le împărtășesc mai repede cu toți cei dragi, familie și prieteni, mă consider norocoasă că sunt mulți oameni buni pe care îi am alături.

Și, ultima întrebare, care sunt proiectele de viitor care vă motivează cel mai mult acum? Ce își propune Alina Rus, Vice-Președinte & CFO Raiffeisen Bank, pentru următoarea perioadă?

Ne dorim să devenim cea mai recomandată instituție financiară din România, oferindu-le clienților noștri expertiza financiară și soluții digitale pentru nevoile lor specifice, pentru obiectivele lor individuale, aplicând ceea ce astăzi numim Banking 1:1. Planificarea financiară, precum și creșterea creditării sustenabile sunt elemente centrale în strategia noastră, alături de o abordare corectă în relație cu toți partenerii noștri, autoritățile de supraveghere sau investitorii. 

În tot acest demers, echipa pe care o coordonez are un rol activ, suntem un partener pentru întreaga bancă și suntem mereu prezenți pentru a ne asigura că facem performanță pe termen lung. Am alături de mine o echipă excepțională, sunt onorată să lucrez alături de ei și sunt convinsă că vom continua să facem lucruri frumoase împreună. 

Citește și: Raiffeisen Bank și David Popovici fac echipă. Un dialog inspirat cu Vice-Președintele Cristian Sporiș: „Sunt optimist că România va fi un loc mai bun în următorii 5-10 ani”

Share this article

Pe aceeași temă

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora