Criptomonedele pe înțelesul tuturor. Profesor: Marius Morra, cofondatorul celei mai mari platforme de crypto exchange din România. Sau cum reușește un băiat de la țară care a câștigat primii bani din cărat saci cu grâu, să revoluționeze domeniul monedelor digitale - LIFE.ro
Prima pagină » Criptomonedele pe înțelesul tuturor. Profesor: Marius Morra, cofondatorul celei mai mari platforme de crypto exchange din România. Sau cum reușește un băiat de la țară care a câștigat primii bani din cărat saci cu grâu, să revoluționeze domeniul monedelor digitale
Criptomonedele pe înțelesul tuturor. Profesor: Marius Morra, cofondatorul celei mai mari platforme de crypto exchange din România. Sau cum reușește un băiat de la țară care a câștigat primii bani din cărat saci cu grâu, să revoluționeze domeniul monedelor digitale
Criptomonedele au fost ca un microb pentru Marius Morra, încă din 2015. Dar nu că ar fi vrut să investească și că facă rapid profit, ci mai degrabă, era intrigat de ideea de a face business din ceva atât de nou pentru toată lumea.
Marius Morra a plecat de la munca de jos și primii bani i-a câștigat „cu cârca”, spune el, la cărat saci cu grâu. Însă a fost ambițios și a știut tot timpul să-și aleagă joburile care i-au făcut plăcere. Așa a lucrat și prin televiziune, a vândut mașini de lux în Craiova, a avut o firmă de consultanță pe fonduri europene și chiar bătea din ușă în ușă să-și ofere serviciile de webdesigner companiilor din oraș.
Evident că a investit și el în criptomonede atunci când a aflat de ele, evident că și azi are investiții importante în acest domeniu și îi sfătuiește pe investitorii serioși, nu pe gambleri să profite de acest moment pentru a cumpăra cripto. De ce? Pentru că piața e în scădere și acum sunt cele mai bune oportunități.
Dar, înainte de toate, haideți să-i permitem să ne țină un curs, pe care eu l-am intitulat: „criptomonedele pe înțelesul tuturor”.
Iar mai apoi, te invit să-i afli povestea de viață, suma unor experiențe incredibile ce au putut cizela antretreprenorul de azi.
Cu Marius Morra despre criptomonede
Marius, câți ani ai?
Cât de curând o să fac 36 de ani 😀
Spune-mi exact cu ce te ocupi tu azi?
În acest moment sunt co-fondator și CEO al Tokero, o platformă de schimb de criptomonede.
Mai sunt asemenea platforme în România?
Da, mai sunt câteva. Din fericire ne-am găsit bucata noastră, traseul și parcursul nostru și lucrurile se întâmplă foarte ok, motiv pentru care țintim poziția de lider pe piață.
Ce înseamnă o platformă de exchange criptomonede?
Cea mai simplă analogie ar fi cu o casă de schimb valutar unde mergi cu RON și primești Euro. La noi vii cu RON sau Euro și primești criptomonede. Sau vii cu criptomonede și primești Euro sau RON. Facem acest lucru atât prin banking, dar avem și niște sedii fizice în București.
Urmează poate o întrebare puțin ignorantă: RON sau Euro îi am într-un cont, într-un portofel sau într-un buzunar. Criptomonedele unde le am?
Este simplu de răspuns și să știi că nu e nici cea mai mică problemă pentru că am observat că oamenii chiar au nevoie să înțeleagă într-un mod cât mai simplu și, fiind o lume la început, nu există experți sau ignoranți. Trebuie să ne ajutăm unii pe alții să înțelegem mai bine lumea asta. Teoretic criptomonedele sunt pe Blockchain, tehnologia din spate care pare o chestie foarte abstractă, un fel de Cloud. În schimb, aici intervenim noi și prin interfețele pe care le creăm, poți să ai aceste criptomonede în cont la noi pe platformă sau pe un device, pe un telefon sau pe desktop. Însă, teoretic, ele nu stau acolo, stau pe Blockchain, device-urile fiind doar o interfață către Blockchain.
Investim sau nu în criptomonede?
De ce aș vrea să am criptomonede? Doar ca să le schimb mai târziu în bani?
În acest moment, criptomonedele au două modalități de întrebuințare:
Acela de transfer de bani, trasfer de valoare. Putem face foarte rapid transfer de bani către cineva din America, la comisioane foarte scăzute, de exemplu.
Acela de investiție. Criptomonedele pot fi considerate active și pe lângă investițiile uzuale pe care le face cineva, o bucată mai mică sau mai mare din portofolii – în funcție de apetitul către risc al fiecăruia – poate fi investită în criptomonede, în ideea de a face apoi profit.
Tot un neinițiat ca mine ar spune că a auzit tot felul de știri negative în ultima perioadă, legate de criptomonede: că s-a dus în cap valoarea lor, că oamenii au pierdut averi. Nu prea te ajută să te decizi să investești în criptomonede. De ce aș cumpăra criptomonede și nu aș investi în aur care nu s-a mișcat de 50 de ani?
Păi, depinde cum o spui. Ai spus: „nu s-a mișcat”. Teoretic, când investești în ceva nu e foarte bine să nu se miște. Aurul a avut o evoluție pozitivă, într-adevăr, dar aici e vorba de cât de mare e recompensa pentru investiție. Într-adevăr, sunt investițiile clasice de genul imobiliarelor sau depozitelor bancare la care randamentele sunt extrem de scăzute pentru care putem aștepta mult și bine. E chiar o glumă în lumea cripto: Dacă nu vrei să riști există câteva criptomonede care au paritate 1 la 1 cu dolarul și nu fluctuează aproape deloc. Așadar, dacă nu vrei să riști, „investești într-un stable coin”. Este vorba încă o dată de apetitul la risc. În cripto, ai risc, ai recompensă.
Legat de ce spuneai mai devreme cu fluctuațiile pieței, depinde la ce perioadă de timp privim. Dacă privim liniar din 2009-2010 când au avut loc primele tranzacții comerciale cu cripto, piața criptomonedelor a fost într-o continuă creștere. Acum, într-adevăr, în funcție de proiectele în care am investit – în acest moment avem peste 10 mii de tipuri de criptomonede – sunt și perioade în care piața mai scade. Scăderile în piața cripto sunt la fel ca urcușurile, agresive, dar cei care au pariat pe acest roller coaster, se bucură pentru că atunci când scad, pot beneficia de niște reduceri de „black friday”. Pe de altă parte este o piață și e normal să existe și scăderi. Ar fi anormal și ne-ar duce cu gândul la o bulă, dacă ar fi numai pe creștere. Nu ar fi sănătos așa ceva și personal mă sperie creșterile foarte mari.
Cât îți permiți să pierzi?
Să zicem că am niște bani de investit. 5000 de euro e mult sau puțin?
Primim des întrebarea asta și pot spune așa: 5000 de euro pot să însemne foarte puțin pentru cineva, sau foarte mult pentru altcineva. Depinde foarte mult de profilul investitorului. Piața cripto fiind o piață extrem de volatilă, noi atenționăm tot timpul că investițiile în cripto sunt niște investiții cu grad mare de risc și poți să riști să pierzi toți banii. De aceea, banii pe care îi investim în cripto ar trebui să fie doar o bucată din portofoliul nostru, pentru că una din regulile de bază este: Nu investi mai mult decât îți permiți să pierzi!
Așadar, în momentul în care te întrebi: „Îmi permit să pierd acești 5000 de euro?”, îți răspunzi singur la prima întrebare.
Să spunem că-mi permit să pierd acești 5000 de euro. Ce fac mai departe?
Mai departe te gândești că portofoliul în cripto ar trebui să fie unul diversificat. Avem, așa cum am spus, din 10 mii de tipuri de criptomonede ar trebui să alegem două, trei care sunt deja cu istoric – Bitcoin, Ethereum și alte câteva – și care ar trebui să fie 50-60% din portofoliul investit, iar restul ar trebui investiți în 4-5 criptomonede pe care le considerăm viabile. O altă regulă este aceea de a face singur research, nu să te iei doar după ce îți spun eu sau altul. În ultima vreme, teza mea spune că poți să fii jucător (gambler) sau poți să fii investitor. Diferența se face în funcție de cât de rafinat și informat ești tu în această piață.
Dacă vrei să joci ca la păcănele, să pui și tu niște bani pe niște criptomonede că ai auzit că poți să câștigi, atunci ești un gambler și șansele să se întâmple lucruri bune sunt mai mici decât în momentul în care faci ceva în cunoștință de cauză și înțelegi foarte bine ce se întâmplă acolo.
De unde știu eu că m-am informat bine? Nu mai bine aș avea nevoie de un consultant? Aș putea să vin la tine pentru consultanță, sau la altcineva care este consultant pe acest domeniu?
În acest moment au început să apară consultanți în piață pentru că se creează un ecosistem în care fiecare are rolul lui. Noi suntem cu exchange-ul, sunt alții care produc monedă și sunt alții care administrează portofolii. Ce spui tu acum e de fapt un administrator de portofoliu și au început să apară și astfel de firme care, în foarte mare cunoștință de cauză, fac trading pe criptomonede, tu le plătești un comision și nu mai duci această grijă pe umerii tăi.
Un parteneriat născut din pasiune
Hai să vorbim despre această platformă a ta de exchange. Fiind un business, bănuiesc că voi percepeți un comision. De cât timp aveți platforma și cât de bine merge?
În mod oficial este din martie 2018. Noi am mai lucrat niște luni bune înainte, ca să punem pe picioare prima versiune a platformei și de atunci lucrurile au tot evoluat. Acum cred că suntem pe la versiunea a 4-a deoarece, fiind un domeniu dinamic, trebuie să tot aducem îmbunătățiri. Din fericire, începând de anul trecut, lucrurile se mișcă foarte bine, firma este sustenabilă și de curând am primit și o rundă de investiții. În lunile ce urmează vrem să facem pasul internațional și să ieșim din țară cu serviciile noastre.
Ce înseamnă noi? Cine sunteți voi? Tu și…?
Noi, cofondatorii, eu și Sabin Simionescu și echipa constituită, precum și investitori, printre care Răzvan Munteanu, Cristian Onețiu și Avi Cicirean. Dispunem de o echipă cu care să avem tot curajul să mergem înainte.
Adică au bani 😀
Nu numai asta și vorbesc foarte serios. Condiția pentru runda aceasta a fost de „smart money”, adică oameni care pot să aducă și altceva în afară de bani. Chiar au fost refuzați oameni care nu aduceau altceva în afară de bani în companie.
Dar știi că Onețiu a pierdut niște bani la viața lui 😀
Tocmai. 😀 A făcut deja greșeli pe care nu le va mai repeta și cu noi 😀. Inclusiv noi am pierdut bani deoarece, în primul an, modelul de business pe care l-am implementat nu a fost unul potrivit. Și pentru că nu există o carte care să te învețe antreprenoriat în exchange, a trebuit să învățăm totul pe propria piele și unele lecții au fost destul de scumpe.
Acum niște ani, se spunea despre casele de schimb valutar că sunt business-uri sigure și că nu ai cum să dai greș investind într-o astfel de afacere. La vremurile de acum, crezi că un exchange de criptomonede se apropie de această idee?
Cred cu tărie că da. Mai mult decât atât, pe lângă businessul clasic, noi am inventat un model de business, un fel de Western Union pentru casele de schimb valutar, dar nu cu transfer de bani. Western Union înseamnă un serviciu de transfer de bani. Ei nu au niciun sediu în lume, dar lucrează prin parteneri. Noi am făcut lucrul acesta printr-un serviciu care se numește Cripto Spots și astfel dăm posibilitatea ca, prin platforma noastră adaptată nevoilor lor, casele de schimb valutar să schimbe cripto cu cash. Avem câteva sedii în București și este un model de business pe care să-l ducem în toată Europa și, de ce nu, în toată lumea.
Ne știm de 10-11 ani. Ne-am cunoscut într-un mod amuzant. Eu aveam la momentul acela tot un business online, un fel de Pagini Aurii și făceam pagini web pentru companii. Pentru că era prin 2010-2011, modalitatea de vânzare nu era prin marketare online, ci door to door. Mergeam în locații, cu o mapă printată și propuneam să le facem pagini web. M-am dus la un amanet al unui italian, în Craiova și am început să-i prezint oferta. Italianul părea foarte încântat, eram gata să bat palma cu el când a apărut de după birouri un geek care a început să-mi pună o mie de întrebări. M-a enervat cumplit pentru că era extrem de meticulos – lucru foarte bun de altfel, dar doar dacă e în echipa ta 😀.
Până la urmă am reușit să facem vânzarea, ne-am împrietenit și, ulterior, având o firmă de consultanță pe fonduri europene, externalizam către Sabin tot felul de proiecte de site-uri web, atunci când clienții aveau nevoie de astfel de servicii. S-a dovedit a fi un tip foarte serios, iar în momentul în care m-am decis să fac această platformă de exchange, a fost prima persoană la care m-am gândit pe zona de IT.
Marius Morra și prima investiție în criptomonede
Adică el e programator?
Da, programează de la 11-12 ani. E programator pur sânge și a fost chiar cadru didactic la Facultatea de Automatică din Craiova.
Care a fost prima ta investiție în criptomonede? Câți ani aveai și de unde aveai bani?
Prima mea investiție a fost prin 2015, când am aflat de cripto. Am fost extrem de uimit când am văzut că deja era destul de multă informație de care eu nu știam, deși mă consideram o persoană la curent cu toate.
Au fost niște investiții mici, mai mult să văd cum merg lucrurile, ce se întâmplă. Banii i-am luat din firma de consultanță pe fonduri europene.
Adică ești din cei care au dat lovitura cu Bitcoin în 2015?
Paradoxal nu sunt 😀. Mai mult am învățat. Apoi chiar am abandonat puțin domeniul. Din momentul în care am văzut cripto, eu am văzut zona de business, m-am gândit cum pot să fac un business, nu neapărat să investesc. Tot ce am făcut a fost să testez pentru a învăța în ideea unui viitor business. Nu s-au aliniat astrele la momentul acela și am început să fac exchange-ul abia în 2017. Până atunci, când auzeam de criptomonede, îmi tot revenea ideea, până într-o zi când am zis: „Gata, de mâine ne apucăm de treabă și facem platforma”. Și chiar așa am făcut. A durat destul de mult, mai ales că nu aveam un model.
2020 bănuiesc că a fost un an foarte productiv…
Da. Chiar am avut un ușor sentiment de vinovăție că, uneori vrei să te mândrești cu munca ta și, știind cât de greu a fost pentru mulți alții, nu mi-am permis să o fac. Pentru noi, 2020 a fost cel mai bun an până la momentul acela, iar 2021 deja l-a depășit pe cel precedent.
Adică e bine să stea oamenii acasă…
Noi sperăm ca trendul să fie în continuare crescător 😀.
Câți bani ai investiți acum în cripto? Nu poți să propovăduiești criptomonedele și tu să nu fii unul dintre investitori…
Absolut! Sincer să fiu nu mă simt foarte confortabil să spun cifre, însă am destul de mulți bani investiți în zona de cripto. În schimb, ce-mi lipsește mie în momentul acesta este timpul de a face mai des tranzacții. Sunt un investitor mai de lungă durată.
De la pepenii de Dăbuleni la criptomonede
Tu ești bucureștean?
Nu, sunt, cum se spune, din Călărași, județul Dolj, adică de la țară. M-am mutat în 2008 în Craiova și de vreo lună de zile m-am mutat în București. Biroul principal al companiei este în Craiova, iar echipa de aproximativ 20 de oameni e supervizată de Sabin. Era nevoie de mine în București pentru că e nevoie de o mobilitate ceva mai mare, așa că am venit eu „să mă sacrific”.
Ce voiai tu să te faci când erai mic?
E amuzant: prima dată voiam să mă fac cowboy. După aceea, când am mai crescut, mi-am dorit foarte tare să dau la Academia de Poliție sau să mă fac avocat.
Doar că?
Am terminat Științe politice 😀. Eu deja lucram în perioada aceea, eram la al doilea job când m-am apucat de facultate și mi-am dorit o facultate ușoară și care să sune bine. Așa am ales eu facultatea. Sincer să fiu, cred că am fost tot timpul conștient că facultatea nu o să mă ajute foarte mult.
Când ai făcut primii bani?
Dacă acum fac bani cu creierul, paradoxal, primii bani i-am făcut cu cârca 😀. În Dăbuleni era un fel de făbricuță în care aduceau agricultorii grâul, iar eu lucram acolo aproape în fiecare vacanță și căram toată ziua saci de grâu.
Și făceai bani de discotecă?
Da. Am fost un copil cuminte, dar îmi plăcea și mie să merg la discotecă 😀
Ce meserie au părinții tăi?
Sunt agricultori. Când eram eu foarte mic au lucrat în port la Bechet. Călărași, localitatea de unde mă trag, este între Bechet și Dăbuleni. Bunicii din partea mamei chiar stau în Dăbuleni, iar eu acolo am făcut liceul și acolo am avut primul meu job, la televiziunea locală.
Cum așa?
Sună foarte amuzant când spui televiziune în patria lubeniței, dar acesta e un lucru care m-a ajutat foarte tare, spre deosebire de facultate.
Imediat după terminarea liceului, fix când mă gândeam ce o să fac – aveam nevoie de niște resurse financiare ca să merg mai departe la facultate – a apărut televiziunea prin cablu la Dăbuleni. Era acolo un om foarte descurcăreț care și-a dorit o televiziune pe care a reușit să o construiască la aceleași standarde moderne cu cele din Craiova. Mi-am depus și eu CV-ul și țin minte că atunci când m-au sunat să mă anunțe dacă m-au selectat sau nu, eu eram pe câmp, puneam pepeni. Inițial m-au refuzat, însă le-am propus să merg într-un internship ca om bun la toate. Cred că au văzut ceva în mine și până la urmă m-au angajat. Patronul televiziunii era și dealer Orange și m-a angajat inițial acolo. Am învățat să fac primele facturi, m-am adaptat foarte bine și încă din primele luni am făcut performanță. Făceam mai multe abonamente decât cei din Craiova.
După aceea m-am infiltrat și în televiziune și aveam o emisiune pentru copii, un fel de „Copiii spun lucruri trăsnite”.
Când a plecat tipa care făcea știrile, m-am infiltrat pe locul ei și am început să fac eu știri.
Ce înseamnă să faci știri? Să prezinți sau să documentezi?
Tot. Filmam, documentam, editam și prezentam. 😀. Aveam target 2-3 știri pe zi și am ajuns în doi ani de zile la peste 1000 de reportaje.
În Dăbuleni?
Da. 😀 De la cele mai tâmpițele și banale, până la reportaje destul de avansate. Iar asta cred eu că m-a ajutat foarte mult pentru că în fiecare zi trebuia să fiu creativ 😀.
După facultate?
Nu terminasem facultatea și deja simțeam că încep să mă plafonez. Era maxim din tot ce puteai să faci în Dăbuleni 😀. Voiam la oraș, voiam mai mult. Am început să-mi caut un loc de muncă și m-am angajat la un dealer Mercedes, să vând mașini. Experiența mea cu mașinile era zero și eu m-am dus să vând autoturisme de lux.
Marius Morra și destinul unui antreprenor
Dar te-au angajat?
Da, însă cred că au făcut-o pentru că m-au văzut foarte insistent. Eu de fapt mă grăbeam foarte tare pentru că-mi pleca autobuzul și nu mai aveam cu ce să mă întorc la Dăbuleni.
Și acolo mi-a plăcut foarte tare, iar acum, după atâția ani, pot spune că eu tot timpul am fost norocos deoarece simt că am făcut tot ce mi-a plăcut.
A fost primul job la care am câștigat 1000 de euro. Mi s-a părut wow! Din primele luni am depășit targetul de vânzări și am ajuns să vând mai multe Crysler, Jeep și Dodge – branduri pe care le țineau doar pentru palmares – decât vindeau colegii mei dube.
Când ai luat calea anteprenoriatului?
Un prieten și-a făcut o firmă de brokeraj financiar și, deși mă simțeam foarte bine la Mercedes, când m-a chemat să fiu manager la el, am simțit că e un tren în care trebuie să sar. Numai că venise criza financiară, a fost o alegere greșită, însă prietenul meu s-a reorientat pe fonduri europene și în scurt timp mi-am deschis și eu propriul business de consultanță în acest domeniu. Asta se întâmpla în 2011.
Părinții tăi înțeleg ceva din ce faci tu azi?
Cred că puțin spre deloc 😀. Cred că au văzut beneficiile și le e cumva suficient. Au văzut că pot să-i ajut și pe ei mai mult și cred că se gândesc că îmi e bine.
Vreau să terminăm tot într-o notă a criptomonedelor. E de investit acum sau mai așteptăm puțin?
Tot timpul spun o mică povestioară din 2017: eram spectator la una dintre primele conferințe de Bitcoin la care participam. Se punea fix întrebarea asta. Bitcoin era atunci vreo 5000 și ceva de euro, era pe o urcare destul de mare și toată lumea se întreba dacă e de investit atunci. Speakerul a făcut atunci analogia cu acțiunile Apple. După ce au urcat, au avut o scădere destul de mare, exact cum s-a întâmplat și în cazul Bitcoin, dar apoi creșterea a fost exponențială.
Așadar, dacă privim pe termen lung, cred că orice moment de intrat în investițiile cu criptomonede, este un moment bun. Acum depinde de cât suntem dispuși să așteptăm. Dacă vrem rezultate rapide, într-o lună, două, s-ar putea să nu fie un moment bun, dar dacă privim pe un termen de 1-2 ani, așa cum se privesc investițiile serioase, poate să fie un moment excelent de investit. Noi estimăm că această piață va crește mult mai mult.