Cristina Grigore mama Peditel, primul serviciu de asistență medicală telefonică pentru părinți. Sau cum dorința de a ajuta semenii depășește toate granițele lumii - LIFE.ro
Prima pagină » Cristina Grigore mama Peditel, primul serviciu de asistență medicală telefonică pentru părinți. Sau cum dorința de a ajuta semenii depășește toate granițele lumii
Cristina Grigore mama Peditel, primul serviciu de asistență medicală telefonică pentru părinți. Sau cum dorința de a ajuta semenii depășește toate granițele lumii
Peditel este un serviciu de asistență medicală telefonică dedicat tuturor părinților. Mai exact, atunci când copilul tău are o problemă medicală, ca să nu mai dai fuga la camera de gardă, indicat ar fi să suni la 1791, să vorbești cu un medic, să-ți expui îngrijorările și să oferi toate informațiile, astfel încât, atunci când este cazul, să poți să-ți tratezi copilul acasă, sub atenta îndrumare a unui pediatru.
Peditel a apărut în Cluj, în 2014, la inițiativa fundației Părinți din România, având-o ca mamă pe Cristina Grigore și ca tată pe antreprenorul Cătălin Chiș. Ei doi au avut această viziune și nu s-au oprit până ce nu au materializat-o. Mai mult decât atât, azi Peditel este un serviciu internațional, disponibil părinților vorbitori de limba română din întreaga lume și are și o aplicație mobilă ce face lucrurile mult mai simple și mai accesibile.
Cristina Grigore este de formare educatoare, învățătoare și profesor de istorie, însă viața a dus-o către marketing. Iar după o experiență vastă în media, a ajuns din întâmplare să-l întâlnească pe Cătălin Chiș. El a văzut imediat potențialul ei și i-a propus să se ocupe de fundația Părinți din România. Ea a venit cu un plan de idei și de aproape 10 ani le implementează fără odihnă în sprijinul familiilor care au nevoie de ajutor și al comunității de părinți români.
Cum s-a născut Peditel, ce înseamnă acest serviciu, dar mai ales cine este Cristina Grigore, această inimă însetată de fapte bune, aflați din povestea de mai jos:
Cristina, tu ești medic de profesie?
Nu. Toată lumea îmi pune întrebarea asta. Legat de formarea mea, îmi place să încep spunând că sunt educatoare și învățătoare la bază pentru că am terminat liceul pedagogic și sunt istoric pentru că am făcut facultatea de Istorie și sunt specialist în istoria comunismului. Am profesat o scurtă perioadă de timp și ca învățătoare, și ca educatoare, și ca profesor și apoi am trecut în zona marketingului. Nu mă întreba cum, dar așa s-a petrecut. Din 2010 sunt director executiv al fundației Părinți din România, fundație care a înființat în 2014 Peditel. Și îmi place să spun că eu sunt mama Peditel, iar tatăl acestui proiect este Cătălin Chiș.
Cristina Grigore despre Peditel
Eu știam că tu ești fondator al organizației Părinți din România
Nu sunt fondator, Cătălin Chiș este, un antreprenor din Cluj.
Și cum ai ajuns tu în această fundație?
Pentru că eu am făcut marketing și vânzări o lungă perioadă în viața mea, am aplicat pentru un post de Business develop manager și așa m-am întâlnit cu Cătălin. Directorul de vânzări de la zona respectivă s-a uitat peste CV-ul meu și mi-a spus că poziția pentru care m-a chemat el era sub nivelul meu de experiență, însă i-au atras foarte tare atenția anii pe care i-am dedicat voluntariatului și background-ul meu din media: 24 Fun, Radio Guerrilla și J’Adore Cluj. Dar la final mi-a spus că nu mă potrivesc job-ului și eu atunci m-am înfuriat puțin și am zis: „Dar nu ar fi mai eficient să chemați la interviu oamenii pe care vreți să-i angajați, nu pe cei care nu se potrivesc?”. Am plecat și m-am trezit strigată și rugată să mă întorc. Atunci l-am cunoscut pe Cătălin Chiș care m-a întrebat dacă știu „Părinți clujeni”. Am stabili o altă întâlnire cu el, la care eu am venit cu un plan pentru asociație, plan care, ulterior a fost consumat în următorii 10 ani 😀
Ca să înțeleg. Tu voiai să te angajezi în compania de IT a lui Cătălin Chiș și ai ajuns director executiv al fundației?
Da. 😀 Eu sunt ONG-istă din 1994, de la vârsta de 15 ani, iar asta nu se putea trece cu vederea.
Care e Scopul asociației?
Fundația Părinți din România are ca scop o viață mai bună pentru familiile din România. Cumva noi ne-am listat în zona de sănătate, educație și sport de masă. Când oamenii din Cluj au probleme cu creșele, grădinițele, în general ne întreabă pe noi și autoritățile ne caută ca să găsim soluții. Am început cu proiecte pe zona de sănătate, cum ar fi dotarea spitalului de copii din Cluj și în 2014 am avut de ales între mai multe proiecte și am decis să facem Peditel.
„Am calculat costurile și am greșit cu doar 50 de mii de euro, adică cu 100% mai mult”
Cum s-a născut și ce înseamnă Peditel?
A început în urma unei întâlniri cu managementul spitalului de copii, în care trebuia să alegem ori să amenajăm conform standardelor o sală de prelevare de organe – era obligatorie la vremea respectivă – ori să facem un model care exista din 1989 în SUA, un serviciu de asistență medicală telefonică. Scopul nostru, al organizației, a fost să nu ne ducem pe cazuri individuale, ci să avem un impact asupra comunității. Am ales acest serviciu de asistență medicală telefonică, mai ales că în Cluj sunt două camere de gardă pentru copii, părinții se plângeau că așteaptă foarte mult la urgențe, în timp ce medicii erau epuizați și se plângeau la rândul lor că părinții vin cu orice problemă la camera de gardă. Ceea ce, drept vorbind, mai ales în weekend nu prea ai altă soluție…
Și cum copiii se îmbolnăvesc de obicei și în weekend și de sărbători…
Exact! Așa că ne-am decis să încercăm să facem asta în România. Eu am avut niște temeri foarte mari deoarece mă temeam că nu va reuși. Când am pornit proiectul acesta nu aveam nici un ban, dar în 2014 am spus că noi pornim Peditel. Am calculat costurile și am greșit cu doar 50 de mii de euro, adică cu 100% mai mult 😀. Dar nu m-am descurajat. Am pornit evenimentele noastre caritabile și pentru că împreună cu un partener am făcut cel mai frumos ou încondeiat, am fost chemată la TVR pentru un interviu. Atunci, cineva din regie a pus următoarele întrebări: „Câți bani ați strâns? De câți bani aveți nevoie? Și Când începe proiectul?”. Răspunsul meu, în întrebărilor a fost: 917 lei. 50 de mii de euro. 1 ianuarie 2014. Câteva luni mai târziu, persoana respectivă din regie care a pus întrebările acestea mi-a mărturisit că și-a imaginat că sunt dusă cu capul.
Și cum ați reușit?
Povestea Peditel nu ar fi existat – și spun asta ori de câte ori am ocazia – fără fundația Vodafone care ne-a finanțat proiectul, acoperindu-ne total toate cheltuielile.
„În mai 2015 Peditel a devenit național, iar în 2017 a devenit global, pentru părinții români din întreaga lume.”
De când funcționează Peditel?
Din 14 ianuarie 2014. 😀. Atunci am preluat primul apel.
Funcționează doar în Cluj?
Nu. În 2014 am făcut un proiect pilot doar pentru Cluj deoarece voiam să vedem dacă există interes. Ca să putem vedea un indice statistic că este între-adevăr nevoie de un asemenea proiect, trebuia să vedem un impact micro pe care apoi să-l extindem la nivel macro.
Proiectul pilot pentru județul Cluj a însemnat 6888 de apeluri – ceea ce facem acum într-o lună – și apoi am anunțat că ne extindem la nivel național. În mai 2015 Peditel a devenit național, iar în 2017 a devenit global, pentru părinții români din întreaga lume.
Cine răspunde la telefon?
Sunt medici. Noi putem să lucrăm exclusiv cu medici specialiști, nu putem să lucrăm cu rezidenți.
„Trecem la nivelul următor pentru că noi avem foarte des idei crețe”
Să spunem că eu am un copil cu bube pe el. Sun la Peditel și?
Părintele sună la 1791, un număr scurt valabil pe teritoriul României pentru operatorii Vodafone, Orange și Telecom și *1791 pentru Operatorul Digi. Este un apel cu tarif normal ce consumă minute din rețeaua respectivă, dar la capătul căruia primești sfatul medical gratuit. Înainte de a intra în convorbire cu medicul, nu există o persoană care face triajul, avem un mesaj de întâmpinare care spune informațiile utile, conform legii.
După acest mesaj, părintele intră direct în conversație cu medicul, iar acesta pe baza unui soft medical dezvoltat special pentru noi, completează o fișă de apelant, astfel încât să-l poată ajuta pe copil. Acest apel se încheie cu unul din cele patru niveluri de urgență. Urgența majoră este, ca peste tot în lume: „închideți cu noi și apelați serviciul 112”.
Sunt șapte ani de Peditel. Dar ce s-a schimbat în ultima perioadă? Ați intrat într-un incubator ceva?
Da, trecem la nivelul următor pentru că noi avem foarte des idei crețe 😀. Noi am constatat că foarte mulți români care trăiesc sau călătoresc în afara României, aflau de existența Peditel și știind că răspunde mereu un medic, au căpătat foarte mare încredere în acest serviciu. O companie specializată a făcut un chestionar de satisfacție și astfel am obținut nota 9,8 din 10 pe plan extern.
Medicii îmi tot spuneau: „M-a sunat un părinte care nu este din România. Poate fi efectuat apelul internațional?”. Eu știam că nu se poate apela internațional, dar când am văzut că este în creștere numărul apelurilor din afara României, ne-am interesat ce se întâmplă. Sunau din străinătate și făceau un apel încrucișat cu un număr din România. Așa că ideea creață a fost să facem internațional acest serviciu, printr-o aplicație mobilă. Între timp am lansat un număr fix pentru părinții din străinătate, după care am aplicat pentru finanțare la Innovators for Children și așa am ajuns să dezvoltăm aplicația mobilă.
Și e gata totul?
Aproape gata. Încă nu e activat video call-ul. Aplicația are modul de rețetă pe care medicul o dictează și sistemul o transcrie, iar părintele o primește pe mail și o poate folosi în farmacie. Momentan testăm, însă am extins echipa medicală și sperăm ca în cel mai scurt timp să putem să efectuăm și apelurile video.
Cum se nasc faptele bune
Dar tu de ce stai în Cluj. Cum ai ajuns acolo?
Am ajuns la Cluj pentru că am făcut masterul aici și am ales să rămân aici. Împreună cu soțul meu am avut de ales între București și Cluj și am ales împreună să rămânem aici.
Dar tu spuneai că ești din Giurgiu. Cât timp ai fost învățătoare și educatoare, ai predat în București?
Am fost foarte puțin învățătoare, însă profesoară de istorie am fost la Dej și la Cluj.
Soțul tău cu ce se ocupă?
Lucrează în zona de cercetare și ori de câte ori e nevoie, el e voluntarul „numit” care mă ajută 😀.