Cu dieta portugheză, şi sănătoasă şi frumoasă
Dieta portugheză sau Dieta sud-european atlantică, cum a mai fost numită, este una dintre dietele relativ recente pe care nutriţioniştii o recomandă cu încredere acelora care vor să scape de numărul de kilograme.
Uşor asemănătoare cu dieta mediteraneeană (bogată în legume, cereale integrale şi ulei de măsline), dieta portugugheză oferă un echilibru şi mai bun între fructe, legume, ulei de măsline, peşte, carne şi ouă, acesta incluzând şi cartofi, carne de porc, carne roşie şi produse lactate.
Studii realizate cu câţiva ani în urmă în oraşul Porto, din Portiugalia, şi în Galicia, o regiune din nord-vestul Spaniei, au demonstrat că mulţi dintre subiecţii studiului, care ţinuseră dieta portugheză, s-au dovedit a nu fi susceptibili de afecţiuni cardiovasculare. Concluzia oamenilor de ştiinţă a fost aceea că alimentaţia ce caracterizează dieta portugheză poate ajuta la scăderea riscului bolilor de inimă şi la prevenirea obezităţii.
Supe de legume, peşte proaspăt, pâine rustică, legume şi vin, fasolea se numără printre deliciile acestei diete (o vorbă de-a portughezilor spune aşa: „Un castron de supă Caldo Verde – un amestec bogat de varză tocată, cartofi, usturoi, ceapă şi ulei de măsline – îi ţine pe doctor departe”).
Cu dieta portugheză este ideal să slăbeşti mai mult de 450 de grame pe săptămână, fiecare porţie, indiferent cum este alcătuită, este indicat să nu depăşească 100 de grame.
Bewoman.net ne oferă chiar şi un îndrumar cu privire la cantităţile de proteine, carbohidraţi şi fibre ce pot fi consumate în timpul acestei diete:
Proteine: Cantitatea recomandată pentru adulţi este de 50-65 de grame pe zi, ceea ce este echivalent cu 2-3 porţii de pui, peşte, fasole, ouă, nuci etc.
Carbohidraţi: Pentru a nu simţi sub nici o formă oboseală, trebuie consumate 100 de grame de carbohidraţi pe zi, echivalentul a 5-10 porţii de grupuri de produse precum pâine, orez, paste, cereale integrale.
Fibre: doza recomandată este de 30 de grame pe zi. Un măr sau o jumătate de pară, 120 g morcovi sau fasole sunt câteva exemple bune.