Cum este viața într-o casă cu 7 copii? Și cum ajunge o familie să adopte 5 frați? Naomi Opreanu, sora cea mare: „I-am iubit foarte mult de la început” - LIFE.ro
Sari la conținut
Povești spuse împreună cu

Naomi Opreanu este o tânără din Oradea care tocmai a terminat clasa a XII-a și are o poveste de viață cu totul specială. Fiind cel mai mic copil biologic al unei familii care a ales să adopte cinci copii, Naomi trăiește într-o casă plină de bucurie, de gălăgie și de agitație. Părinții ei au știut dintotdeauna că vor să adopte, chiar dacă aveau deja copii biologici, dar au așteptat momentul potrivit pentru a face acest pas, respectiv atunci când Naomi și fratele ei mai mare erau suficient de maturi pentru a înțelege și a susține acest proces.

De la o vârstă fragedă, Naomi Opreanu și-a dorit să aibă un frățior sau o surioară, iar visul ei s-a împlinit într-un mod neașteptat, dar absolut minunat. Acum, la aproape opt ani de la prima adopție, familia Opreanu numără șapte copii, dintre care cinci sunt adoptați. 

Naomi Opreanu își amintește cu drag fiecare etapă a acestui proces, de la momentul în care l-au primit pe primul frățior în familie, până la venirea gemenilor, o poveste care a adus și mai multă unitate și iubire în viața lor.

Cum s-a adaptat familia ei la noua dinamică? Cum s-au înțeles frații între ei și cum au fost implicați în fiecare etapă a adopției? În interviul de mai jos, Naomi Opreanu vorbește despre rolul crucial al comunicării și al dorinței autentice de a avea frați în succesul procesului de adopție, oferind sfaturi valoroase pentru familiile care se gândesc să adopte. În mijlocul gălăgiei și jocurilor de zi cu zi, Naomi găsește mereu bucurie și sens, fiind recunoscătoare pentru familia ei mare și iubitoare.

Naomi, povestește-ne puțin despre tine… 

Sunt Naomi Opreanu. Am terminat clasa a XII-a, sunt din Oradea și am șase frați.

Și cum te înțelegi cu ei? 

Mă înțeleg bine cu ei. Suntem doi frați biologici. Și avem cinci frați adoptați, toți mai mici. 

Cum au ajuns ei în viața familiei voastre? Cum și când a fost tot acest proces?

Acum aproape opt ani l-am adoptat pe primul frățior. Și după aceea au venit următorii. Toți sunt frați de mamă. Primul a venit la noi atunci când avea doar două luni, următorul a venit după trei ani, pe când avea doar o lună. Cu el lucrurile au fost mult mai rapide pentru că eram deja familie de plasament. După aceea a venit surioara, la un an și opt luni diferență.

La ultimii, la gemeni, a fost mai interesantă povestea. Părinții noștri, atunci când au făcut actele și au terminat procesul de adopție al fetiței, au trecut în acte că, în cazul în care mama mai are vreun copil pe care îl abandonează, nu mai doresc să fie contactați. Tocmai de aceea, practic noi nu trebuia să aflăm de ei, de cei mici, de gemeni. Doar că această foaie a întârziat și noi figuram încă drept familie de plasament. Așa că noi am aflat de ei și nu i-am putut lăsa. Nu puteam să știm că sunt acolo și nu sunt la noi, pentru că parcă făceau deja parte din familie. 

O poveste de viață plină de emoții și învățături: cum arată viața lui Naomi Opreanu și a celor cinci frați adoptați

Mai știți dacă mai au și alți frați? 

Mai au doi frați, din câte știm – unul mai mare decât cel mai mare dintre frățiorii mei și unul între cel mai mare și următorul. 

Și aveți vreo legătură cu ei? Vreun contact? 

Nu, nu, oricum nu este niciunul major ca să se gândească la o întâlnire. Cred că 9-10 ani are cel mai mare. 

Aceștia stau în continuare la părinții biologici? 

Din câte am înțeles, cel mare stă la bunici și celălalt stă cu mama. Dar nu știm exact.

Naomi Oprianu
Naomi Opreanu împreună cu familia sa

În cât timp i-ați adoptat pe cei cinci frățiori? 

Cel mai mare face opt ani în septembrie. Și după aceea următorii patru sunt în serie. Efectiv, n-am terminat adopția cu unul că a venit următorul. Între băiețel și fetiță este o diferență de un an și opt luni, iar între fetiță și gemeni este un an și jumătate.

Și bănuiesc că nu vă mai gândiți să adoptați și alți copii? 

Nu. Suntem mulți deja.

Cum este în casa voastră cu atât de mulți copii mici? 

Gălăgie. Doi nu vorbesc încă, așa că îți dai seama că este mereu o agitație. Dar este mereu bucurie, joacă toată ziua.

Și tu ești cea mai mare dintre frați? 

Nu, mai am un frate. Fratele biologic are 21 de ani.

Stă în continuare cu voi? 

El s-a mutat acum recent, dar e cam toată ziua la noi. Nu-i place să stea singur. Așa că vine și se implică, se joacă cu ei. 

Citește și: Adopția, un act de iubire: o mamă adoptă două fetițe pentru a le oferi o viață nouă. Ștefania, la 46 de ani, își deschide inima și casa pentru Maria și Daria, surori crescute într-un mediu plin de traume, violență și abuzuri

Totuși diferența dintre voi și ceilalți copii e destul de mare…

Este mare, da. Dar eu mi-am dorit foarte mult un frățior sau surioară. Până a venit primul frățior mai mic, 10-11 ani aveam, mă jucam cu bebeluși. Mi-au plăcut foarte mult bebelușii. Oriunde mergeam, căutam câte un bebeluș.

Deci voi ați avut, practic, cea mai mare influență asupra părinților în acest proces? 

Nu pot să zic neapărat asta. Părinții amândoi au terminat Asistență Socială. Încă înainte să se căsătorească, mama i-a spus tatălui meu că își dorește să adopte, chiar dacă vor avea copii biologici. Amândoi au știut că vor face asta.

adopție
Cei cinci frați adoptați de familia Opreanu

Voi ați fost implicați în procesul de adopție, erați deja destul de mari și tu, și fratele tău… 

Da, absolut. Cred că părinții au simțit că este momentul potrivit atunci când eram deja și noi destul de mari și au văzut că ne doream foarte mult acest lucru și puteam înțelege exact ce se întâmplă. Am așteptat cred că șapte luni până am primit primul telefon că au găsit o potrivire, pentru că noi am vrut un copil mic, direct de la maternitate. 

Dar nu v-ați gândit de la început că o să fie atât de mulți frați, că o să ajungeți să adoptați cinci copii… 

Nu, nu, nu. Inițial am zis că o să adoptăm unul, poate doi ca să se joace împreună. Noi eram deja mari, evident că ne jucam și noi cu ei, dar e altceva când ai un frate de vârstă apropiată cu tine. Dar am zis că vrem să fim anunțați în cazul în care mama biologică mai abandonează. Nu ne-am așteptam să fie așa, dar este frumos să avem casa plină și gălăgioasă.

Citește și: S-a născut într-o casă în care a fost abuzat și neglijat, dar a ajuns într-o familie în care a găsit iubire și înțelegere: cum arată drumul adopției pentru Cristian, Andreea și Matei

Cât de repede s-au adaptat la voi? Și voi cu ei? 

Foarte, foarte repede. Pentru că i-am luat de mici. Gemenii au venit la noi la o lună fără o zi. 

Deci n-au avut aproape niciun contact cu familia biologică… 

Nu. Cât au stat în maternitate, dar cu familia biologică nu au avut mare contact.

adopție
Trei dintre frații familiei Opreanu

Ați vorbit cu ei despre lucrurile acestea sau sunt încă mult prea mici? 

Am vorbit. Atunci când a venit fetița la noi, primul frățior era destul de mare. El oricum înțelegea foarte multe. E foarte deștept. Și erau niște întrebări: „Cum apar copiii ăștia? Cum adică de mâine o să avem o surioară? Cum o să vină la noi?”. Și trebuia să-i explicăm, dar a înțeles. La fel s-a întâmplat și cu ceilalți.

Dar bănuiesc că nu știu nimic despre familia biologică, nu? 

Nici noi nu știm mai nimic despre ei, doar ce am avut la dosar.

O casă plină de gălăgie și iubire. Naomi Opreanu: „I-am iubit foarte mult de la început”

Cum au reacționat oamenii din familia voastră? Prietenii voștri? Prietenii din gașca voastră – a ta și a fratelui tău, mai ales a lui…

Unii au fost mai deschiși, alții nu. Nu pot spune că toată lumea i-a primit cu inima deschisă. Dar cei care nu au făcut-o, s-au îndepărtat treptat de noi și familia noastră. Dar nu au avut vreo situație complicată de discriminare sau mai știu eu, dacă am văzut că oamenii nu sunt deschiși, n-am mai insistat.

Povestește-mi puțin despre tine. Ce vrei să faci de acum încolo? Ai terminat liceul, ce urmează? 

Încă nu știu. Inițial am zis că o să iau o pauză, un an sabatic, să văd exact ce îmi doresc. Dar acum vreo 2-3 săptămâni am început să iau în calcul și varianta să dau la facultate chiar de anul ăsta. Problema este că ce îmi doresc eu nu există la facultățile din Oradea și departe de casă n-aș vrea să plec. 

adopție
Naomi Opreanu împreună cu doi dintre frații săi

Dacă ai să rămâi în Oradea, ce o să faci? 

Nu știu, m-am gândit foarte mult la management, dar încă nu știu sigur.

Cum te relaționezi la frații tăi? 

Pentru mine niciodată nu au existat diferențe între fratele meu biologic și cei mai mici. Cu ei mă înțeleg chiar mai bine. Îmi amintesc că atunci când a venit al doilea, mi-am dorit foarte mult ca primul frățior să stea în cameră cu mine. Avea trei ani, era mic. Atunci chiar m-am certat cu fratele meu mai mare, pentru că fiecare îl voia pe frățior în camera lui. I-am iubit foarte mult de la început.

Ați cunoscut alte familii care au adoptat? 

Da, am fost în taberele organizate de Alianța România Fără Orfani (ARFO) sau Asociația Tzuby’s Kids. Acolo am legat prietenii cu alte familii adoptive. Chiar am păstrat legătura cu mai mulți dintre ei. Avem și în Oradea prieteni cu copii adoptați cu care ne întâlnim destul de des. Vorbim mereu.

Deci există o comunitate și în Oradea? 

Da, nu chiar așa mare ca în alte județe sau ca în București, dar există.

Naomi, ce sfat ai avea pentru familiile care se gândesc să adopte? Sau pentru frații care nu știu încă cum să se simtă în raport cu un viitor frățior în familie?

Eu cred că este nevoie de foarte multă comunicare. Trebuie ca toată lumea să știe ce presupune acest proces și copiii biologici ar fi bine să aibă vârsta potrivită să înțeleagă ce o să se întâmple și, poate cel mai important, să-și dorească un frățior sau o surioară… dacă copilul biologic nu-și dorește, probabil că nici copilul adoptat nu o să se simtă bine, o să se simtă respins.

Ar trebui ca părinții să-i implice pe copii în acest proces?

Absolut. Noi, de exemplu, nu am prea fost la vizite, adoptând bebeluși direct din maternitate, lucrurile au fost mult mai rapide. De pildă, la primul dintre frați părinții l-au văzut odată cât timp noi eram la școală și a doua oară am mers cu ei și l-am luat acasă. Pe următorul am avut voie să-l văd. M-am dus și eu la spital, aveam 14 ani cred, și m-au lăsat să intru și să-l văd. Pe fetiță nici părinții nu au văzut-o decât când au luat-o acasă, pentru că era pandemie și nu aveau voie să intre în spital. 

Dar ce-ai simțit în momentul în care i-ai văzut pe cei mici? 

Atunci când i-am văzut la spital, îmi doream să-i luăm cât mai repede acasă. De ultimii am aflat când aveau cinci zile și a fost destul de greu pentru că părinții s-au gândit mult dacă ne vom descurca sau nu. Inițial nu prea voiau să-i adoptăm și atunci n-am mai vrut să vorbesc cu ei. Trei zile n-am mai vorbit cu ei până mi-au zis că îi luăm și pe ei acasă. În plus, mami efectiv nu mai putea să doarmă pentru că se gândea mereu cum ar fi să nu îi ia și să se întrebe mereu ce e cu ei. Părinții l-au consultat și pe fratele mai mare și a zis că dacă el refuză, îi respectă decizia. Dar el a fost bucuros și le-a zis că dacă ne-am putea descurca și cu gemenii, atunci trebuie să-i luăm. Și în cele din urmă au venit la noi.

Gemenii sunt născuți în aceeași zi cu mine. Și mă gândeam cum o să arate viața mea în viitor dacă nu îi adoptam. Adică în fiecare an de ziua mea m-aș fi gândit cum ar fi arătat viața mea cu încă doi frățiori. 

Naomi Oprianu
Naomi Opreanu împreună cu familia sa

Cum arată viața ta acum că ei sunt lângă tine? 

Frumos. Chiar îmi place. Multă gălăgie, dar știu că această perioadă o să treacă. Și ei o să înceapă să vorbească și să se joace toți împreună. 

Citește și: Elena era în vacanță la Roma, orașul natal al lui Eugenio. După 2 ani de relație cu multe întâlniri prin orașe din Europa, aleg să facă marele pas, iar el se mută în România. Astăzi, au o casă, un câine mare și doi copii adoptați. Cum au ajuns Luca și Riccardo în viața lor

Ce îți dorești cel mai mult pentru ei? 

Să aibă o viață frumoasă, să se realizeze pe toate planurile, să fie fericiți.

Cât de mult crezi că a contat că au ajuns toți în aceeași familie și în familia voastră? 

Foarte mult. Pentru că totuși există o legătură și între ei. Așa cum am spus, îi ajută foarte mult că au frați de vârstă apropiată și pot să se joace împreună și să se înțeleagă între ei. 

Când ai frați, parcă vezi și lumea altfel. Trebuie să înveți să împarți, să renunți, să faci compromisuri și cred că astea sunt calități pe care este important să le ai în viață.

adopție
Naomi Opreanu împreună cu patru dintre frații săi

Ce mesaj ai pentru părinții tăi? Ce le-ai spune? 

Că le mulțumesc pentru că mi-au oferit o viață frumoasă. Mie îmi plac copiii foarte mult și chiar mă bucur că am frați mai mici. Nu aș putea să-mi văd viața fără ei. Este o bucurie chiar și atunci când ne mai certăm sau ne mai supărăm.

Citește și: Iubirea care nu știe nicio graniță: povestea unei adopții reușite. Cum a ajuns actrița Daniela Minoiu să cunoască dragostea necondiționată imediat ce a văzut fotografia cu micuțul Nicolas

Share this article

Pe aceeași temă

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora