Cum înțeleg copiii banii și de ce vor să fie bogați? Aflăm de la psihologul Constantin Cornea - LIFE.ro
Sari la conținut

Cum înțeleg copiii banii și de ce vor să fie bogați? Aflăm de la psihologul Constantin Cornea

Ce înseamnă banii pentru copii? Cum și când ar trebui să vorbească părinții cu cei mici despre bani? Aflăm toate acestea de la psihologul Constantin Cornea.
Share this article

Copiii învață valoarea lucrurilor în familie și, mai apoi, în societate. Atunci când sunt mici înțeleg faptul că anumite dorințe li se pot îndeplini doar dacă au bani. Ei văd că banii reprezintă una dintre căile care îi pot ajuta să-și îndeplinească anumite dorințe. La început, în copilărie, pot avea legătură cu dulciurile sau jucăriile. Mai târziu, pot avea legătură cu rolul, puterea și statutul social.

Dar cum ar trebui părinții să le vorbească copiilor despre bani? Și când ajung cei mici să înțeleagă acest concept? Vorbim despre toate acestea cu psihologul Constantin Cornea.

La ce vârstă descoperă copiii, valoarea banului?

Copilul poate descoperi ce înseamnă să ai bani după primii doi, trei ani de viață, în funcție de ce aude la părinții lui sau la cei apropiați. În ziua de azi, copilul își vede foarte puțin părinții, iar asta se întâmplă, de cele mai multe ori, pentru că adulții sunt într-o alergătură continuă după bani.

Iar această listă de timp petrecută împreună este justificată de părinți prin faptul că banii îi pot ajuta să le ofere copilului tot ce acesta își dorește, uitând de faptul că un copil, cel puțin în primii ani de viață, are nevoie mai mult de atenția și de afecțiunea părinților, decât de jucării sau alte lucruri materiale.

Ce ar trebui să facă părinții în primii ani de viață ai copilului pentru a-i oferi acestuia exact ce are nevoie?

Așa cum am spus mai sus, copilul are nevoie de afecțiune și atenție, mult mai mult decât ar avea nevoie de dulciuri, jucării sau alte lucruri. Astfel, poate fi suficient ca părinții să conceapă o poveste din propriile experiențe, mai degrabă decât să cumpere o carte pe care nu și-o permit. La fel pot proceda și cu jucăriile. Imaginația copilului se poate dezvolta incredibil, dacă un creion devine din obiect de scris, o nava spațială sau o armă cu care să se apere de un dragon imaginar.

Din păcate, părinții încearcă să își „cumpere” lipsa din viața copilului prin diferite obiecte. De asemenea, consideră că sacii de jucării sau internetul pot forma lumea de care copilul are nevoie. Însă, din perspectiva psihologică, nu este nici pe departe așa. Un copil are nevoie de atenție și de afecțiune. Sunt cele două supervitamine care ajută copilul să crească și să se dezvolte extraordinar, independent de celelalte lucruri pe care le mai are în preajma sa. Valoarea cea mai de preț o constituie imaginația. Aceasta este poarta prin care se pot construi lumi extraordinare pentru copil.

Când este bine să vorbim despre valoarea banilor și a lucrurilor cu copilul nostru?

Subliniez din nou faptul că părinții nu trebuie să uite faptul că, în primii ani de viață, copilul se dezvoltă cel mai bine dacă are parte de atenție și afecțiune. Mai apoi, când mai crește, dacă nu a fost lipsit de afecțiune și atenție, va putea foarte ușor să învețe care este cu adevărat valoarea lucrurilor, dar și care sunt cele ce îi sunt de trebuință.

Din păcate, omul modern a devenit sclavul lucrurilor. Așa ajuge să înlocuiască micile bucurii trăite în familie cu lucruri lipsite de suflet.

Copilul, poate vedea la părinții lui care sunt cu adevărat lucrurile care îi trebuie. Astfel, în loc să se înconjoare de munți de jucării și să se îndoape cu mâncare și dulciuri, va prefera să se joace cu părinții sau după ce s-a bucurat de o jucărie să o ofere altcuiva.

Excesul de jucării și mâncare nu reprezintă decât lipsa de afecțiune și de atenție. Părinții trebuie să-i ofere copilului un echilibru între afecțiune și celelalte nevoi. Dacă nu va primi ceea ce își dorește, va cauta fericirea în altă parte. Așa se nasc tulburările de personalitate, de comportament, cele alimentare sau de dezvoltare.

Și, în concluzie, ce înseamnă sau ce ar trebui să însemne banii pentru copii?

Banii reprezintă un mijloc care le poate ușura viața. Doar atât. Dacă ne învățăm copiii că banii reprezintă mai mult decât un mijloc de a obține lucuri, atunci îi vom transforma în sclavii banilor.

Pentru a crește un copil echilibrat este important să ne petrecem timp de calitate cu el și să ne folosim la maximum imaginația prin jocuri de toate felurile. Astfel copilul va învața de mic care sunt cu adevărat lucrurile care contează. Va vedea viața ca pe un joc, în care simțindu-se iubit, nu va investi mai mult decât este cazul.

Copilul tău trebuie să învețe ce înseamnă banii și cum îi poate face într-un mod sigur și responsabil. Folosind experințele a patru șefi de companii din România, copilul tău poate învăța cum să se raporteze corect la bani și cum poate atinge succesul. De aceea, te invităm la conferința gratuită „Meet the Future Me”, organizată pentru copii cu vârsta între 10 și 16 ani.

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora