Cum ne amenajăm spațiul de lucru pentru a fi în armonie cu noi? Alina Vîlcu: „cred că cel mai bine este ca biroul să fie poziționat astfel încât să poți ridica privirea și să vezi exteriorul – cerul, copacii, acoperișurile caselor” - LIFE.ro
Sari la conținut

Cum ne organizăm casa pentru a ne adapta telemuncii? Cât de mult ni s-au schimbat prioritățile legate de designul casei odată cu creșterea în popularitate a programului hibrid? Am vorbit cu Alina Vîlcu despre cum ne organizăm casa, cât de importantă este lumina și cum ar trebui să folosim ferestrele, de ce ar trebui să ținem cont atunci când alegem locul biroului și cum putem transforma acea zonă după finalul programului, mai ales atunci când avem copii. 

Alina Vîlcu, având în vedere că telemunca a devenit deja o normalitate, asemenea programului hibrid, cum facem pentru a ne organiza eficient biroul de acasă? Care sunt cele mai importante lucruri de care ar trebui să ținem cont?

Aici depinde foarte mult de tipul de job pe care îl avem și de tipul personalității noastre. Sunt job-uri creative în care ai nevoie de o anume stare de relaxare, de destructurare a spațiului înconjurător pentru ca ideile să se lege. Sau, în cazul în care ai de făcut situații și strategii financiare, care necesită o gândire analitică, ai nevoie de un spațiu cât mai retras și cât mai ordonat. 

Sunt oameni extrovertiți care au nevoie de zumzetul altora în jur (cum aș fi eu, de exemplu, nu pot lucra singură în liniște) sau sunt oameni introvertiți, care au nevoie de capsula lor de liniște. Sau poate avem call-uri toată ziua și atunci focusul nostru este către a aranja un set up potrivit pentru asta. Nu există o rețetă perfectă care să se potrivească tuturor, de tipul one size fits all

Ce putem face însă? Ne putem observa cu atenție nevoile și apoi să ne configurăm micuțul nostru teritoriu de lucru. Dincolo de asta, sunt totuși două aspecte cruciale pentru „wellbeing-ul” nostru: lumina naturală și priveliștea (adică perspectiva unde privirea noastră poate să alunece și să se relaxeze pentru a alterna orele petrecute cu ochii în ecran).

Alina Vîlcu: „cel mai bine este ca biroul să fie poziționat astfel încât să poți ridica privirea și să vezi exteriorul”

De ce este lumina naturală atât de importantă atunci când ne amenajăm casa, în special zona în care lucrăm?

Lumina este energie și oricât de imaterială ar părea, pur și simplu nu putem funcționa în lipsa ei. Expunerea noastră la lumină ne setează mecanismele interioare (ritmurile circadiene) care sunt responsabile pentru capacitatea de concentrare, de a fi activi sau, când este nevoie, de a ne relaxa și odihni. Ochii noștri au neuroni care receptează fotonii din lumina naturală, a soarelui, care apoi transmit semnale către creier și un întreg mecanism interior ne face să ne simțim încărcați de energie și vitalitate și gata să luăm orice provocare pe care o aduce ziua 😃.

Alina Vîlcu
Cum ne amenajăm spațiul de lucru pentru a fi în armonie cu noi? Alina Vîlcu: „cred că cel mai bine este ca biroul să fie poziționat astfel încât să poți ridica privirea și să vezi exteriorul – cerul, copacii, acoperișurile caselor” | Foto credit: Alex Popescu x Inside Academy

Unde ar trebui să ne poziționăm biroul pentru a folosi cel mai bine lumina naturală?

Depinde de job-ul pe care îl avem, unii au nevoie să nu li se reflecte lumina în monitor, alții au nevoie de orientare pe nord pentru că lucrează cu culori și lumina de nord este cea mai constantă. Eu cred că cel mai bine este ca biroul să fie poziționat astfel încât să poți ridica privirea și să vezi exteriorul – cerul, copacii, acoperișurile caselor.

Un mesaj pentru cei 99,9% dintre oameni, cei ce nu pot avea o cameră specială pentru birou

Ce facem atunci când nu putem avea o cameră specială pentru birou? 

Adică în 99,9 % din cazuri 😆? Eu zic să înțelegem faptul că o cameră cu destinația strict de birou este totuși o risipă, atât timp cât munca noastră presupune un laptop și poate un fundal drăguț pentru call-uri. Ce facem deci? Dacă suntem mai teritoriali și structurați ne găsim un colț în casă unde putem sta confortabil, cu o priveliște frumoasă și preferabil fără să stăm cu spatele către fereastră, dar nici către cameră. Colțul acesta îl putem accentua cu niște room dividere, cu un covor și un lampadar. Dacă suntem mai freestyle (și iar mă dau exemplu) și avem nevoie de un mediu dinamic, ne bucurăm că putem lucra când în bucătărie, când în pat, când pe jos pe salteaua de yoga… practic oriunde.

Citește și: Cum este viața după „Visuri la cheie” pentru arhitecta Alina Vîlcu

Cum putem să ne organizăm biroul din mansardă?

Exact cum o facem și pentru orice altă cameră. Ar fi minunat să putem poziționa biroul NU cu fața la un perete, ci cu fața către zona mare a spațiului și să avem în câmpul vizual una, două ferestre de mansardă prin care putem privi cerul și mișcarea norilor. În funcție de geometria mansardei, ne putem pune biroul în zona mai coborâtă a acoperișului, orientat către zona mai înaltă și în felul acesta vom avea și un sentiment de protecție.

Există vreun avantaj pe care îl oferă ferestrele de acoperiș în comparație cu ferestrele verticale într-un spațiu dedicat biroului de acasă?

Avantajul principal este legat de intensitatea constantă a luminii, nefiind vorba de o orientare în plan vertical, lumina pe care o primim este destul de similară cu cea din exterior. Apoi, însă aici este un gând personal pentru că am mansardă atât acasă, cât și la birou, este minunat să ridici ochii și să vezi o bucată de cer pe care se mișcă norii sau să auzi ploaia cum bate ritmic. Pentru mine, sunt mici experiențe care mă desprind de zgomotul de fond urban și mă conectează cu natura.

Alina Vîlcu despre cei care se decid să-și renoveze singuri casa: „să se asigure că au o relație de cuplu foarte solidă care nu va putea fi amenințată de procesul de amenajare”

Când căutăm o nouă locuință sau construim o casă nouă, care sunt aspectele cheie pe care ar trebui să le avem în vedere pentru integrarea biroului de acasă?

Cred că derivă din întrebările de mai sus. Să avem lumină naturală și priveliște frumoasă.

Cum putem amenaja spațiul destinat biroului pentru a-l folosi și după finalul programului, în special dacă avem copii?

Acesta este un punct foarte interesant, pentru că da, este minunat să putem folosi toate colțurile din casă într-un fel adaptiv. Depinde de fiecare, de cum își desfășoară viața după orele de job. Dacă vorbim de un spațiu mai retras, poate fi folosit cu succes de copii pentru teme.

Mai ales acum când noua tendință a lucratului în format hibrid crește în popularitate, foarte multă lume simte nevoia să-și renoveze dacă nu toată casa, măcar un colțișor. Care sunt cele mai importante sfaturi pe care le-ai da celor care vor să-și amenajeze singuri locuința? De ce ar trebui să țină cont sau cu ce să înceapă?

Singuri… hmm… nu știu ce să zic aici, este un job în sine. Dacă cineva vrea să facă asta, în condițiile în care are un alt job și eventual și alte sarcini de familie (copii, părinți etc), cred că trebuie să se asigure că are o relație de cuplu foarte solidă care nu va putea fi amenințată de procesul de amenajare, care, atunci când te ocupi singur, este plin de frustrări, de indecizii și de stres. Dacă însă vorbim despre cineva care are timp și energie să aloce pentru asta, aș recomanda să facă un curs de design sau să se documenteze amplu pe subiect, înainte să înceapă. 

Designul sustenabil este din ce în ce mai popular. Alina Vîlcu, cât de important este pentru tine și clienții tăi? Cum putem avea grijă de planetă în timp ce planificăm designului biroului nostru de acasă?

Pentru mine ecologia și sustenabilitatea sunt valori cheie și țin cont de ele în tot ceea ce fac – de la produsele pe care le cumpăr, la travel și evident la design-ul de care mă înconjur și pe care îl creez pentru alții. 

Anul trecut am terminat cursul de proiectare pentru case pasive, care este cel mai înalt standard de proiectare din categoria construcțiilor eficiente energetic și implementez bucăți mai mari sau mai mici în fiecare proiect. 

Nu putem aplica aceste principii doar la biroul de acasă, ci la întreaga casă. Soluții la îndemână țin de: captarea energiei solare, izolarea și etanșeizarea casei, folosirea materialelor sustenabile de construcție (lemnul este aici pe primul loc, mai ales dacă este certificat FSC), controlul supraîncălzirii (dacă vorbim de mansardă și avem multe ferestre, este bine să le echipăm cu soluții de umbrire exterioare), folosirea unui sistem de ventilare cu recuperare de căldură… și lista este uriașă. Însă vom putea alege scenariul perfect pentru noi în funcție de bugetul pe care suntem dispuși să îl alocăm.

Dacă vrei să afli mai multe informații despre cum poți să-ți amenajezi casa astfel încât să se bucure de lumina naturală și să te ajute să fii mai sănătos, mai productiv și mai fericit, te invităm să descoperi sfaturile specialiștilor VELUX.

Share this article

Pe aceeași temă

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora