Cum ne dăm seama dacă adolescentul nostru se confruntă cu probleme de anxietate sau stres - LIFE.ro
Sari la conținut

Cum ne dăm seama dacă adolescentul nostru se confruntă cu probleme de anxietate sau stres

Adolescentul nostru se confruntă cu probleme de anxietate sau stres: cum îl putem ajuta, ce strategii putem folosi și cum să vorbim cu el
Share this article

Probleme de anxietate? Perioada adolescenței este una dificilă atât pentru cei mici, cât și pentru părinții lor. Schimbările de valori, de comportament sau de comunicare pot duce la conflicte și adevărate drame în familie. De aceea este foarte important să cunoaștem care pot fi semnele unei dereglări tranzitorii, normale adolescenței, dar și care sunt semnalele de alarmă ce ne vorbesc despre o afecțiune mai gravă ce necesită o atenție mai mare și chiar intervenția unui specialist.

Cum ne dăm seama dacă adolescentul nostru se confruntă cu probleme de anxietate sau stres? Am vorbit cu psihoterapeutul Constantin Cornea despre care sunt semnele sau simptomele cele mai comune ale acestor situații, ce strategii putem folosi pentru a ne ajuta adolescenții, ce putem face dacă acesta refuză ajutorul nostru și cât de important este o comunicare deschisă și sinceră între părinți și copiii lor în ceea ce privește anxietatea și stresul:

Care sunt semnele și simptomele comune ale anxietății și stresului la adolescenți?

Semnele și simptomatologia pot fi multiple și pot avea legătură cu: mediul familial, mediul social, nivelul de cultură, temperamentul și caracterul adolescentului, dar și al stimulilor la care acesta este supus. 

În general putem vorbi despre următoarele elemente:

  • neliniște
  • iritare
  • nervozitate
  • se sperie foarte ușor sau are senzația permanentă că ceva rău, real sau imaginat, i se poate întâmpla lui sau celor dragi
  • preferă să își petreacă cât mai mult timp în casă în activități solitare: jocuri pe calculator, site-uri de socializare
  • se ferește să socializeze direct, preferând mediul online
  • are o privire pierdută și pare mereu dus de gânduri
  • scade sau crește mult în greutate într-o perioadă scurtă de timp 
  • are tulburări ale somnului: insomnie, coșmaruri, se trezește obosit și lipsit de vlagă
  • începe se frecventeze medii ciudate: găști de cartier, săli de jocuri
  • rezultatele la învățătură devin din ce în ce mai slabe
  • chiulește
  • minte și nu vă privește în ochi atunci când îi vorbiți 
  • devine neglijent în privința igienei personale sau a modului în care se îmbracă
  • vorbește urât sau devine agresiv atunci când îi spuneți lucruri care nu îi convin
  • plânge des sau vedeți că sunt semne că ar fi plâns pe ascuns
  • face atacuri de panică dese din senin sau atunci când are de dat un examen
  • ipohondrie
  • are ticuri care se acutizează sau care se schimbă
  • nu dorește să se vadă sau să comunice cu nimeni
  • adicțiile de: droguri, alcool, medicamente, țigarete, jocuri de noroc, activități riscante
  • gânduri sau planuri de suicid

Ce strategii puteți recomanda adolescenților care se confruntă cu probleme de anxietate sau stres?

Strategiile pot cuprinde câteva axe cum ar fi:

  • Sportul. Sportul îl ajută să își descarce emoțiile negative, să se încreadă în forțele proprii, să învețe cum să se comporte atunci când câștigă sau când pierde. Îl poate ajuta, de asemenea, să socializeze, să își facă prieteni.
  • Artele. Aici putem vorbi despre: cursuri de actorie, cursuri de pictură, cursuri de dans, cursuri prin care poate învață să cânte la un instrument. Acestea îl pot ajuta să își depășească temerile, să învețe să își gestioneze emoțiile, să își facă prieteni sau pur și simplu să aibă un timp doar pentru el în care face o activitate care îi face plăcere.
  • Profesionistul. Un psihoterapeut bun sau un psihiatru, îi poate pune un diagnostic clar și îi poate construi un plan de dezvoltare. În cadrul acestui plan, adolescentul poate învăța să își gestioneze emoțiile, relațiile sociale, tensiunile sexuale, îi poate oferi posibilitatea de a-și construi un plan de carieră sau îl poate învața cum să se comporte în situațiile dificile. De asemenea, îl pot ajuta să își gestioneze mai bine relația cu părinții, cu sexul opus, cu prietenii toxici.

„Anxietatea normală este tranzitorie, adică se rezolvă în timp. Și răspunde într-o măsură medie la un factor extern”

Ce sfaturi puteți oferi părinților pentru a ajuta adolescenții să gestioneze anxietatea și stresul?

Înainte de orice ar trebui ca părinții să meargă să discute cu un psihoterapeut în momentul în care consideră că relația cu adolescentul tinde să se degradeze sau s-a degradat deja foarte tare. Împreună cu acesta pot înțelege dacă este vorba de o tulburare tranzitorie sau una mai gravă care necesită intervenție specializată. 

Apoi, pot construi împreună cu terapeutul un plan prin care adolescentul va putea fi mai bine gestionat pentru a crește nivelul de comunicare și de înțelegere din cadrul familiei.

Există anumite tehnici sau exerciții de respirație pe care adolescenții le pot face pentru a reduce anxietatea și stresul?

Bineînțeles că există. Dar, înainte de orice, adolescentul trebuie evaluat pentru a se putea stabili un plan clar de acțiune în funcție de o seamă întreagă de factori care pot intra în discuție și care pot fi determinanți pentru evoluția ulterioară a adolescentului.

Cum poate fi distinsă anxietatea normală de cea patologică la adolescenți?

Anxietatea normală este tranzitorie, adică se rezolvă în timp. Și răspunde într-o măsură medie la un factor extern. Anumite temeri legate de examene, de relațiile cu familia, cu prietenii, cu profesorii, cu sexul opus, pot fi normale. Patologia intră în discuție atunci când starea de sănătate fizică sau psihică a adolescentului începe să se degradeze în mod evident.

Cum poate fi ajutat un adolescent care refuză să vorbească despre anxietatea și stresul său?

Un adolescent nu poate refuza pe toată lumea să discute despre problemele sale. Pentru că, dacă face asta, înseamnă că este destul de grav. De aceea, trebuie căutată persoana care poate ajunge mai ușor la adolescent. Și aici putem vorbi de un părinte, de un prieten, un profesor. 

Este imposibil să nu găsim o persoană care poate discuta deschis cu adolescentul pentru ca acesta să își conștientizeze problemele, pentru a putea ulterior, să găsească cele mai bune soluții. Dacă totuși, în urma eforturilor tuturor, nu ați găsit acea persoană, se poate ca abordarea să fie greșită. Din acest motiv am spus mai devreme că ar fi bine ca și părinții să meargă la un psihoterapeut pentru a găsi abordarea cea mai bună în situația respectivă.

„Nu ascundeți problemele sub preș, considerând că se vor rezolva singure”

Ce tipuri de terapie sunt recomandate pentru adolescenții care suferă de anxietate și stres?

Cam orice fel de terapie poate fi utilă. Important este ca adolescentul să înceapă lucrul cu un terapeut și rezultatele nu se vor lăsa mult așteptate.

Ce sfaturi puteți oferi adolescenților pentru a menține un stil de viață echilibrat și sănătos în timpul perioadelor de stres și anxietate?

Sport cât de des, somnul să fie de calitate, alimentația să fie ponderată, să se înconjoare de prietenii benefice și să își construiască planuri de viitor în care să creadă și pentru care să merite să lupte.

Citește și: Cum treci peste o demitere? Sfaturi de la psihologul Constantin Cornea

Cum poate fi încurajată o comunicare deschisă și sinceră între părinți și adolescenți în ceea ce privește probleme de anxietate și stres?

Prin sinceritate absolută. Nu ascundeți problemele sub preș, considerând că se vor rezolva singure. Se poate întâmpla și asta, în cazul tulburărilor tranzitorii, dar procentul este extrem de mic. De cele mai multe ori, problemele se acutizează și pe problemele incipiente se vor grefa și altele, ceea ce va face ca situația se se degradeze foarte tare. 

De aceea, la primele semne de alarmă mergeți la un psihoterapeut pentru a încerca să abordați problemele atunci când apar. Astfel, veți preîntâmpina acutizarea acestora.

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora