Cum reușesc Doamnele care fac România mai bună să adune milioanele de euro
Cristiana Mateoiu este directoarea Fundației Inovații Sociale Regina Maria, Gabriela Alexandrescu este președintele executiv al Organizației Salvați Copiii, două dintre doamnele faptelor bune de la noi care și-au asumat un demers nobil: de a acoperi un serviciu social, acolo unde statul nu face față.
Practic, au schimbat legi, au influențat guverne, au creat nișe de asistență socială acolo unde instituțiile publice au dat greș: programul dedicat copiilor ai căror părinți au plecat la muncă în străinătate, asistența mamelor minore sau dotarea a mai mult de 80 de maternități din țară cu aparatură specială au fost câteva dintre acțiunile pentru care Salvați copiii a reușit să convingă sute de mii de oameni să se implice și să doneze, pentru a aduna câteva milioane de euro. De cealaltă parte, Fundația Inovații Sociale Regina Maria a reușit să creeze o rețea de servicii medicale dedicate persoanelor fără venituri, dar și copiilor acestora.
Gabriela Alexandrescu și Cristiana Mateoiu sunt două dintre doamnele faptelor bune din România, care au uitat de preocupările de a ”avea” și le-au înlocuit cu cele legate de a ”dona”.
Cine sunt Cristiana Mateoiu și Gabriela Alexandrescu, cum reușesc să adune milioane de euro și cum au reușit să obțină încrederea a sute de mii de donatori, dar mai ales de ce au ales să servească mediul social din România aflăm mai departe.
„Faptul că mor copii pentru că noi nu avem bani de echipamente nu este un argument. Strângem banii și salvăm copiii!”
Era 1991 când proaspăt licențiata Gabriela Alexandrescu, specializată în inginerie bancară, a refuzat un job la Bancorex și a dat interviu la „Salvați Copiii”, o reputată organizație internațională, dedicată apărării drepturilor celor mici. „Văzusem imaginile care revoltaseră o lume întreagă, cu copiii României, aveam un băiat de doi ani acasă și nu puteam rămâne indiferentă”, povestește Gabriela Alexandrescu, femeia care de 27 de ani derulează cele mai ample programe în zona de educație, sănătate și siguranță a copiilor de la noi.
„Salvați Copiii România” este o organizație care și-a asumat misiunea de a strânge bani și de a dota maternitățile din România care au nevoie de echipamente esențiale pentru supraviețuirea născuților prematur. Practic, a preluat treaba instituțiilor statului, a Ministerului Sănătății, și a reușit să câștige încrederea și generozitatea celor care, în ciuda faptului că sunt contribuabili la un sistem de sănătate greoi, susțin și această inițiativă privată.
„Fără aceste echipamente copiii care se grăbesc să vină pe lume ar muri. Ne-am simțit responsabili atunci când am văzut copiii care se luptă pentru supraviețuire, când am văzut mămicile chinuite de durere și incertitudini, medici disperați că nu au un ventilator, că pierd copiii doar pentru că nu au aceste echipamente. Nu poți rămâne insensibil la așa cea. Și îți dai seama că dacă nu faci tu lucrurile astea, pierdem copiii, or asta este prea mult, prea tragic. Așa că am reușit să dezvoltăm această solidaritate în jurul nou-născutului.”
Asociația a implicat oameni cu influență
Programul dedicat dotării maternităților a început în 2012, iar până acum a ajutat 42.000 de copiii, din 40 de județe ale țării, cu o investiție de un pic peste 3 milioane de euro.
Organizația a implicat companii și contribuabili, vedete și oameni cu influență. Cea mai recentă campanie de strângere de fonduri a fost susținută de Simona Halep, Horia Tecău sau Sorana Cîrstea, oameni care au investit bani, energie și capital de imagine pentru soarta copiilor născuți prematur.
”Există un număr anual constant de 20.000 de copii care se nasc prematur sau cu probleme la naștere. Iar tehnica (aparatura) este atât de avansată încât putem să îi salvăm. Faptul că nu am avea bani să cumpărăm aceste aparate nu este un argument suficient: strângem banii pentru ele.”, spune Gabriela Alexandrescu, președinte executiv Salvați Copiii.
,,Luptăm și noi, ca și nou-născutul, în fiecare secundă, minut, oră”
O prindem cu greu pe doamna Alexandrescu, între două ședințe manageriale la Bruxelles și o provocăm să ne explice care sunt resorturile care au făcut-o să se implice în aceste programe și cum, fără instrumentele bugetare, reușește să strângă fondurile necesare: „este o muncă neîntreruptă și cea mai grea. Luptăm și noi ca și nou-născutul, în fiecare secundă, minut, oră. Noi suntem instituție de utilitate publică, iar autoritățile sunt foarte fericite când suntem parteneri și organizăm training-uri și investiții în serviciile care ar trebui dezvoltate de ele, sunt foarte mulțumiți, dar de fiecare dată ne spun, să nu ne cereți bani că nu avem. Așa că încercăm noi să asigurăm continuitatea serviciilor, ceea ce este cu atât mai greu după ce cunoaștem copiii, părinții, situațiile din teren, din satele și comunitățile vulnerabile.”
Festivalul Brazilor de Crăciun
„Salvați copiii” organizează în fiecare an „Festivalul Brazilor de Crăciun” prin care adevărate piese decorate de designeri sunt licitate și puse în slujba strângerii de fonduri pentru programele naționale. În plus, campaniile 2% sau cele de fund-raising prin sms, la care se adaugă generozitatea câtorva sute de oameni de afaceri și persoane publice sunt doar câteva dintre mijloacele prin care asociația atrage atenția și menține încrederea celor care contribuie la programele sale.
”Cred că întotdeauna am fost ușor de impresionat”, povestește Gabriela Alexandrescu, atunci când vine vorba despre ce a convins-o să renunțe la o slujbă bună în bancă. „Am fost ușor de impresionat, dar în sensul constructiv, mă doare că văd că se întâmplă aceste lucruri dar îmi doresc să găsim soluții să le rezolvăm. În plus, nedreptățile mi-au creat multe furii interne. Atunci dorința de a înlătura nedreptatea și neimplicarea, lipsa de empatie a celor care ar trebui să o aibă, cred că asta m-a motivat. Mi-e greu să înțeleg cum oamenii care sunt plătiți să facă anumite servicii pentru copii, tocmai ei întorc spatele.”
,,Investim în oameni”
În 27 de ani de programe în slujba copiilor, organizația a reușit să impună câteva schimbări de legislație în privința protecției și să influențeze apariția unor politici publice referitoare la abandonul celor mici, la protejarea intereselor lor, atunci când părinții îi lasă rudelor pentru a căuta o viață mia bună în străinătate.
„Lucrăm la firul ierbii, în comunități, acolo unde sunt echipe, profesori, medici minunați. Nu investim în clădiri și sedii, ci investim în oameni” spune convingător Gabriela Alexandrescu.
Cum să strângi 150.000 de euro într-o noapte?
Fundația Inovații Sociale Regina Maria va organiza într-o săptămână un eveniment de gală, ”Din inimă pentru viitor”, prin care își propune să mulțumească celor care s-au implicat în proiectele sociale de anul trecut și, mai mult decât atât, să continue procesul de strângere de fonduri.
Evenimentul aduce laolaltă nume celebre din zona de afaceri, persoane publice, vedete, artiști, dar oferă și o surpriză specială celor cărora urmează să le spună mulțumesc. Un document recent descoperit într-o licitație, un album al Reginei Maria, care acum aparține doctorului Wargha Enayati, va fi reprodus într-o carte în ediție limitată și va fi licitat în seara evenimentului caritabil.
Un album de prințesă
Povestea albumului a început când Prințesa Mary avea șase ani și i-a fost dăruit de o prietenă de familie pentru a-și păstra felicitările ori cărțile poștale pe care nepoata Reginei Victoria a Marii Britanii le primea de la marile capete încoronate ale vremii cu ocazia Crăciunului, Anului Nou sau de Sfântul Valentin. „Este un document ludic, romantic, plin de istorie pentru că sunt foarte multe nume celebre care se adună aici. Istoricul Adrian Buga este omul care continuă să cerceteze și să descifreze expeditorii misterioși ai unora dintre aceste cărți poștale”.
Primului document care a aparținut Reginei tuturor Românilor, un album de prințesă, este unul dintre elementele care atrag atenția invitaților și consolidează o relație specială între fundație și donatorii săi.
„Nu este nimic obscur în modul în care vom reuși să strângem suma pe care ne-am propus-o pentru anul acesta, 150.000 de euro, sumă care va susține pentru aproape patru luni proiectele de sănătate și educație pe care le rulează acum fundația. Dar dincolo de un astfel de eveniment în care atragem atenția și îi recompensăm pe prietenii noști, întâi de toate cu un mare mulțumesc, sunt de părere că trebuie să întemeiem o colaborare pe termen lung, transparentă și de încredere. În plus, ne orientăm și către autofinanțare, acolo unde este posibil ” spune Cristiana Mateoiu, directoarea Fundației Inovații Sociale Regina Maria.
Ce se întâmplă cu banii?
Fundația acoperă costurile medicale pentru persoane fără venituri, în două policlinici sociale, cu care doctorul Wargha Enayati a pornit în urmă cu zece ani. Beneficiarii sunt cei fără venituri și fără asigurări medicale plătite. Ei pot apela la Policlinica Baba Novac, care primește orice fel de pacient cu orice fel de afecțiune și îi acordă atenție de la diagnostic și tratament până la controale ulterioare, chiar și intervenții chirurgicale în spitale de stat, asta pentru că Fundația acoperă costurile asigurărilor de sănătate ale pacienților internați.
Policlinica are până acum are mai mult de 2.400 de pacienți, dintre care mai mult de jumătate sunt extrem de activi și revin pentru controale lunare. „Vorbim și de o serie de beneficiari indirecți, copiii unor dintre ei, unii dintre ei cu familii numeroase, până la 10 copii pentru o familie. Ei sunt de asemenea pacienții noștri pentru serviciile stomatologice care nu sunt acoperite de statul român.”
În plus, Fundația finanțează cea mai mare parte din cheltuielile medicale pentru pacienți ale căror venituri sunt extrem de reduse, iar starea lor de sănătate este precară. Aceștia sunt înscriși la Policlinica Sala Palatului, acolo unde pentru o sumă de 20 de lei și cu câteva acte ce dovedesc veniturile reduse, primesc acces nelimitat la servicii medicale.
,,Nu cred că există o rețetă, însă 70% din fonduri vin de la corporații”
Sunt câteva dintre zonele în care statul s-a dovedit excedat și unde donatorii civili sau companiile aleg să se implice. „Este cea mai mare provocare pe care o avem toți din ONG-uri, autofinanțarea. Nu cred că există o rețetă, însă trebuie spus că în proporție de 70% noi ne adunăm fondurile din zona corporațiilor. Evident că datoria noastră nu este doar să spunem frumos povestea și să îi folosim înțelept, dar încercăm să descoperim și alte mecanisme de autofinanțare. De exemplu, Policlinica de la Sala Palatului este și o policlinică privată, în sensul că este deschisă oricui își dorește și poate plăti un preț decent pentru aceste servicii medicale.”
Cristiana Mateoiu vine din zona corporate, a deținut o funcție managerială în Orange România și a ales să părăsească zona competitivă, în care profitul este o optică firească de a vedea viața. „Era o zonă în care eu nu m-am acomodat niciodată foarte bine. Acolo să faci ceva gratis pentru altul era nebunie, cel puțin în generația mea și în lumea de după căderea comunismului, în care a existat o dorință de acumulare primitivă și o disperare de a face bani, și de a deveni, și de a fi într-un mod profund greșit.”
Cristiana a ieșit din corporație, a deschis o afacere împreună cu soțul ei și, în urmă cu trei ani, a început să facă voluntariat. „Era un concept complet străin. Nu făcusem așa ceva în viața mea și nu știam pe nimeni în jur să facă așa ceva. Nu a trecut mult de atunci dar am senzația că de atunci a început viața mea. Mergeam în Centrul Educațional Băneasa, gestionat tot de Fundația Regina Maria. O făceam pe ascuns pentru că aveam senzația că prietenii mei mă vor judeca, dar era bucuria mea ascunsă pentru că lucram cu copiii, iar asta mi se părea fascinant, cea mai grozavă satisfacție profesională pe care am avut-o. Acum îmi dau seama că nu făceam voluntariat în mod corect, veneam când puteam, stăteam cât puteam, nu se prea putea baza nimeni pe mine”.
,,A oferi este singura modalitate de a fi fericit în mod sustenabil”
Iar după o perioadă de voluntariat și o câteva evenimente la care s-a implicat, Cristiana a devenit coordonatorul programelor Fundației, chiar dacă noua slujbă o obliga să și reconsidere viața și veniturile. „Evident că asta m-a speriat dar nu suficient de tare cât să mă facă să spun nu. Am realizat că am nevoie de mult mai puțin decât credeam că am nevoie. Și m-am descurcat cu mai puțini bani care, surprinzător, m-au făcut mult mai fericită decât eram înainte. Nu am renunțat la vacanțe, dar am învățat că nu trebuie neapărat să stau la hotel de 4 stele, iar AIRBNB este o soluție foarte drăguță. Mă uit mereu pe ce oferte există și îmi aleg destinația în funcție de ele și am trăit din plin niște aventuri în felul acesta. Deci mi-am redus cam de trei ori cheltuielile iar acest lucru nu m-a făcut deloc să sufăr, ci dimpotrivă. Și, cel mai important, am avut mulțumirea că ce fac eu acum a fost un prilej pentru copiii mei, pe care eu nu l-am avut, să învețe că a oferi este singura modalitatea de a fi fericit în mod sustenabil. Adică, nu, fericirea nu vine din cât încasezi, ci din cât dai. Am descoperit un citat foarte frumos din memoriile Reginei Maria, Dumnezeu începe să mă ajute când află că mi se golesc mâinile. Este un citat în care mă regăsesc și în care cred că s-ar afla orice om care testează cum e să i se golească mâinile”.