Cum să îţi faci bagajele mai uşor
Vă pregătiţi de călătorie şi oftaţi deja cu gândul la momentul în care trebuie să faceţi bagajele? Nu e cazul! Miruna Pătraşcu de la Casa Senină vă propune câţiva paşi simpli care să vă ajute să scoateţi stresul din calcul atunci când plecaţi în vacanţă.
În lumea noastră, în care toate lucrurile se desfăşoară pe fast-forward, în loc să fie o relaxare vacanţa a devenit o sursă de stres. Ne stresăm înainte să înceapă pentru că trebuie să îi facem loc în programul nostru deja aglomerat, trebuie să găsim cazare şi transport – şi să fie eficiente! – apoi trebuie să umplem vacanţa cu activităţi semnificative. Ne stresăm, apoi, la întoarcerea din vacanţă, pentru că s-a terminat „huzurul” şi trebuie să recuperam treburile nefăcute în absenţa noastră.
Dacă tot vorbim de stres, la începutul şi la sfârşitul vacanţei şi bagajele sunt un motiv de stres. „Trebuie să fac bagajele, plecăm mâine!” sau „trebuie să desfac bagaje din vacanţă şi nu am apucat încă!” sunt două dintre motivele de exasperare pre şi post vacanţă.
Cum să facem bagajele eficient, fără să ne stresăm?
În epoca internetului tot ce trebuie să faci este să îţi dai seama că ai nevoie de ajutor. Şi îl găseşti rapid, la un click distanţă! Online-ul este plin de sfaturi de eficientizare a bagajelor în 5 paşi simpli. Unele dintre acestea or să ţi se potrivească, altele nu.
De aceea, îţi propunem să începi cu a te gândi ce înseamnă vacanţa pentru tine şi ce vrei să obţii de la ea.
Sfaturile de care vorbeam mai devreme încearcă sa fie universal valabile, dar nu au cum. Fiecare dintre noi suntem diferiţi şi căutam lucruri diferite. Unii dintre noi vrem să mergem în vacanţă şi să căutam provocări pe care nu le avem în viaţa de zi cu zi (sărituri cu paraşuta, degustări de mâncăruri exotice, experienţa dormitului la cort la temperaturi provocatoare etc.), alţii caută linişte şi relaxare, o modalitate de a te deconecta de la ritmul agitat al vieţii de zi cu zi, alţii caută să se bucure de prietenii cu care nu apucă să interacţioneze cât şi-ar dori în timpul anului, iar pentru unii dintre noi vacanţa poate fi o ocazie să ne demonstrăm statutul şi poziţia socială.
Despre ce ai vrea fi fie vacanţa ta?
După ce ţi-ai răspuns sincer la această întrebare, poţi să faci ca „procesul bagajelor” să fie mai uşor pentru tine. Asta pentru că acum îţi poţi seta priorităţile.
1. Îţi place să nu fii luat(ă) prin surprindere în vacanţă, iar dacă ţi-ar lipsi un o rochie sau o pereche de pantofi sport din bagaje te-ai indispune? Atunci nu merită să investeşti timp în a-ţi eficientiza bagajele. Gândeşte-te că portbagajul maşinii poate căra şi singur oricât de multe valize, iar, pentru câteva zile, limitările companiilor aeriene nu sunt cu adevărat o problemă!
2. Călătoreşti cu copiii sau cu părinţi în vârstă? Parcă e mai simplu să iei mai multe lucruri, decât să nu ai destule haine de schimb pentru că a plouat într-o dimineaţă!
Trebuie să ţii minte că, pentru majoritatea oamenilor, vacanţa este o ieşire din zona de confort (alt ritm, alte ritualuri, locuri şi oameni noi etc.) şi, prin urmare eşti predispus la gânduri anxioase de genul „şi dacă o să vreau să călăresc acum pentru prima dată în viaţă, hotărându-mă să îmi înfrâng frica de cai şi nu am pantalonii de călărie la mine?”. În realitate, puţine astfel de situaţii vor fi puse în practică. Şi chiar dacă s-ar întâmpla, nu îţi trebuie echipamentul corect de la prima încercare!
În situaţia în care vei călători pentru mai mult timp şi eşti limitat(ă) la un anumit spaţiu în bagaje sau dacă, pur şi simplu, este important pentru tine să fii eficient(ă), iată câteva sfaturi care ţi se vor potrivi mănuşă:
1. Pune-ţi în bagaje lucrurile care îţi trebuie în situaţiile prin care o să treci. Stabileşte-ţi deja ţinutele, de la pantofi până la accesorii, şi nu te gândi că o să le compui la destinaţie!
2. Dificultăţile majore ale pregătirii/despachetării bagajelor sunt:
– atunci când trebuie să decizi ce o să porţi, poţi să te simţi copleşit de multitudinea deciziilor pe care le ai de luat;
– momentul exasperant în care trebuie să pui lucrurile pe care ţi le-ai ales în valiză şi – desigur! – nu încap toate!
– şi, bineînţeles, la întoarcere, la despachetare, când ţi-ai dori o baghetă magică ca să le pui cu uşurinţă pe toate la loc.
3. Ca să îţi fie mai simplu, identifică-ţi paşii care te provoacă cel mai tare şi împarte-i în paşi mai mici, care să ţi se pară gestionabili.
Dacă, de exemplu, îţi este greu să te hotărăşti ce vrei să iei la tine, nu lăsa aceste decizii pe ultima zi, când trebuie să împachetezi. Începe să te gândeşti la cum va arăta fiecare zi de vacanţă cu câtva timp înainte. Împarte programul zilelor în intervale care necesită ţinute separate şi fă-ţi o listă centralizată cu toate acestea. Gândeşte-te la toate astea cât se poate de în detaliu – de la pantofi şi desuuri, până la accesorii.
Această listă poate părea o corvoadă în sine, mai ales dacă iubeşti spontaneitatea şi te bazezi mult pe memoria ta, dar studiile arată că simpla aşezare pe hârtie a acestora şi bifarea lucrurilor rezolvate, reduce măsurabil nivelul stresului din organism. Cine s-ar fi gândit că poate fi atât de simplu?!
Adună-ţi lucrurile pe parcursul mai multor zile, astfel nu ţi se va mai părea atât de copleşitor.
Călătoreşti mult şi vrei să îţi eficientizezi bagajele? Cel mai bun moment de a-ţi face lista cu cele necesare este chiar în călătorie: e bine să îţi notezi lucrurile pe măsură ce descoperi necesitatea lor. Ar trebui să îţi iasă în vreo două călătorii în care îţi îndrepţi atenţia spre eficienţă. Notează-ţi mai ales lucrurile pe care le uiţi cu regularitate!
Pantofii sunt obiectele care ocupă cel mai mult spaţiu. Încearcă să limitezi numărul lor.
Dacă pleci în călătorii foarte des, valorizează mai mult procesul de împachetare şi despachetare a bagajelor. Fă-l să dureze cât mai puţin – îţi eliberează timp pentru lucrurile frumoase din viaţa ta!
Poţi începe prin a cumpăra o valiză care să ţi se potrivească. Îţi plac lucrurile frumoase? Investeşte într-o valiză care să te reprezinte şi la care să te gândeşti cu drag. Îţi plac lucrurile eficiente? Ai mai multe variante. Găseşti aici şi aici câteva care îmi sunt mie cele mai dragi.
Când împachetezi, te ajută mult dacă e destul loc şi ordine în zona în care faci bagajele. Astfel o să poţi vedea lucrurile mai bine. Verifică-le după listă, înainte să le bagi în valiză. Rulatul hainelor sau împachetatul lor în stil Marie Kondo îţi economiseşte spaţiu şi – în plus – se şifonează mai puţin.
Pentru a-ţi păstra entuziasmul la întoarcerea din vacanţă, gândeşte despachetatul ca pe o bună ocazie de a rememora momentele plăcute din călătorie. Dacă valiza a fost făcută ok (cu lucrurile murdare, cosmeticele şi electronicele separate) nu ar trebui să îţi ia mai mult de o jumătate de oră!
În cazul în care credeţi că v-ar ajuta o listă prestabilită de făcut bagajele, găsiţi sugestii în imaginile de mai jos. Vacanţă frumoasă, aşa cum v-o doriţi, vă urăm! Găsiţi mai multe astfel de sugestii pe casasenina.ro
PENTRU EA
PENTRU EL