Cum să te protejezi de boli. Metode de apărare împotriva microbilor pentru tine și familia ta - LIFE.ro
Sari la conținut

Infecțiile cauzate de germeni rezistenți la antimicrobieni sunt dificil și uneori imposibil de tratat. Rezistența antimicrobiană apare atunci când germenii precum bacteriile și ciupercile dezvoltă capacitatea de a învinge medicamentele concepute pentru a le ucide.

Rezistența la antimicrobiene nu înseamnă că organismul nostru este rezistent la antibiotice sau antifungice. Înseamnă că bacteriile sau ciupercile nu sunt ucise și continuă să crească. Nimeni nu poate evita complet o infecție, dar poți învăța cum să te protejezi de boli și că există pași pe care îi poți face pentru a reduce riscul și pentru a ajuta la oprirea răspândirii germenilor.

Cunoaște riscurile, pune întrebări și ai grijă

Păstrează rănile curate până la vindecare și ai grijă de afecțiunile cronice, cum ar fi diabetul sau bolile de inimă. Adresează întrebări sau preocupări în fața medicului de familie atunci când este cazul. Întreabă care sunt riscurile pentru anumite infecții și mai ales, care poate fi răspunsul extrem al organismului la infecție.

Cum să te protejezi de boli: Spală-te pe mâini

Menținerea mâinilor curate este una dintre cele mai bune modalități de a preveni infecțiile, de a evita îmbolnăvirea și de a preveni răspândirea germenilor. Acest videoclip explică modul în care spălatul pe mâini poate lupta împotriva germenilor care ajung pe mâinile noastre în fiecare zi.

Vaccinează-te

Vaccinurile sunt un pas important pentru prevenirea infecțiilor, inclusiv a infecțiilor rezistente. Discută cu medicul tău de familie, dar și cu pediatrul copiilor tăi despre vaccinurile recomandate pentru toate vârstele.

Cum să te protejezi de boli: Ia antibiotice și antifungice în mod corespunzător

Discută cu medicul de familie sau cu veterinarul despre cel mai bun tratament atunci când tu, familia ta sau animalul vostru este bolnav. Antibioticele și antifungicele salvează vieți, dar de fiecare dată când sunt folosite pot provoca efecte secundare și pot contribui la rezistența antimicrobiană. Un efect secundar este Clostridioides difficile – o bacterie care nu este de obicei rezistentă, dar poate provoca diaree mortală și este asociată cu utilizarea antibioticelor.

Fii conștient de schimbările stării de sănătate

Discută cu medicul tău despre cum să recunoașteți semnele și simptomele infecțiilor. Dacă o infecție nu este oprită, poate duce la complicații suplimentare, cum ar fi septicemia, o urgență medicală care pune viața în pericol.

Cum să te protejezi de boli: adoptă obiceiuri sănătoase în jurul animalelor

Spală-ți întotdeauna mâinile după atingerea, hrănirea sau îngrijirea animalelor și păstrează animalele de companie sănătoase. Discută cu medicul veterinar despre rezistența la antimicrobiene și despre utilizarea antibioticelor și antifungicelor numai atunci când este necesar pentru a preveni riscurile pentru animale, inclusiv germeni precum Enterobacterales rezistente la carbapenem (CRE).

Prepară mâncarea în condiții de siguranță

Urmează patru pași simpli pentru a evita infecțiile alimentare. Spală-ți mâinile, ustensilele de gătit și suprafețele. Separă carnea crudă de alte alimente. Gătește alimentele la temperaturi sigure. Răcește rapid resturile de mâncare și alte alimente.

Cum să te protejezi de boli: Rămâi sănătos atunci când călătorești în străinătate

Fii vigilent când călătorești în străinătate. Află ce vaccinuri sunt necesare, verifică alertele de sănătate, alege să consumi alimente și băuturi sigure, planifică din timp ce faci în caz că te îmbolnăvești și află care sunt riscurile turismului medical.

Atenție la bolile cu transmitere sexuală

Gonoreea, o boală cu transmitere sexuală, comună, poate fi rezistentă la medicamentele concepute pentru a o trata. Singura modalitate de a evita bolile cu transmitere sexuală este să te protejezi în timpul actului sexual. Tu și partenera/partenerul tău ar trebui să vă tratați imediat dacă sunteți testați pozitiv pentru boli cu transmitere sexuală.

Foto: Depositphotos.com

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora