Pentru a-ți îmbunătăți situația financiară nu ai neapărat nevoie de un loc de muncă mai bine plătit, sau de vreo moștenire de la rude. Pentru mulți oameni, o bună gestionare a finanțelor este tot ceea ce au nevoie pentru a-și reduce cheltuielile, pentru a-și îmbunătăți capacitatea de a investi și de a economisi. În acest fel ei pot ajunge să-și atingă obiectivele financiare care cândva păreau imposibile. Iată câteva tehnici simple și la îndemână prin care poți economisi sume importante de bani.
Economisește acum
Ei bine, dacă aștepți momentul potrivit, află că acesta nu va veni niciodată. Cel mai bun moment pentru a începe să economisești este acum. De multe ori poți simți că, oricât de mult ai încerca să faci economie, chiar dacă ai intenții bune și încerci să cheltuiești mai puțin, întotdeauna apare ceva. Practic intervine viața: ba se strică ceva la mașină, are copilul nevoie de aparat dentar, te vezi nevoit să schimbi acoperișul casei, și lista poate continua în fel și chip. În felul acesta, planul tău de a economisi trece pe locul doi…Îți sună cunoscut? Vestea bună este că există o mulțime de modalități simple de a economisi bani și de a aduce un pic de aer proaspăt în bugetul tău.
Scapă de datorii
Un pas important în procesul de economisire a banilor este să te asiguri că ai scăpat de datorii. Plățile lunare ale datoriilor sunt cel mai mare aspirator de bani atunci când vine vorba de economisire. Cel mai rapid mod de a plăti datoriile este prin metoda bulgărelui de zăpadă al datoriilor. Aceasta este cea prin care vă achitați datoriile în ordine, de la cea mai mică la cea mai mare. Sună dificil, dar este vorba mai mult despre schimbarea comportamentului decât despre numere.
Urmărește-ți cheltuielile
Este, de asemenea, important să-ți urmărești cheltuielile pentru a-ți îmbunătăți situația financiară. O mai bună gestionare a banilor începe cu conștientizarea cheltuielilor. Există aplicații de gestionare a banilor care te ajută să vezi cu ochii tăi cât de mulți bani pleacă pe lucruri neesențiale, cum ar fi cafeaua zilnică. Urmărește-ți cheltuielile pe categorii și doar așa vei putea face un plan de îmbunătățire.
Creează un buget lunar realist
Nu are rost să stabileștii un buget strict bazat pe schimbări drastice, cum ar fi să nu mai mănânci niciodată atât timp cât în prezent comanzi mâncare la pachet de patru ori pe săptămână. Ideea este să creezi un buget care să se potrivească cu stilul tău de viață. Privește întocmirea bugetului ca pe o modalitate de a te încuraja spre obiceiuri mai bune, cum ar fi gătitul acasă.
Cum să-ți gestionezi banii: Bugetul pentru alimente
O tehnică de succes este să-ți reduci bugetul pentru alimente. Majoritatea oamenilor – după ce își fac un buget – sunt șocați să afle cât cheltuiesc de fapt la supermarket în fiecare lună. Micile achiziții se adună și sfârșesc prin a-ți face o imensă gaură în buget lună de lună. În acest sens poți economisi bani planificând mesele în fiecare săptămână și analizând bine ce ai în frigider și cămară înainte de a pleca la cumpărături. Foarte important: dacă vrei să te ții de listă, indicat este să lași copiii acasă! La fel de important este să optezi pentru cumpărături online, ca să nu mai fii tentat, odată ajuns în magazin, să tot iei lucruri de pe rafturi (cumpărături impulsive).
Renunță la abonamentele pe care nu le folosești
Dacă ești genul care se abonează la servicii pe care le folosește rar, sau nu le folosește niciodată, renunță la acest obicei. E ușor să uiți de abonamentele lunare la serviciile de streaming și de aplicațiile mobile care îți încarcă contul bancar chiar și atunci când nu folosești în mod regulat aceste servicii. Asigură-te că dezactivezi reînnoirea automată atunci când faci o achiziție. Dacă îl anulezi și îți dai seama că, de fapt, aveai nevoie de acel serviciu, abonează-te din nou – dar numai dacă se încadrează în noul tău buget.
Economisește prin intermediul contului bancar
Îți poți configura contul bancar pentru a transfera automat fonduri din contul curent într-un cont de economii în fiecare lună. Poți, de asemenea, să îți configurezi depozitul direct pentru a transfera automat 10% din fiecare salariu în contul de economii.
Gestionează înțelept veniturile suplimentare sau neașteptate
Atunci când primești un bonus de la serviciu, o moștenire sau o rambursare de taxe, folosește-l în mod corespunzător. Dacă încă ai datorii, ar fi mai bine să folosești aceste fonduri pentru a le plăti, în loc să pui acești bani deoparte. Dacă, însă, nu mai ai datorii, folosește bonusul pentru a-ți construi un fond de urgență, pentru zile negre.
O altă tehnică de economisire a banilor este să scapi de lucrurile care nu-ți (mai) aduc bucurie, fie că e vorba de haine, obiecte decorative, sau orice altceva stă în casa ta și atrage praful. În final îți spunem că și puterea lui NU are un rol important într-un plan de economisire a finanțelor tale. Învață să spui nu atunci când nu-ți dorești ceva cu adevărat, în ciuda reclamelor care te bombardează la orice pas.
Sursa foto: Pinterest