Cum scrii invitațiile la nuntă? Reguli nescrise pentru scrierea invitațiilor
Cum scrii invitațiile la nuntă? Trimiți un email cu „Hai să ne vedem sâmbătă, la ora X, în clubul X. Băutura o dăm noi pentru că ne căsătorim”. Asta aș face eu, însă nu e mereu atât de simplu.
Există reguli nescrise ale scrierii invitațiilor la nuntă, reguli la care țin foarte mulți, cel puțin părinții mirilor. Din fericire a apus vremea în care primeam invitațiile acelea de carton pe care erau desenați porumbei, verighete, un mire și o mireasă.
Țineți minte?
„Socrii mari, Vasile și Ileana Popescu împreună cu socrii mici Ion și Maria Ionescu, au plăcerea să vă invite să luați parte la căsătoria copiilor lor, Andrei și Maricica. Dacă doriți să le fiți alături la început de drum, vă așteptăm la ceremonia ce va avea loc în data de, la ora de. Felicitările, masa și dansul vor avea loc la restaurantul (localul) X”.
Pe plic se scria familia destinatară: „Fam. Georgescu ”sau în unele cazuri „Fam. Ing. Georgescu”. Era o rușine să ceri o confirmare, un RSPV modern și așteptai ziua nunții să numeri oaspeții și a doua zi ca să-i bârfești pe cei care nu au venit. „Vai dragă! Puteau și ei să anunțe măcar”. „Dar le-ai cerut să confirme?”. „Nu, dar așa era frumos din partea lor”.
Citește și: Cele mai scumpe nunți din lume. Cine sunt cei care au cheltuit milioane de dolari pe o ceremonie?
Să revenim. Cum scrii azi invitațiile la nuntă?
Ei bine, se păstrează încă regulile întâietății numelor, mai ales atunci când apelezi la o invitație clasică.
Dacă vrei să treci toate numele pe invitație, ale părinților și ale mirilor, România fiind o familie tradițională, exprimarea dă întâietate bărbaților: Ion și Maria Popescu, împreună cu Vasile și Georgeta Ionescu, vă invită la nunta copiilor lor, Alexandru și Alina. Regula aceasta datează de pe vremea în care se trecea primul cel care plătea nunta, de obicei părinții băiatului.
Apoi, trebuie să treci cât mai repede și vizibil data, ora și locul pentru că invitatul se poate pierde în text și ar putea să nu rețină esențialul.
Obligatoriu, în ziua de azi se trece un RSPV care nu e nici o rușine, cum ar fi spus mama mea, e mai degrabă o modalitate prin care vrei să afli clar câte meniuri comanzi la restaurant.
Mai poți trece tematica nunții sau dress code-ul, dacă este cazul.
Textul invitației rămâne în slujba creativității tale.
Cum te adresezi celor pe care îi inviți?
Simplu. Dacă te adresezi unui cuplu căsătorit, scrii Dl. Radu și Dna Cristina Popescu. Dacă cei doi nu sunt căsătoriți sau nu poartă același nume, treci numele fiecăruia pe câte un rând.
Acestea fiind spuse, am ales câteva modele de invitații din care, personal, m-aș inspira: