Cum vede o puștoaică de 16 ani viitorul României? Și de ce ne îndeamnă să ieșim la vot? - LIFE.ro
Sari la conținut

Săptămâna trecută am primit un mail de la Declic în care o puștoaică de 16 ani ne îndemna să votăm … pe noi cei care putem să facem asta. Numele ei este Diana Naum. Și am fost curioasă să află cine este, de ce își dorește ca oamenii să iasă la vot, cum vede o adolescentă viitorul României și, mai ales, dacă se gândește să plece din țară. Vă recunosc că îmi imaginam că Diana este din București, că învață la un liceu bun și că a fost cu părinții ei la toate mitingurile din Piața Victoriei. Dar, spre bucuria mea, lucrurile nu stau deloc așa. Diana este din Brezoi, un orășel mic din Vâlcea, aflat la mai puțin de 40 de kilometri de Râmnicu Vâlcea. Face atletism de performanță și ca orice om din Vâlcea iubește handbalul. Însă, de ce ne îndeamnă să ieșim la vot? Și cum vede o tânără de 16 ani viitorul României? Aflam împreună de la Diana!

Atunci când am citit mesajul tău trimis prin Declic, îmi imaginam că ești un copil din București care merge la un liceu cunoscut de pe aici și care a fost la toată protestele din Piața Victoriei cu părinții săi … dar, lucrurile nu stau deloc așa. Îmi spuneai că ești din Brezoi, povestește-ne puțin despre cum este acolo?

Brezoiul este un orășel adăpostit de munți, aflat într-un loc pitoresc plin de farmec și culoare. Nu are nevoie de prea multă descriere, cu un simplu search pe Google veți rămâne uluiți de peisaje. Îmi place să spun că oamenii depășesc aparențele: deși un oraș mic, Brezoiul este destul de dezvoltat din mai multe puncte de vedere, la fel și gândirea oamenilor. Este renumit pentru “Open Air Blues Festival”, unul dintre cele mai cunoscute festivaluri de blues din țară, ajuns deja la cea de-a treia ediție.

Ai doar 16 ani și le vorbești oamenilor despre vot. De unde vine implicarea aceasta … cum este familia ta?

Provin dintr-o familie obișnuită. Cu părinți care s-au implicat puternic în educația și dezvoltarea mea și a fratelui meu. Suntem o familie de sportivi, fratele meu este fotbalist, tata antrenor și eu, atletă de performanță. Ne petrecem puținul timp liber descoperind împrejurimile pe bicicleta sau în alergare.

Vorbiți despre politică? Părinții tăi sunt implicați social?

Până de curând nu am avut conversații legate de politică, dar în momentul de față îmi răspund la toate întrebările legate de acest domeniu. Părinții mei nu sunt implicați în politică, însă participă activ la evenimente sociale.

Diana Naum împreună cu părinții și fratele său

Dar există, în Brezoi, activități de voluntariat în care să te implici?

Activitățile de voluntariat în care mă implic sunt organizate de către Consiliul Școlar al Elevilor în care ocup funcția de vicepreședinte. Alături de colegii mei, încerc să mobilizez cât mai multe persoane din comunitate. Una dintre cele mai reușite activități organizate de noi este balul caritabil “Să fii și tu un Moș Crăciun”, tradiție a liceului, de care eu mă ocup doar de 2 ediții. Un eveniment caritabil prin care încercăm să strângem fonduri prin intermediul unei licitații, bani care sunt donate unui caz social din orașul nostru.

La școală vă învață acest lucru … cum sunt profesorii?

Sunt profesori care reprezintă un sprijin real și pe care putem să contam de fiecare data când avem nevoie.

Îmi spuneai că faci atletism de performanță, cum ai ales acest sport?

Atletismul nu a fost prima mea pasiune. Am început cu tenisul de masa, apoi handbalul și înotul. Tatăl meu mi-a observat calitățile și m-a îndrumat către acest sport. Mi-a plăcut din primul antrenament, iar odată cu trecerea timpului, aceasta plăcere s-a transformat într-un stil de viață.

Ce ai învățat cel mai important din această experiență frumoasă, dar și foarte grea a sportului de performanță?

Sunt extrem de multe lucruri de învățat din fiecare experiența sportiva. Odată cu performanța am învățat să îmi organizez programul, de la activitățile zilnice, la alimentație și cel mai important timpul liber (care deși este foarte puțin, încerc să profit de fiecare minut). Am învățat să pierd și să câștig, să trec peste un antrenament greu sau peste unul nereușit. Am învățat să fac sacrificii și să nu îmi impun niciodată limite.

Diana Naum implicându-se într-o campanie socială

Hai să revenim la subiectul cu care am deschis această discuție … de ce să meargă oamenii la vot în acest week-end?

Weekendul acesta ne alegem reprezentanții. Avem puterea de a schimba ceva și de a ne decide soarta. De ce să lăsam pe altul să decidă în locul nostru, când avem acest drept pentru care bunicii noștri au luptat?

Cu ce gând ar trebui să alegi pe cine pui ștampilă?

Am auzit de multe ori sintagma “Nu am pe cine să votez!”. Însă, au apărut fețe noi în politica românească, fețe care merită șansa de a arăta ce au de oferit. Votați, după o prealabilă documentare, cu cine vă inspiră încredere și siguranță.

Viitorul României stă in mâinile voastre!

Cum ți-ai dori să arate România următorilor ani?

Fiind o țara europeană, vreau ca Romania să se ridice la standardele cerute. Vreau o Românie curată, cu cetățeni implicați. Vreau copii fericiți și adolescenți responsabili. Vreau școli și spitale bine dotate, cu personal calificat și competent. Vreau patriotism și respect unul față de celălalt.

Ai doar 16 ani acum, dar spune-mi cum te vezi peste 5 ani?

Este o întrebare pe care o primesc destul de des. Nu am un plan de bătaie bine stabilit, dar cu siguranță nu îmi voi pierde concepțiile de acum. Știu că am puterea să schimb ceva, la fel ca orice alt cetățean al acestei țări și vreau să profit de acest lucru.

Te gândești să pleci din țară?

Nu îmi doresc să plec din țară. Nu o văd ca pe o opțiune și prefer să trăiesc decent la mine în țara, decât regește la alții.

Sau crezi că aici poți să reușești … și dacă da, cum vezi lucrurile astea?

Sunt sigură că pot să reușesc și aici. Cu muncă și perseverență îmi pot îndeplini obiectivele, deși am câteva obstacole de trecut, obstacole pe care poate în altă țară nu le-aș întâmpina.

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora