„Cunoaște-ți campionii”: poveștile sportivilor cu dizabilități care luptă pentru calificarea la Jocurile Paralimpice de la Tokyo
Alex Bologa este campion european la judo pentru nevăzători. Octavian Tucaliu este numărul 7 mondial la aruncarea suliței. Florentina Hriscu a ocupat locul 5 la Campionatul European la aruncarea discului. Iar Ciprian Anton este campion național la tenis în scaun rulant. Ei sunt doar câțiva dintre sportivii români care se pregătesc pentru calificările la Jocurile Paralimpice de la Tokyo din 2020.
Sportivii paralimpici au rezultate foarte bune, aduc medalii acasă, urcă pe prima treaptă a podiumului la competiții internaționale majore și merg la antrenamente zilnic, ca orice sportiv de performanță.
Cu toate acestea, rezultatele lor sunt prea puțin cunoscute de publicul larg, chiar și de cei care sunt pasionați de sport. Pentru că acești sportivi merită a fi cunoscuți și susținuți în cursa pentru Tokyo 2020, JYSK România și Comitetul Național Paralimpic Român au lansat campania „Cunoaște-ți campionii!”, care spune povestea a patru sportivi cu dizabilități și a echipei de goalball a României.
Cunoaște-ți campionii: Alex Bologa – Motivat de urcarea pe podium
Alex Bologa are 23 de ani și este singurul judoka din România cu deficiență totală de vedere. În 2016 a devenit medaliat cu bronz la Jocurile Paralimpice de la Rio de Janeiro. Este dublu campion european și numărul 1 în clasamentul mondial la categoria sa de greutate, 60 de kilograme.
La 6 ani, Alex și-a pierdut complet vederea. A fost elev la liceul special pentru elevi cu deficiențe de vedere, a făcut terapie și a reușit să depășească faptul că are o dizabilitate. Dar cea mai mare încredere în sine i-a oferit-o sportul.
“De când practic judo am reușit să obțin așa performanțe mai mari: locul 3 la jocurile paralimpice de la Rio de Janeiro și de două ori campion european, primul titlu este în 2017 la Wassau în Marea Britanie, iar cel de-al doilea este anul acesta la Genova”, povestește Alex.
Sportivul mărturisește că ceea ce îl motivează în competiții și la antrenamente este plăcerea de a fi pe podium, de a fi învingător. Are 10 antrenamente pe săptămână, alături de sportivi de toate vârstele, fără deficiențe.
“Când mă aflu la competiții, de fiecare dată trăiesc un sentiment aparte. Nu se compară nicio competiție una cu cealaltă dar, desigur, ca să poți descrie în cuvinte emoțiile pe care le trăiesti, ar trebui cel puțin un volum de carte pentru fiecare competiție”, mărturisește el.
Octavian Tucaliuc – Pasionat de viteză
Octavian Tucaliuc este unul dintre atleții paralimpici cu deficiențe de vedere care se pregătește pentru calificările la Jocurile Paralimpice de la Tokyo. Vederea lui degenerează treptat, dar pe stadion rezultatele lui sunt din ce în ce mai bune.
Octavian este unul dintre atleții paralimpici cu deficiențe de vedere care se pregătește pentru calificările la Jocurile Paralimpice de la Tokyo. Până acum are în palmares două locuri 6 la nivel european, unul la 100 m alergare și celălalt la aruncarea suliței și un loc 7 mondial la aruncarea suliței.
Când era mic vedea perfect. Apoi, în primele clase, și-a dat seama că ceva nu e în regulă: “Încet, încet, am început să am probleme cu vederea. M-a dus mama la medic, nu mi-a găsit nimic, am fost apoi pe la trei spitale, iar la Brașov au găsit problema pe care o aveam. Mi-au spus că nu se poate face nimic, nici ochelari, nici operație… Deocamdată nu există nimic pentru boala mea. Degenerescență maculară juvenilă”, povestește Octavian.
Boala se manifestă în timp. Vederea scade treptat, până când cel care e afectat ajunge să vadă doar periferic, apoi să nu mai vadă deloc.
“Evoluează foarte încet și aproape că nu-mi dau seama că acum 5 ani am văzut mai bine, chiar nu-mi dau seama de asta. Acum văd cât să mă descurc, văd lucrurile mari”, explică Octavian.
Acum, Octavian Tucaliuc are 24 de ani și lucrează ca maseur. Pe stadion se simte însă cel mai bine și crede că, nativ, este un vitezist.
„Simt că sunt de aici cumva, îmi place mișcarea, îmi place să fac ceva tot timpul. Vreau să fiu printre primii, să urc cât mai sus, cât mai sus… Nu contează cât durează, dar să nu stagnez”, spune sportivul.
Ciprian Anton – Independența pe terenul de tenis
În urma unui accident, Ciprian Anton a ajuns pentru totdeauna în scaunul rulant, la 23 de ani. A început să practice tenis, iar sportul l-a ajutat să fie independent.
“Am început să călătoresc singur, să merg cu mașina mai mult sau chiar să zbor fără însoțitor, ceea ce mi-a crescut încrederea în mine. Apoi am început să am rezultatele foarte bune, cel puțin pe plan national, am fost campion national de 5 ori. La un moment dat, la scurt timp după ce m-am apucat de tenis, l-am învins într-o finală chiar pe cel de la care am învățat să joc tenis, iar asta m-a motivat”, își aduce aminte Ciprian.
Timp de 8 ani a fost cel mai bun jucător de tenis adaptat din țară, iar la nivel internațional cea mai bună clasare a fost locul 119 din 700 de sportivi. Acum, ceea ce își dorește foarte mult este să fie un ambasador al sportului paralimpic în România, să fie un exemplu pentru persoanele cu dizabilități care, prin sport, pot învăța să devină independente și pot începe să aibă mai multă încredere în forțele proprii.
Cunoaște-ți campionii: Florentina Hriscu – mereu mai departe
Are 42 de ani și este o atletă cu deficiență motrică. De mică a fost diagnosticată cu monopareză crurală și nu a putut să își folosească piciorul stâng. Florentina ar putea ajunge anul viitor pentru a doua oară la Jocurile Paralimpice, după ce a participat la cele de la Rio de Janeiro, din 2016, la proba de aruncare cu discul.
„La început am făcut sport pentru a socializa cu colegii. Pe parcurs, după ce am intrat în clubul sportiv la care sunt, încet, încet, am fost la un concurs, apoi la al doilea, și am zis să încerc să am rezultate mult mai bune și mai multe”, povestește sportiva.
Primul sport pe care l-a practicat a fost tenis de masă, apoi a încercat la atletism, la proba de aruncarea discului, pentru că probele de aruncări erau singurele pe care le putea practica.
Acum, Florentina își dorește să aibă mereu un rezultat mai bun atunci când aruncă, în competiții, discul de 1 kg. Și speră să ajungă, anul viitor, la Jocurile Paralimpice de la Tokyo.
Cunoaște-ți campionii: Odată cu startul campaniei, Comitetul Național Paralimpic Român își lansează și noul site prin intermediul căruia publicul larg va fi ținut la curent cu evoluția sportivilor paralimpici la competițiile naționale și internaționale.