Curiozități despre istoria României. Povești fascinante din trecutul nostru
Istoria noastră e ciudată și interesantă. Vastă și însângerată. Aveți aici o serie de curiozități și ciudățenii din istoria României.
Strămoșii noștri credeau în nemurire
Știm cu toții că pe teritoriul țării noastre s-au perindat popoare pe care nu le denumim conform izvoarelor istorice „popoare române”. Dacii, așa cum sunt numiți locuitorii din Transilvania, aveau aceeași limbă și port cu geții, cei care trăiau pe teritoriul Moldovei, Munteniei, Olteniei, Dobrogei, puțin din partea de Nord a Bulgariei, partea de sud a Ucrainei de azi și a republicii Moldova.
Citește și: Carol I, portretul celui care a avut cea mai lungă domnie din istoria românilor
Căutătorii de istorie au găsit pe un munte sculptați cinci zei dacici importanți, în Turcia. Lipsa fricii lor de moarte se datorau lor, zeilor, Zamolxis fiind cel mai mare dintre ei. Zamolxis era un fel de Zeus. Un Odin sau Marte.
El era totul, iar geto-dacii îl venerau la culme. Decebal, rege al Daciei Mari și Libere, și-a sacrificat unicul fiu pentru a-l trimite sol la Zamolxis ca acesta să aducă ploi pe pământurile lor și să-i ajute în războaiele cu romanii, celții și popoarele barbare care voiau să ocupe părți sau să cucerească triburi gete.
Dacii nu aveau frica Romei
Când toate popoarele geto-dace și toate triburile s-au unificat sub mâna lui Burebista, abia atunci a început gargara străină! Încă un popor ce se opune Romei! Dar acesta a rezistat și a ținut piept. Ciudat e că eram descriși ca fiind simpli barbari cunoscători ai artelor războiului, buni medici și vraci, cu femei frumoase și vin de calitate.
Dar, populația nu era prea mare, concentrația și densitatea umană fiind destul de mică. De aceea nu reprezentam o forță și cei care scriau despre daci îi ironizau și batjocoreau. Asta până la proba contrarie. S-au purat câteva războaie cu romanii, dar niciunul n-a reușit să acapareze complet furia dacică, feeria omului liber și fanatismul celui ce crede în zei. Nu! Au avut coloană vertebrală și și-au menținut în picioare limba, portul și obiceiurile străvechi, până la „update-ul” final – Românii.
Pe teritoriul României s-au descoperit statuete vechi de 6.000 de ani
Cultura Hamangia este o cultură neolitică din mileniul IV-II î.Hr., care a fost denumită astfel după vechiul sat Hamangia din comuna Istria, Dobrogea, astăzi satul Baia, jud Tulcea.
Această cultură s-a dezvoltat pe teritoriul de astăzi al României și, într-o fază târzie, pe teritoriul Bulgariei (în zona Varna și Burgas) și sporadic la NE de Dunăre. Cu ajutorul datării cu radiocarbon s-a constatat că Cultura Hamangia s-a dezvoltat in mileniile 6 – 5 î.e.n. (înainte de 4700 î.e.n.).
Cultura Hamangia este pusă în legătură cu o populație venită din Anatolia
Hamangia este cea mai veche cultură neolitică din Dobrogea. Ea a cunoscut o lungă perioadă de înflorire, care s-a prelungit până la nașterea variantei pontice a culturii Gumelnița, influențând-o și pe aceasta. Fazele timpurii ale culturii Hamangia au fost sincronizate de arheologi cu evoluția culturilor Criș și Boian.
Herodot grecul și zeița vrăjitoriei
Marea Zeiță Bendis este o zeiță din mitologia dacică adorată ca zeiță a Lunii, a pădurilor, a farmecelor, a nopții și poate ca zeiță magiciană. Unele reprezentări plastice (precum bustul de bronz de la Piatra Roșie) o arată cu sâni proeminenți, ceea ce conduce la presupunerea că era o zeiță adorată în primul rând de femei de aceea este probabil să fi fost patroana dragostei și maternității. Herodot menționează zeița Bendis ca fiind împrumutată de traci de la daci.
Papirusul, vechimea și întregirea
Singurul papirus întreg din Europa a fost descoperit în România. Acesta este scris în greaca veche și datează din secolul al IV-lea î.Hr.
S-a făcut istorie cu lumina-n Timișoara
La 12 noiembrie 1884, pentru a asigura protecţia cetăţenilor, în oraşul de pe Bega a fost pus în funcţiune un sistem de iluminat în întregime electric, compus dintr-o reţea de 59 de kilometri de cabluri care alimentau 731 de lămpi, o performanţă realizată în mai puţin de doi ani de către societatea Anglo-Austriacă „Bruch Electrical Company Ltd.”, cu sediul la Viena.
Astfel, Timişoara devenea primul oraş din Europa cu străzi iluminate electric, plasându-se în vârful avântului tehnologic din secolul al XIX-lea. Acum, la 135 de ani de la marea performanță, Timișoara e recunoscut ca orașul din care a plecat revoluția din 1989.
Dracu’ vine direct din România
Legendarul Vlad Țepeș este cunoscut ca cel mai sângeros personaj din istoria lumii. De ce? Pentru că a fost Bram Stoker inspirat de maniile lui și a scris o carte ce a avut succes pe tot mapamondul. El e întruchiparea răului suprem și ne-a făcut țara cunoscută. Acest Dracula de Românica încă ne înflorește turismul. Să-i mulțumești lui Dracu pentru turismul românesc!
Vlad Țepeș nu a fost întemnițat la Hunedoara
Nu, Țepeș nu a fost „cazat” la Castelul Huniazilor (Corvinilor) din Hunedoara! Vlad Ţepeş a fost arestat sub acuzaţia de trădare şi încarcerat la Vişegrad vreme de 12 ani. După Vişegrad, a fost silit să locuiască aproape doi ani la Buda, cu domiciliu forţat. Va fi eliberat în 1475, la cererea lui Ştefan cel Mare, domnul Moldovei, în contextul presiunilor turceşti tot mai mari asupra teritoriilor de la nord de Dunăre.
Amantlâc, Carol al II-ea, pâine și circ
În anul 1928 Carol dorește cu orice preț divorțul de principesa-mamă Elena, însă aceasta refuză. În urma acestui refuz, Carol începe să orchestreze un șantaj prin care principesa să dorească de fapt divorțul, un fel de antagonizare a ei și spălare a păcatelor lui, publicul trebuia să creadă că el a fost părăsit și alungat, deși presa străină îl prezenta mereu alături de amantă. Astfel principesa a cedat presiunilor lui și întregului său joc de manipulare stil du-te-vino.Ținta lui fiind de fapt ușoara ei înlăturare din țară când el avea să se reîntoarcă.
Tot așa a pretins că a fost alungat de pe tron, nu că ar fi renunțat la tron, și că ar fi fost victima unei cabale organizate de mama sa, Regina Maria, Ion I.C Brătianu și Barbu Stirbey. Care este o minciună menită să acopere aventura sa cu Elena Lupescu. Fuga lui din țară pentru noua amantă este rușinoasă și recunoscută în istoria noastră ca fiind cel mai mare act de înrușinare a Familiei Regale.
Decebal încă se uită peste Dunăre
Chipul regelui dac Decebal este un basorelief înalt de 55 m, aflat pe malul stâncos al Dunării, între localitățile Eșelnița și Dubova, în apropiere de orașul Orșova, România. Basorelieful îl reprezintă pe Decebal, ultimul rege al Daciei, și este sculptat într-o stâncă.
Este cea mai înaltă sculptură în piatră din Europa. Omul de afaceri și istoricul protocronist Iosif Constantin Drăgan a fost cel care a promovat și finanțat ideea acestei lucrări efectuate în perioada 1994 – 2004. Sculptura atrage nenumărați turiști anual și e, poate, cea mai mare capodoperă a românilor de după 1990.
Sursa foto: Facebook