Universul este foarte vechi. Universul a început cu Big Bang și se estimează că are o vechime de aproximativ 13,7 miliarde de ani. Astronomii au calculat această cifră măsurând compoziția materiei și a densității energiei din univers, ceea ce le-a permis să determine cât de repede s-a extins universul în trecut.
Universul este infinit în timp și spațiu, acesta este primul lucru pe care îl învățăm despre acesta. Însă există multe alte lucruri extrem de interesante despre Universul în care trăim.
Curiozități despre univers: este alcătuit în mare parte din lucruri care nu pot fi văzute
Stelele, planetele și galaxiile care pot fi detectate reprezintă doar 4% din univers, potrivit astronomilor. Restul de 96 la sută este alcătuit din substanțe care nu pot fi văzute sau ușor de înțeles.
Aceste substanțe evazive, numite energie întunecată și materie întunecată, nu au fost detectate, dar astronomii își bazează existența pe influența gravitațională pe care ambele o exercită asupra materiei normale, părțile universului care pot fi văzute.
Universul continuă să fie o enigmă pentru oameni, fie că vorbim despre oamenii de știință sau despre cei de rând. Sunt, totuși, câteva lucruri pe care am reușit să le aflăm.
Sunt mai multe stele în Univers decât toate firele de nisip de pe toate plajele de pe Pământ.
Când stelele de dimensiuni mari explodează se formează găuri negre. Cea mai apropiată gaură neagră se află la 10 mii de ani lumină depărtare de Pământ.
Când pleacă în spațiu, astronauții poartă costume care trebuie să fie încălzite, răcite, presurizate și alimentate cu aer proaspăt. Durează aproximativ 6 ore pentru ca un astronaut să se îmbrace în costumul special.
Universul nu are un centru și se mărește constant în fiecare secundă.
Pământul are în jur de 4.5 milioane de ani, dar asta înseamă doar o treime din vârsta universului care are 13.5 milioane de ani vechime.
În anul 840, Împăratul Louis al Bavariei a murit de frica provocată de o eclipsă de soare, atunci când luna se mișcă între Pământ și soare și o umbră cade peste părți de pe Pământ.
Luna este motivul pentru care există valurile. Împreună cu soarele, luna mișcă tone de apă în fiecare zi.
Toate urmele lăsate de astronauți pe lună vor rămâne acolo pentru totdeauna pentru că nu există vânt care să le spulbere.
Cei mai rapizi meteoriți pot călători prin sistemul solar la o viteză de 42 km/secundă.
Venus este cea mai fierbinte planetă din sistemul solar, temperatura la suprafață fiind de 450 de grade Celsius.
Mulți oameni de știință consideră că un impact cu un meteorit a cauzat dispariția dinozaurilor cu 65 de milioane de ani în urmă.
Dacă ai călători de la un capăt la altul al Universului cu viteaza luminii, ți-ar trebui 100.000 de ani doar pentru a traversa Calea Lactee.
Lumina Soarelui are nevoie de 8 minute pentru a ajunge pe Pământ. Dacă Soarele s-ar stinge brusc, ne-ar trebui cam tot atâta timp pentru a ne da seama.
Culoarea unei stele este un indiciu pentru temperatura ei. Astfel că, stelele roșii sunt reci, cele galbene au temperaturi medii, iar cele albastre sunt foarte calde/fierbinți. Stelele verzi nu există.
Luna nu are atmosferă, iar apa este aproape inexistentă. Teoretic, nimic nu ar putea crește într-un astfel de mediu. Totuși, mostre de sol aduse de pe Lună au fost udate și fertilizate, iar plantele au crescut.
Planeta Pluto este atât de rece, încât gheața de acolo este mai tare decât oțelul.
Este imposibil să plângi în spațiu. Din cauza absenței gravitației, lacrimile nu pot curge. Din aceleași rațiuni, nici flatulența nu este posibilă.
Pământul cântărește aproximativ 6,000,000, 000,000,000,000,000,000 Kg.
Planetele din sistemul nostru solar se rotesc în jurul Soarelui și al propriului ax. Cu o singură excepție: Venus. Aceasta se rotește în sens invers, de la est la vest.
Venus este considerată sora geamănă a Pământului, având cam aceeași mărime, densitate și volum. Diferența esențială dintre cele două este temperatura. Pe Venus, temperaturile trec de 400 de grade C, planeta fiind al doilea cel mai fierbinte loc din sistemul nostru solar, după Soare, bineînțeles.
Planeta Saturn are o densitate atât de mică, încât, dacă, teoretic, a-i arunca-o în apă, ar pluti.
Nu există un centru al Universului.
O zi pe Venus durează mai mult decât un an venusian.
Gunoi spațial: 8.000 de obiecte gravitează în jurul Pământului.
Luna se depărtează de Pământ cu aproximativ 3 centimentri pe an. Ceea ce înseamnă că rotirea Pământului a încetinit cu .002 secunde pe zi în ultimul secol.
Sursa foto: Deposit Photos