„Dacă aveam faţa ta îmi dădeam părinţii în judecată” - aşa se traduce fenomenul de bullying, un abuz tot mai des auzit la Telefonul Copilului - LIFE.ro
Prima pagină » „Dacă aveam faţa ta îmi dădeam părinţii în judecată” – aşa se traduce fenomenul de bullying, un abuz tot mai des auzit la Telefonul Copilului
„Numărul cazurilor de abuz înregistrate la Telefonul Copilului a crescut constant, iar acest lucru nu face decât să oglindească problemele în continuă creştere în societatea românească. Faptul că din ce în ce mai multe persoane au încredere să apeleze 116 111 şi să raporteze abuzuri asupra copiilor este de bun augur şi semnifică faptul că mentalităţile s-au schimbat şi că nu mai trăim aceeaşi resemnare în faţa suferinţei, mai ales din partea copiilor.”
116 111 este linia europeană de asistenţă pentru copii, gestionată în România de Asociaţia Telefonul Copilului şi Telekom Romania. Cea care a pus pe picioare această organizaţie non profit, care a fost sensibilizată de nevoia de ajutor a copiilor din întreaga ţară şi care a crezut că poate face ceva pentru copiii abuzaţi, indiferent de natura abuzului, a fost Cătălina Surcel. De mai bine de 16 ani este implicată în acest subiect şi tot de atunci face lucrurile să meargă. Astfel, conform comunicatului de presă al Asociaţiei Telefonul Copilului, în anul 2016 s-au înregistrat 88986 de apeluri, cu o creştere de 33,71% faţă de anul precedent, semn că au tot mai multă nevoie copiii din România de un astfel de serviciu. Din păcate, cifrele sunt în creştere pe toate planurile, atât ca număr de apelanţi, cât şi ca număr de abuzuri înregistrate.
„Numărul cazurilor de abuz înregistrate la Telefonul Copilului a crescut constant, iar acest lucru nu face decât să oglindească problemele în continuă creştere în societatea românească. Faptul că din ce în ce mai multe persoane au încredere să apeleze 116 111 şi să raporteze abuzuri asupra copiilor este de bun augur şi semnifică faptul că mentalităţile s-au schimbat şi că nu mai trăim aceeaşi resemnare în faţa suferinţei, mai ales din partea copiilor. Totuşi, luna aceasta se împlinesc 10 ani de la aderarea României la Uniunea Europeană, moment în care constatăm că aderarea a condus mai mult la alinierea legislaţiei naţionale la cea europeană şi mai puţin, însă, la modalităţi concrete de aplicare a acesteia. Mai mult decât atât, la nivel social, abuzurile la adresa oricărei persoane, copil sau nu, ar trebui să se lovească de toleranţă zero” declară Cătălina în cadrul comunicatului.
Tot ea spune că pe primul loc sunt abuzurile fizice asupra copiilor, cele mai multe provenind din mediul familial, urmate îndeaproape de abuzurile de genul bullyng, fenomen ce a luat o tot mai mare amploare în România. Dacă a luat amploare sau dacă acum au prins curaj copiii să vorbească despre aceste agresiuni, rămâne încă un subiect deschis.