Dacă nu ştii unde să pleci din România, poţi alege Asgardia, prima ţară galactică. Vio. P: „Este visul meu de când eram mică să văd spaţiul. Pulsari, stele...ar fi minunat” - LIFE.ro
Sari la conținut

Zilele acestea vorbim despre moţiuni de cenzură, despre OUG-uri şi dosare penale. Mulţi români au plecat deja din ţară, iar alţii se gândesc foarte serios să o facă. Un viitor incert şi un prezent încrâncenat ne fac să căutăm locuri de muncă în afară, să ne uităm pe chirii în altă parte. Cu cât luptele politice de aici sunt mai departe de nevoile noastre, cu atât visele noastre nu mai au nicio legătură cu România. 

Şi atunci ce facem? Pentru cei care nu mai pot să lupte cu morile de vânt în piaţă. Pentru cei care nu mai pot să viseze la nesfârşit la schimbare care nu mai vine. Pentru toţi aceştia, harta lumii este deschisă pe birou. Însă instabilitatea de peste ocean sau frigul din nord, ne cam taie elanul. Şi atunci, repet, ce facem? Poate ar fi o variantă să plecăm în spaţiu. Ce ziceţi? Asgardia, prima ţară galactică ne aşteaptă.

Plec departe, plec … în Asgardia

Dacă lucrurile în România nu vor merge aşa cum îţi doreşti, poţi să pleci în spaţiu. Sau cel puţin asta îşi propun cei care au realizat proiectul Asgardia. Vorbim despre un prototip al unei societăţi libere care a fost lansat pe 12 octombrie 2016. Numele său provine de la denumirea unui oraş-zburător din mitologia nordică – Asgard (îl ştiţi din universul Marvel – din poveştile supereroului Thor). Iar povestea acestei utopii a luat naştere acum aproape doi ani, atunci când omul de afaceri Igor Ashurbeyli a reunit foarte mulţi oameni de ştiinţă şi cercetători pentru a crea o comunitate spaţială. 

Prima naţiune spaţială „independentă şi demilitarizată”

Acest proiect măreţ a pornit de la scopul lui Ashurbeyli de a crea o staţie spaţială permanentă care ar executa misiuni miniere pe asteroizi şi ar apăra Pământul de meteoriţi, furtuni solare, moloz spaţial şi alte ameninţări. În plus, ar servi ca un teritoriu pentru dezvoltarea ştiinţifică. 

Pe termen lung, ideea este de a crea un scut protector pentru Pământ şi pentru platformele locuibile din spaţiu. Vorbim, astfel, despre naşterea primei naţiuni spaţiale. Despre posibilitatea ca cetăţenii asgardezi să aibă şansa să profite de teritoriile locuibile din spaţiu. 

Şi ce veste incredibilă! Odată cu Asgardia visul de a locui în spaţiu pare să fie mai aproape. Şi dacă fascinaţia spaţiului nu ar fi un motiv suficient să pleci în spaţiu, limitarea resurselor de pe pământ o să îi determine pe oamenii viitorului să îşi caute alte locuri în care să trăiască. 

Putem noi oamenii să fim cetăţenii unui stat galactic?

Dacă eram în povestea lui Thor nu ne mai puneam problema asta, cum, însă nu suntem, trebuie să ne întrebăm dacă utopia Asgardia ar putea deveni realitate. Un impediment serios ar putea fi Tratatul Internaţional din 1967 privind spaţiul cosmic care stipulează faptul că niciun stat nu poate deţine vreodată Luna şi că fiecare este responsabil pentru tot ceea ce trimite în spaţiu. Mai mult decât atât, acelaşi tratat subliniază interzicerea însuşirii un teritoriu, indiferent dacă acesta se află pe o altă planetă decât Terra sau pe orbita terestră.

Pe de altă parte, nu totul este pierdut. Există o lege americană care autorizează exploatarea de resurse în spaţiu de către companii private. Şi cum proiectul Asgardia este finanţat, în prezent, de miliardarul rus Igor Ashurbeyli, ar putea intra sub această lege. Evident, însă, că aceste detaliu ridică câteva semne de întrebare legate de credibilitatea şi independenţa (cel puţin politică) a proiectului. 

Asgardia, de curând un stat galactic cu preşedinte

Peste 200,000 de oameni de au devenit, din 2016, cetăţeni ai primei ţări galactice. Asgardia are o populaţie formată din oameni din peste 200 de ţări din toată lumea (asta pe care o cunoaştem noi). Primul stat galactic a fost propus pentru fondare pe o staţie spaţială în urmă cu doi ani. Iar acum câteva zile şi-a ales preşedintele. 

Alegerile au început prin februarie, iar preşedintele a fost ales pe cale democratică. La fel cum s-a întâmplat de fiecare dată în acest stat. Constituţia ei a fost acceptată de o majoritate de peste 72%. Steagul sau imnul a fost şi ele supuse la vot. De altfel, Asgardia îşi doreşte să fie un stat care va lupta pentru democraţie, cunoaştere şi prosperitate. 

Ceremonia de inaugurare a miliardarului, cercetătorului şi filantropului doctorul rus Igor Ashurbeyli a avut loc luni la Palatul Hofburg din Viena. La eveniment au luat parte oameni de ştiinţă, ingineri, experţi juridici din toată lumea, precum şi diplomaţi:

În discursul său, Ashurbeyli a vorbit despre obiectivele sale ambiţioase privind dezvoltarea Asgardiei. Acesta şi-a propus ca, în următorii 25 de ani, locuitorii permanenţi ai Asgardiei să aibă o „aşezare spaţială” pe Lună. De altfel, anul trecut a avut deja loc lansarea primului satelit asgardian în spaţiu, numit Asgardia-1. Iar acesta, conform preşedintelui său ar trebui să fie urmată, în perioada 2019-2020, de lansarea altor sateliţi care să furnizeze servicii digitale pentru cetăţenii săi, precum şi de realizarea unor aşezări pe Lună. 

Mai mult, Ashurbeyli îşi propune ca Asgardia să aibă în curând un Consiliu de Miniştri, un Parchet General, o Administraţie şi o Bancă Centrală. Şi, ca orice are legătură cu viitorul nostru, primul stat galactic va avea şi o viitoarea criptomonedă. Pe de altă parte, Ashurbeyli care finanţează proiectul din fonduri proprii a recunoscut că donaţiile private nu vor fi suficiente în viitor şi că, în viitor, asgardienii vor trebui să plătească o „taxă de cetăţenie” anuală de 100 de euro, precum şi impozite pe venit şi pe afaceri. Utopia unei vieţi spaţiale nu avea cum să fie gratuită. Dar, nicio sumă nu este prea mare pentru ca visul tău să devină realitate. 

Dar ce înseamnă să fii cetăţean al Asgardiei?

Pentru a vedea ce înseamnă Asgardia pentru oamenii ei şi cât de reală ar putea fi o astfel de evadare de pe planeta noastră, am vorbit cu unul dintre cetăţenii ei. Vio P. este de curând cetăţean al primei ţări galactice. Unul dintre miile de români care s-au înscris în acest proiect. 

De ce Asgardia? Şi ce trebuie să faci pentru a fi cetăţeanul primei ţări din spaţiu?

Mi-a plăcut şi am rezonat cu misiunea şi gândul din spate. Scopul Asgardiei este să creeze o oglindă a omenirii în spaţiu. Are ca obiective principale să asigure utilizarea paşnică a spaţiului, să protejeze Pământul de pericolele spaţiale şi să creeze o bază de studiu ştiinţific, demilitarizată şi liberă. Are, de asemenea, un obiectiv pe termen lung. Acela de a înfiinţa platforme locuibile in spaţiu şi de a construi aşezări pe Luna. Frumos, nu? 

Orice persoana cu vârsta de peste 18 ani care este de acord cu Constituţia Asgardiei poate cere  cetăţenie. Procesul este simplu, scurt, complet digitalizat, fără birocraţie (zâmbeşte). Direct pe site-ul lor. Şi, conform constituţiei, orice copil născut din cel puţin un părinte cetăţean este considerat automat cetăţean al Asgardiei.

Ca proaspăt cetăţean al Asgardiei, ce drepturi şi ce îndatoriri ai?

Toate drepturile şi libertăţile cetăţenilor sunt recunoscute în Asgardia, în conformitate cu principiile generale de drept internaţional deja recunoscute. Asta înseamnă dreptul la libertate, la libera exprimare, la siguranţa personală, la implicarea politică, economică, dreptul de a participa la explorarea spaţiului şi accesul universal la ştiinţă.

La fel, obligaţiile, nu sunt diferite de cele cunoscute. Cetăţenii asgardieni trebuie să respecte şi să nu încalce drepturile, libertăţile şi interesele altor persoane, să respecte constituţia şi legile. Neîndeplinirea obligaţiilor de cetăţean poate duce la pierderea permanenta a cetăţeniei asgardice. Pedeapsa cu moartea este interzisă în Asgardia, la fel şi crearea de închisori.

Asgardia este o societate fără religii, fiecare membru este liber să practice orice religie de pe Pământ şi este o societate fără prejudecaţi, inclusiv prejudecaţi legate de sex.

Ai prieteni care s-au înscris în Asgardia? Le-ai propus să facă acest lucru – care au fost argumentele tale?

Nu, din câte ştiu niciun alt prieten nu este înscris, nici nu am propus nimănui să o facă. Nu mi se pare un lucru de propus, dacă sunt interesaţi de spaţiu o să vină natural pentru ei sa ceară cetăţenia de Asgardian. 

Cum vezi viaţa în spaţiu?

Pff, eu visez la ceva în stilul Star Trek. Cu explorare a spaţiului în baza unor principii clare şi sănătoase pentru spaţiu în sine şi pentru orice alte fiinţe am putea găsi în el. Cu ştiinţa atât de dezvoltată încât seamănă cu magia.

Dacă mâine ar fi posibilă plecarea în Asgardia, ai avea curaj s-o faci?

Aş pleca, da. Este visul meu de când eram mică să văd spaţiul. Pulsari, stele…ar fi minunat. Cred însă că dacă cine ştie prin ce salt ştiinţific fabulos o să fie posibilă locuirea în spaţiu mai mult de câteva luni, în timpul vieţii mele, prima aşezare omenească o să fie tot aici, aproape de casa. Pe Lună sau oricum în orbita pământului. Dacă tot îmi strâng curaj să plec aş vrea să fie dincolo de sistemul nostru solar. Dacă cer alta galaxie cred ca exagerez total, nu?

Cum crezi că ar fi viaţă în Asgardia, având în vedere că vor fi aceeaşi oameni de aici?

Simt o urmă de neîncredere în umanitate în întrebarea asta, dar, da, este foarte posibil ca societatea oglindă a pământului să oglindească nu doar pârţile bune, ci şi lucrurile urâte. Nedreptăţi, corupţie, minciuni. Sper că nu, deşi tind să cred că dă. 

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora