Dalai Lama, liderul spiritual tibetan s-a confruntat în timp cu reacții negative pentru comentariile sale cu privire la posibilitatea ca succesorul său să fie o femeie, când a vorbit despre refugiații din Europa, despre Pakistan și India, despre Donald Trump și pentru că a fost plătit cu 1 milion de dolari pentru a participa la un eveniment găzduit de un infam cult sexual al NXIVM.
Sfinția Sa Tenzin Gyatso, al paisprezecelea Dalai Lama, este șeful spiritual și temporal al Tibetului. S-a născut la 6 iulie 1935, într-un mic sat de țărani din provincia Amdo. La vârsta de doi ani a fost descoperit ca fiind încarnarea predecesorului său, marele Dalai Lama al treisprezecelea. La vârsta de patru ani și jumătate, Tenzin Gyatso este adus în capitala statului tibetan, Lhasa, și instalat pe tron în calitate de șef suprem temporal și spiritual al Tibetului. Copilăria și-a petrecut-o mai ales în compania călugărilor și a discipolilor, făcând foarte rar vizite familiei sale din satul natal.
Înclinația înnăscută pentru studiu și curiozitatea pentru lumea din jurul Tibetului l-au determinat să-și lărgească permanent cunoștințele, inclusiv studii de limba engleză, știință și matematici, însă partea cea mai importantă a educației sale a fost făcută în manieră tradițională tibetană.
Dalai Lama și-a început educația la vârsta de șase ani, iar la douăzeci și cinci și-a luat doctoratul în filozofie buddhistă
Scopul principal al sistemului tibetan constă în lărgirea și cultivarea minții printr-o mare varietate de cunoștințe. În ceea ce privește standardele avansate de educație seculară, programa școlară include teatrul, dansul și muzica, astrologia, poezia și compoziția.
Sfinția Sa și-a început educația la vârsta de șase ani, iar la douăzeci și cinci și-a luat doctoratul în filozofie buddhistă. Periodic a fost examinat de cercurile profesorale de la principalele universități monastice: Drepung, Sera și Ganden. Examinarea finală a avut loc la Jokhang, Lhasa, în fața congregațiilor de profesori.
De la vârsta de șaisprezece ani, Dalai Lama și-a asumat întreaga putere temporală și timp de nouă ani a urmărit reconcilierea cu guvernul chinez. Cu toate acestea, în anul 1959 la Lhasa izbucnește o revoltă împotriva Chinei, iar Dalai Lama este nevoit să părăsească Tibetul și să se stabilească în India, unde este urmat de peste o sută de mii de conaționali. Spre deosebire de predecesorii săi, al Paisprezecelea Dalai Lama a efectuat vizite în numeroase țări și a întreținut un dialog constant cu personalități aparținând unor spații culturale, religioase și ideologice foarte diferite.
De-a lungul vremii, reputația sa de om al păcii și înțelegerii a crescut neîncetat. Sfinția Sa a primit numeroase premii naționale și internaționale, inclusiv Premiul Nobel pentru Pace în 1989. Din păcate, tot el a fost implicat într-o serie de controverse.
Citești și: Citate celebre semnate de Dalai Lama
Dalai Lama, în mijlocul unei controverse după ce a sărutat un băiat
Întâlnirea cu pricina a avut loc la sfârșitul lunii februarie la templul lui Dalai Lama din Dharamshala, acolo unde au participat aproximativ 100 de studenți care absolviseră cursurile Fundației indiene M3M.
Într-o înregistrare video care a devenit virală, unul dintre studenți s-a apropiat de microfonul de la eveniment și l-a întrebat pe Dalai Lama: „Pot să te îmbrățișez?”
Dalai Lama, în vârstă de 87 de ani, i-a spus băiatului să urce pe platforma pe care era așezat. Acesta i-a făcut semn spre obrazul său și i-a zis să îl pupe mai întâi acolo. Ulterior, copilul l-a sărutat și l-a îmbrățișat.
Liderul l-a ținut în brațe pe băiat, spunându-i „cred că și aici” și apoi i-a dat un sărut pe buze. „Și suge-mi limba”, a spus apoi Dalai Lama, scoțându-și limba, frunte în frunte cu elevul. Băiatul și-a scos rapid propria limbă și a vrut să se îndepărteze, în timp ce șeful spiritual a râs și l-a tras pe băiat într-o altă îmbrățișare, în timp ce publicul râdea.
Pe măsură ce videoclipul a luat amploare pe internet, acesta a fost condamnat de mulți, care l-au numit „nepotrivit”, „scandalos” și „dezgustător”. Controversa a provocat scuze din partea biroului lui Dalai Lama, care a declarat că purtarea sa a fost copilărească și jucăușă.
Într-o declarație, acesta a spus: „Sanctitatea Sa dorește să își ceară scuze băiatului și familiei sale, precum și numeroșilor săi prieteni din întreaga lume, pentru durerea pe care cuvintele sale ar fi putut-o provoca”.
„Va exista o femeie Dalai Lama în viitor”
Nu ar fi pentru prima dată când se confruntă cu astfel de probleme. În 2019, el a provocat un scandal după ce a sugerat că, dacă Dalai Lama s-ar întoarce ca femeie, ar trebui să fie mai atrăgătoare, pentru care biroul său și-a cerut scuze.
Într-un interviu acordat BBC în 2015, câștigătorul Premiului Nobel pentru Pace și-a amintit că i-a spus unui jurnalist francez cu zece ani în urmă că spera că va exista o femeie Dalai Lama în viitor.
Aceasta, a spus el, se datorează faptului că femeile ar avea o capacitate „biologică” mai mare „de a arăta afecțiune” și „compasiune”.
Dar, a spus el, a existat o avertizare. „Cred că femeile ar trebui să aibă un rol mai important și apoi i-am spus reporterului că dacă o femeie ar apărea, fața ei ar trebui să fie foarte, foarte atractivă”, a spus el reporterului BBC.
Intervievatorul Clive Myrie l-a presat pe această temă. Întrebând dacă o femeie Dalai Lama „trebuie să fie” atractivă, budistul a răspuns: „În caz contrar, nu prea folosește”.
El și-a reiterat comentariile patru ani mai târziu, în 2019, spunând că o succesoare de sex feminin ar trebui să fie „foarte, foarte atractivă”, deoarece altfel nu i-ar fi „foarte de folos”.
„Dacă vine femeia Dalai Lama, atunci ar trebui să fie mai atrăgătoare”, a spus el, chicotind pentru sine.
Comentariile, din nou către BBC, au fost chestionate de intervievatorul radiodifuzorului, care a întrebat dacă a fi Dalai Lama nu ar trebui să fie mai mult despre ceea ce este în interior.
Dalai Lama a răspuns spunând că literatura budistă a învățat că atât frumusețea interioară, cât și cea exterioară contează, subliniind în același timp importanța egalității.
În timp ce unii au interpretat comentariile la acea vreme ca liderul tibetan făcând o glumă, spunând că o succesoare de sex feminin ar fi mai atractivă decât el, a atras un răspuns supărat, având în vedere că anterior s-a descris ca fiind feministă.
Biroul său a emis ulterior o declarație în care își cere scuze pentru observațiile sale.
„Sfinția Sa nu a însemnat cu adevărat nicio supărare. Îi pare profund rău că oamenii au fost răniți de ceea ce a spus el și își oferă scuzele sincere”, se arată în comunicat.
„Toată viața sa lungă, Sfinția Sa s-a opus obiectivizării femeilor, a susținut femeile și drepturile lor și a sărbătorit consensul internațional în creștere în sprijinul egalității de gen și al respectului pentru femei”, a adăugat acesta.
Controversa cu Donald Trump
În același interviu acordat BBC din 2019, Dalai Lama a atras furia fanilor președintelui de atunci al Statelor Unite, Donald Trump.
Într-o evaluare zdrobitoare a fostului șef al statului, Dalai Lama a spus că timpul în funcție a lui Trump a fost definit de o „lipsă a principiului moral”, o schimbare de ton față de remarcile pe care le-a făcut în 2016, spunând că „nu are nicio grijă” cu privire la situația lui Trump.
„Când a devenit președinte, a exprimat mai întâi America. Este greșit”, a spus el.
El a subliniat decizia lui Trump de a scoate SUA din acordul climatic de la Paris, precum și modul de tratare al migranților la granițe.
„Când am văzut fotografii cu unii dintre acești copii mici, am fost trist”, a spus el despre problemele de la granița dintre SUA și Mexic care au afectat timpul petrecut de Trump la Casa Albă.
Trump și liderul spiritual nu s-au întâlnit în timpul mandatului său, o decizie văzută ca o posibilă încercare de a liniști China din cauza antipatiei Beijingului față de liderul spiritual tibetan. El a fost numit șef de stat în 1950, la vârsta de 15 ani, în același an în care China a ocupat Tibetul și este văzut la Beijing ca un făcător de probleme la graniță.
Dalai Lama a spus despre Trump: „Emoțiile lui sunt de asemenea, puține”… „America, ar trebui să-și asume responsabilitatea globală”, a spus el pentru BBC.
Dalai Lama este încă o dată în centrul controverselor, de data aceasta pentru că a mângâiat o fată tânără
Dacă în urmă cu doar câteva zile, Dalai Lama era în centrul atenției lumii, ultima controversă în care liderul spiritual a fost implicat a apărut săptămâna aceasta din cauza unui videoclip controversat cu o minoră.
Cu această ocazie circulă imagini cu liderul religios tibetan cu o fată, pe care pare să o mângâie în timpul unui eveniment oficial în care liderul ar fi fost așezat cu mai multe persoane, iar lângă el era un minor. În cadrul evenimentului, bărbatul de 87 de ani nu încetează să mângâie brațul fetei.
Acest lucru vine la doar câteva zile după declarația sa în care și-a cerut scuze pentru ceea ce s-a întâmplat cu copilul indian.
Criticile aduse siluetei sale din cauza scenei controversate în care a sărutat un copil pe buze au crescut doar de când a apărut acest videoclip. A avut loc în cadrul unuia dintre evenimentele sale oficiale, liderul ar fi fost așezat cu mai multe persoane, iar lângă el era un minor. În cadrul evenimentului, bărbatul de 87 de ani nu încetează să mângâie brațul fetei.
În plus, în ultimele zile a reapărut un alt videoclip din 2016 care implică un incident cu sfântul lider. În clipul cu pricina, Dalai-ul poate fi văzut alături de Lady Gaga la un alt eveniment și, după cum s-a văzut în ultimele ocazii, i-a mângâiat nepotrivit picioarele artistei, care a zâmbit în timp ce totul s-a întâmplat.
Controversele asupra succesorului Dalai Lama vor avea probabil un impact direct asupra Indiei. Un posibil scenariu propus chiar de Dalai Lama este acela că s-ar putea reîncarna într-o „țară liberă”, probabil să fie mai degrabă India decât Tibet. Conform învățăturilor, fiecare Dalai Lama este o reîncarnare a Avalokiteśvara, care întruchipează compasiunea tuturor Buddha.
În mod tradițional, după ce moare, începe o căutare în Tibet pentru a-și găsi reîncarnarea, bazată pe semne precum unde se uita când a murit, în ce direcție bate fumul când este incinerat. Pe baza acestor viziuni, grupurile de căutare sunt trimise pentru a găsi copiii născuți în jurul datei morții sale care se potrivesc cu aceste viziuni și apoi sunt supuși unei serii de teste. În timp ce majoritatea lamelor Dalai au fost găsite în Tibet, unul s-a născut în Mongolia și altul într-o zonă care este acum în India.
Sursa foto: depositphotos.com