Dan Suciu este purtătorul de cuvânt al Băncii Naționale a României, analist economic și jurnalist, precum și fost purtător de cuvânt al Guvernului, iar astăzi a răspuns câtorva întrebări legate de evoluția crizei economice în următoarele luni în România, atinsă de pandemie.
Ce am aflat, pe scurt:
- Criza economică ce se prefigurează nu are precedent în nimic din ce am văzut până acum. Prin urmare este dificil de previzionat evoluția ei;
- Nu avem motive să retragem bani din bănci, plățile cu cardul sunt mai „sănătoase”;
- BNR și băncile comerciale sunt un partener în deciziile și măsurile Guvernului;
- Este esențial să urmăm indicațiile legale privind izolarea și protecția în acest caz de pandemie.
Care sunt primele concluzii ale voastre, pe plan economic, la sfârșitul acestei săptămâni de îmbolnăviri, burse instabile, criză în toate țările din jurul nostru?
Dan Suciu: Eu voi vorbi din perspectiva Băncii Naționale și nu voi face o analiză economică.
Încă suntem la foarte început, dar lucrăm la o analiză mai amplă, pentru care strângem date din piață. E clar că avem sectoare foarte afectate: turism, transporturi, HoReCa și așa mai departe, altele care încă își desfășoară activitatea, dar probabil vor fi la rândul lor afectate. Peste toate, rămâne un semn de întrebare legat de ce durată va avea această perioadă de restrângere de activitate. În funcție de asta trebuie să ne calibrăm deciziile BNR și ale Guvernului, până la urmă.
Ce putem constata este o agitație pe piețele internaționale care afectează și România. Este o reacție ce se manifestă printr-o retragere foarte mare din titlurile de stat ale statelor emergente ale zonei în care suntem și noi. Fondul Monetar vorbea chiar de 70 de miliarde de dolari care s-au scos din aceste zone și s-au dus spre SUA sau Vestul Europei, în zone tradiționale, iar această evoluție va pune presiune pe toate dobânzile din statele emergente.
Rămânem fără bani?
Dan Suciu: Nu rămânem fără bani, dar avem o presiune pe curs și pe dobânzi, iar asta se vede deja cu ochiul liber.
Nu e vorba că rămânem fără bani, dar avem o presiune care probabil se va mai tempera pe măsură ce oamenii se obișnuiesc cu situația.
Pe mine, cetățean obișnuit cum mă afectează această schimbare? Să zicem că renunț la confortul unei vacanțe, îmi asum că nu voi mai ieși la restaurant, ce se va întâmpla mai departe, dincolo de asta?
Dan Suciu: E clar că vom avea o perioadă mai complicată, după care va urma o revenire care, la rândul ei, nu va fi cea mai ușoară fiindcă va fi plină de necunoscute.
Suntem într-o zonă cu necunoscute, în care fiecare dintre noi trebuie să-și ia deciziile după cum crede.
Ce înseamnă aceste necunoscute?
Dan Suciu: Dacă le-am ști, nu ar mai fi necunoscute.
Așa este, dar voi sunteți totuși în zona în care stăpâniți niște scenarii.
Dan Suciu: Este o zonă în care economia, omenirea nu a mai fost. Cel puțin nu în timpul vieții noastre. Deci trebuie să înțelegem că vor urma tot felul de situații neclare.
Este o criză care seamănă cu una post-belică, seamănă cu criza din 2008?
Dan Suciu: Nu seamănă cu nimic, asta-i problema.
Nu este o criză propriu-zisă, deci nu putem vorbi despre o criză economică. Ea nu a venit nici dintr-o problemă în zona băncilor, așa cum a fost în 2008, nici pentru că avem deficit de producție cauzat de resurse. Nu are nicio componentă de acest gen, ci este o criză temporară a economiei care afectează multe sectoare. Și cu cât oprirea se va întinde pe o perioadă mai lungă, cu atât vor fi afectate și mai multe sectoare.
După care vom avea o revenire cu ritmul ei, care depinde de această perioadă de o lună, două, trei, cât va fi nevoie pentru stăvilirea pandemiei.
De aceea, toate reperele pe care le avem până acum nu se mai susțin, inclusiv cele legate de cursul valutar. Vad că se tot face această comparație despre cursul istoric, cel mai mare curs. Era cel mai mare curs într-o perioadă în care aveam un tip de piață. Acum avem un alt tip de piață, iar comparațiile cu ce a fost înainte nu mai sunt relevante.
Deci și voi sunteți într-o stare de restart, cumva?
Dan Suciu: Suntem foarte activi, foarte implicați, într-o stare în care nu avem timp de nimic altceva. Încercăm însă să vedem pas cu pas pe măsură ce lucrurile avansează. Lucru pe care îl recomand fiecăruia.
Nu este un moment de panică, de îngrijorare, ci de preocupare. Cred că e înțelept să ne conservăm resursele, să nu aruncăm cu banii, să nu scoatem banii din bănci, fiindcă nu avem motive să facem asta.
Din perspectivă financiară, nu este un moment să-și schimbe viața. Este momentul de a privi cu multă cumpătare ce urmează.
Cred că trebuie să continuăm să facem lucrurile mai departe, pe cât posibil în același ritm ca până acum, fără să afectăm prin aceasta constrângerile legale de epidemie.
Medicii ne avertizează că există perspectiva de izolare până în toamnă. Ce însemnă asta pentru economie?
Dan Suciu: Nu pot să comentez.
Ce măsuri ar trebui să ia Guvernul?
Dan Suciu: Nu aș vrea să fac niște comentarii generale și aș vrea să rămân la lucrurile care fac referire la instituția pe care o reprezint.
Aș vrea să spun un singur lucru: orice măsuri ar lua Guvernul, va avea un partener în Banca Națională, mai ales într-o componentă, aceea de a asigura bani în piață. Și nu doar la ATM-uri, să aibă oamenii ce să retragă din bancă, ci și pentru că banii trebuie să ajungă în economie. Iar cel mai sănătos mod de a aduce bani în economie este unul care implică BNR și băncile comerciale.
Acest flux de bani care să circule nestăvilit, chiar și în momente complicate cum sunt acestea de acum, legate de transport, de pildă, trebuie organizat și va fi organizat de așa natură încât să nu existe probleme.
Din acest punct de vedere, ținem legătura permanent cu Guvernul, cu Ministerul de Finanțe; aceasta este prima etapă prin care trecem și trebuie să rămână neîntreruptă de acum până la finalul crizei.
Băncile comerciale dau și ele semne că sunt partenere în acest flux?
Dan Suciu: Așa pare și ne bucurăm că dau aceste semne. E clar că vor apărea diverse probleme legate de plata ratelor și trebuie să își asume anumite amânări în funcție de situație. De la caz la caz, vor fi persoane obligate să rămână în izolare, deci este evident că nu vor mai putea ajunge la bancă să plătească.
Pe de altă parte, se vor înmulți plățile online și utilizarea internet-banking-ului, ceea ce este foarte bine. Recomand tuturor să treacă la acest tip de plată.
Tu ne-ai spus câte ceva legat de conduita pe această perioadă pentru a ne proteja. Ce ar însemna din partea noastră responsabilitatea?
Dan Suciu: Eu vorbesc din perspectiva sistemului financiar-bancar și cred că una dintre idei ar fi ca oamenii să nu se înghesuie la ATM-uri. Nu are niciun sens, bani sunt în piață. Voi spune de câte ori va fi nevoie acest lucru.
Să mergem să scoatem bani cash doar atunci când va fi nevoie de bani cash. Sigur că va fi mult mai bine să plătească cu cardul, măcar din punctul de vedere al siguranței medicale. Banii sunt murdari, depozitează la fel de bine virusul ca orice alt obiect. Așa că este necesară o atenție sporită când manipulează bani. De aceea, varianta plăților cu cardul este mai sănătoasă.
Cum crezi că se va schimba viața noastră după această criză medicală?
Dan Suciu: Nu vreau să speculez, nu vreau să mă gândesc la schimbările care vor urma. Avem tot timpul să o facem cât stăm acasă.
Dar tu nu ești acasă, tu ești încă la muncă!
Dan Suciu: Da, da. Sunt încă la muncă. Deși vom analiza și aspectul acesta și vom încerca să reducem cât mai mult circulația și interacțiunea și în această zonă.