De ce e bine să folosim mierea?
Vă aduceţi aminte de gustul aromat al turtei dulci din copilărie, aceea făcută în casă de mama, bunica sau vecina? Dincolo de gustul inconfundabil al scorţişoarei se simţea cel al mierii de albine, un gust dulce şi blând ce-şi răsfăţa papilele gustative. Am învăţat cu toţii, între timp, că mierea nu înseamnă doar dulceaţă, ci şi sănătate, mulţi numind mierea de albine ”hrană vie” datorită calităţilor sale nutritive şi a numeroaselor proprietăţi terapeutice (digestive, cardio-vasculare, respiratorii, în afecţiuni ale sistemului nervos, ale aparatului urinar, în boli infecţioase, în afecţiuni sanguine sau cutanate). Sunt aşadar, nenumărate motive, în afara celor legate de gusturile dulci ale copilăriei, pentru care folosim, cu bună ştiinţă, mierea.
Mierea este un amestec de fructoză (aproape 40%) şi glucoză (aproximativ 30%), apă în proporţie de 17%, vitamine şi minerale (13 %): vitamina C, un complex de vitamine B, calciu, magneziu, fosfor sau sodiu. Vitamine, aminoacizi, acizi organici, minerale, enzime provenite de la albine, bioflavonoizi si antioxidanti – toate acestea îi conferă o valoare terapeutică uriaşă.
Aşa încât, atunci când o cosumăm, cei mai buni nutrienţi din miere sunt absorbiţi în organism. Mierea este, practic, cel mai rapid şi puternic energizant natural cunoscut, aceasta ajutând enorm la un tonus bun. Haideţi să vedem ce alte proprietăţi mai are:
– are efect antibacterian (mierea înhibă dezvoltarea bacteriilor iar bioflavonoidele aflate în miere au efect antibacterian direct). Mierea este folosită în tratarea rănilor şi arsurilor infectate cu bacterii rezistente la antibiotice.
– are efect antiinflamator (mierea conţine bioflavonoide cu proprietăţi antiinflamatori)i.
– este un excelent tonic pentru copii, convalescenţi şi pentru gravide. În alimentaţia copiilor, mierea nu se introduce însă decât după vârsta de un an pentru simplul fapt că ar putea conţine spori de bacterii periculoase, cum ar fi Clostridium botulinum, care trăiesc pe sol şi în mediul înconjurător, ceea ce ar putea provoca paralizie unui micuţ cu sistem imunitar slab.
– are efect detoxifiant (mierea conţine multă fructoză (în special mierea de salcâm) care ajută la o mai bună detoxifiere)
– poate fi folosită ca mijloc de prevenire a bolilor (diabet, obezitate, caria dentară, constipaţia, osteoporoza, menopauza prematură, tulburări de creştere şi de dezvoltare la copii).
Mierea poate fi folosită, după cum ştiţi, în prăjituri sau ceaiuri (cu avertismentul că în lichid fierbinte îşi pierde din resursele nutritive). Sunt nenumărate feluri de miere de albine (de salcâm, de tei, polifloră, de repiţă, de cătină, de migdale etc.), toate la fel de hrănitoare, aşa că depinde doar de felul în care vă împieteniţi mai tare cu una din ele.