De la toalete în fundul curții, clase mucegăite, înghețate și cu broaște pe sub parchet la școala recondiționată și tehnologizată 100%. Simona Voinescu, directoarea școlii din Popricani: „Mă simt cumva pedepsită de sistemul de învățământ” - LIFE.ro
Mergi la conținut

Simona Voinescu este directoare la Școala Gimnazială Popricani, o localitate din zona metropolitană a Iașului. S-a născut și a crescut în Iași și chiar a învățat în copilărie la aceeași școală pe care azi o conduce. A urmat calea bătătorită a tatălui ei, care era învățător în sat, a ales liceul pedagogic și a rămas la catedră.

Simona Voinescu s-a întors în Popricani după vreo 9 ani în câmpul muncii și în foarte scurt timp a și fost propusă pentru funcția de director al școlii. Deși venea de la o școală mult mai mică, spune că nu a văzut niciodată asemenea condiții ca la Școala din Popricani: clasele erau înghețate, caloriferele lipseau cu desăvârșire din multe spații, clădirea era plină de igrasie și mucegai, iar sub parchet erau broaște și alte vietăți. Niște toalete insalubre, fără uși și fără niciun strop de condiții decente, zăceau în fundul curții.

Simona Voinescu a plătit din buzunar multe dintre reparații, după care a umblat din ușă în ușă, a bătut cu pumnul în masă și a cerut fonduri de reparații.

În pandemie, când toate școlile scriau proiecte pe fonduri europene pentru a primi măști și dezinfectanți, Simona Voinescu a cerut tehnologie.

Azi școala din Popricani arată chiar mai bine decât multe școli din marile orașe ale țării și asta datorită unui singur om: directoarea.

Însă departe de a avea un final fericit povestea noastră, Simona Voinescu are azi o mare provocare, aceea a umilinței pe care o primește din partea sistemului. Nu numai că nu e remunerată pe măsura acțiunilor și răspunderii ei, ba mai mult, câștigă mai puțini bani decât dacă ar sta la catedră și ar face job-ul de învățătoare de 4 ore pe zi.

Citește și: Cristina Hadâmbu, profa de română care în cinci ani a transformat un liceu tehnologic de la țară într-o școală ca în occident. Sau cum elevii din Ditrău au ajuns să facă practică în Portugalia sau Spania și să învețe într-o clădire nouă, în valoare de 800 de mii de euro, dotată cu cea mai nouă tehnologie

Ce vârstă aveți?

Am 45 de ani 😊

Învățătoare?

Da.

Și la 45 de ani nu vă gândiți mai degrabă să vă petreceți timpul făcând lucruri pentru familie, pentru suflet? Ceea ce faceți dumneavoastră în școală mi se pare că vă mănâncă foarte mult timp…

Așa este, mai ales că am luat decizia de a-mi schimba locuința. M-am mutat în alt cartier și am început să echilibrez cumva lucrurile în viața mea pentru că, într-adevăr, se crease un dezechilibru. Era o muncă susținută zilnic, fără concedii, însă mi-am dat seama că pierd ani importanți din viață. De fapt nu pierd, sunt mândră de ce am făcut și probabil că dacă aș lua-o de la capăt, probabil aș proceda la fel. O funcție, cum este aceasta cu activitate de răspundere, nu numai că te obligă să fii responsabil pentru atât de multe lucruri și oameni, dar nu-ți permite luxul moral de a te mai gândi foarte mult la altceva. Trebuie să fii conectat 100% pentru a ajunge acolo unde trebuie.

Școala noastră nici nu arăta fizic ca o școală, nu avea nici condiții igienico-sanitare, nici dotări, colectivul este aproape dezbinat – pentru că nu a avut cine să-i unească pe oameni – și atunci era nevoie să mă implic ca să ajungem unde suntem azi.

Simona Voinescu
Simona Voinescu alături de elevii săi

Unde este școala?

Școala este în Popricani, la 13 kilometri de Iași, în zona metropolitană a orașului. E o comună mare, cu 9 sate ce are doar două școli cu personalitate juridică, a noastră fiind una dintre ele. E o clădire mare, frumoasă, cu o arhitectură aparte, construită în anul 1968 și finalizată în 1973. La construirea propriu-zisă, au contribuit voluntar consătenii mei. Clădirea a fost făcută cu fonduri de la stat, dar forța de muncă nu a fost remunerată, prin rotație, veneau oamenii voluntar și construiau.

Înțeleg că e școala în care ați învățat și dumneavoastră?

Da, este școala unde am învățat în clasele I-IV și unde și tatăl meu a fost învățător. Din clasa a V-a și eu și fratele meu am mers la Școala Normală Vasile Lupu din Iași, fostul liceu pedagogic.

De ce?

Tatăl meu fiind învățător, și-a dorit ca noi să îmbrățișăm această meserie. La mine s-a întâmplat, fratele meu a ajuns preot.

Share this article

Pe aceeași temă

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora