De unde poţi comanda cozonaci artizanali de Paşte
Cum se arată Paştele la orizont, cum începe goana după cel mai bun cozonac. Sigur, pentru fiecare dintre noi cel mai bun cozonac arată altfel. Pentru unii trebuie să fie plin cu nucă, alţii nu-l gustă decât dacă e cu mac în el. Unora le place cozonacul cu rahat, iar unii, ca mine, îl preferă pe cel cu ciocolată, multă ciocolată. Indiferent de gustul ales, un lucru tot au în comun cozonacii gustoşi: sunt graşi, pufoşi şi se topesc în gură. Da, cred că e cazul să fac o comandă. Şi dacă tot fac asta, zic să îţi spun şi de unde poţi comanda cozonaci artizanali de Paşte fără să-ţi fie teamă că nu vei primi ceea ce ai poftit.
Zweets
Pentru că eu nu am fost niciodată mare fan cozonac, am să încep cu unicul cozonac pe care l-am mâncat aproape fără să respir. Îmi plăcea, când eram copil, să rup cozonacul abia scos de bunică-mea din cuptor – ea certându-mă mereu că îl încruzesc – după care nu mă mai atingeam de el. Dar cu cozonacul de la Zweets a fost dragoste la prima degustare. Şi pufos, şi cremos, o ameninţare cumplită pentru siluetă, dar un dezmăţ în materie de gust. Este făcut de Alex Andronic, şcolit ca bucătar în Danemarca şi care şi-a canalizat talentul şi energia în ultimele luni în realizarea a tot felul de dulciuri pentru care îţi vine să-i dai block, ca să nu te mai tenteze, dar n-o faci niciodată pentru că mereu vei avea nevoie prin preajmă de un loc de unde să te aprovizionezi cu dulcegării de senzaţie.
Băcănia veche
Şi aici cozonacii se fac tot ca în vremurile de odinioară, frământaţi din greu la mână, în dorinţa de a obţine gustul special la care râvnim cei mai mulţi dintre noi. Găseşti în ei nucă bună, ciocolată belgiană, rahat, stafide, umplutură cât să oftezi în timp ce mănânci şi să mai iei o îmbucătură după aia. Dacă tot ajungeţi la ei pe pagină, daţi un ochi şi la mâncare. Nu doar că au meniuri speciale pentru sărbători, dar au meniuri zilnice care îţi cam dau peste cap planurile de a mânca pe tastatură orice-ţi pică-n mână. Şi apreciez faptul că s-au gândit inclusiv la cei care nu au fost norocoşi să poată mânca orice, oricând, fără să se îngrijoreze pentru cifra care poate apărea pe cântar.
Rue du Pain
Şi cozonacii de la prima brutărie franţuzească din Bucureşti sunt un deliciu. Cu umplutură de nucă şi cacao, grăsanii de aici nu sunt deloc de lepădat. Pericolul cel mare este că e foarte complicat să intri acolo şi să nu dai iama şi în produsele de patiserie, absolut delicioase.
French Bakery
O altă brutărie franţuzească care face însă şi cozonaci tradiţionali. Găsim în ofertă cozonaci cu nucă, cu nucă şi rahat şi, mai puţin obişnuit, cu brânză şi stafide sau cu nuca şi nutella. Practic, e greu să spui că nu găseşti ceva pe plac. Iar dacă eşti fan, la fel ca mine, al produselor de brutărie şi patiserie, sigur o să pleci acasă şi cu ceva baghete sau poate o pâine rustică, croissante sau alte minunăţii care atârnă greu la cântar.
MamaPan
Cozonac bun găseşti şi la MamaPan, o întreprindere socială care oferă locuri de muncă mamelor singure sau care se află în situaţii dificile. Faceţi, în acest fel, o plăcere proprie şi o faptă bună, ajutând proiectul să meargă mai departe. Pe lângă cozonaci găsiţi la ei şi pâine cu maia, pâine fără gluten, fursecuri, cornuleţe, saleuri sau plăcinte şi multe altele din acelaşi registru.
Cele de mai sus le găsiţi în Bucureşti, dar cozonaci artizanali gustoşi se găsesc în multe locuri din ţară. La Braşov, de exemplu, îi puteţi comanda de la Brutăria Simplu, iar în Iaşi găsiţi astfel de bunătăţi la Cuptorul Moldovencei.