Denis Blidariu, activist Greenpeace, despre trecerea de la 1 kg de piept de pui zilnic, la un stil de hrană exclusiv din plante, semințe și nuci - LIFE.ro
Mergi la conținut
Rubrică susținută de

Denis Blidariu este activist Greenpeace și a ales să treacă la un stil de viață vegan fiindcă a înțeles ce produce agricultura intensivă Planetei.

Denis era culturist de performanță atunci când a luat decizia de a renunța la carne și se obișnuise să mănânce un kg de piept de pui zilnic. Acum, 6 ani mai târziu, nu mai consumă nimic din ce produce un animal: brânză, ouă, lapte, icre etc.

În acești ani, fără încrâncenare și cu argument, Denis a reușit să-și găsească alternative pentru orice fel de mâncare tradițională, fără să facă rabat de la opțiunile sănătoase și de viață fără proteină animală.

Cum a reușit? Aflăm în minutele următoare.

Când și de ce ai decis să devii vegan sau vegetarian?

Denis Blidariu: Am început prin 2015, acum 6 ani, după ce am aflat din cercul de prieteni despre aceste opțiuni de viață: vegetarian, vegan.

 Tot auzisem de conceptul de vegetarian, nu eram încă vegan, doar că eu veneam dintr-o cultură de sportiv, de culturist de performanță, iar acolo se promovează foarte mult consumul de carne.

Țin minte că mâncam 1 kg de piept de pui pe zi și făceam dimineața o omletă din 10 albușuri și un gălbenuș. Îmi trebuia proteină.

Pe de altă parte, nu voiam să renunț la ce eram și ce făceam, voiam să mănânc în continuare, voiam să arăt bine, voiam să iau proteine. Dar am început să mă documentez, fiindcă în jur toată lumea avea o părere, unii știau, alții nu știau, unii spuneau că trebuie, alții că nu trebuie, fiecare era convins în felul lui de ceva. Așa că am pus stop și am zis: de azi înainte încerc să văd cum mă simt!

Timp de o săptămână am vrut să văd cum e să fii vegetarian, să nu mai mănânc deloc carne, să văd ce se întâmplă cu corpul meu. Am ținut o săptămână acest regim și a fost super. Apoi am zis să mai țin una. Țin și a doua săptămână, se face o lună, mă simt foarte bine, văd că nu se întâmplă nimic, chiar dacă se petreceau niște procese, dar nimic îngrijorător. Trece o lună, trec două, iar astăzi sunt șase ani de când am început procesul și nu m-am mai întors, ba dimpotrivă, din 2019, de prin noimbrie, sunt 100% vegan.

Ce s-a întâmplat cu cariera ta sportivă?

Denis Blidariu: Cariera a rămas în urmă fiindcă începuse să nu-mi mai placă acest sport. În culturism trebuie să mănânci enorm, la 2-3 ore, indiferent dacă este proteină animală sau nu. Poți fi culturist și vegan, dar trebuie să mănânci foarte mult. Or, asta devenise imposibil pentru mine; mi se părea că nu mai mănânci ca să trăiești, ci trăiești ca să mănânci. Adică, ceva ce nu puteam să mă văd făcând asta toată viața.

Ai zis: nu am mâncat o săptămână proteină animală și m-am simțit bine. Ce înseamnă asta?

Denis Blidariu: Nu pot să zic că am văzut ceva wow! instantaneu. Aceste efecte apar pe parcurs. Dar, pur și simplu te simți mai ușor, nu mai ai digestia atât de grea. Se simte în somn, în energie, în sport, în orice faci.

Și pofta? Cum ai făcut cu asta?
Denis Blidariu:
A fost și poftă, mai ales la început când ieși cu prietenii la grătare. Mai târziu însă nici nu te mai gândești. În continuare ies cu prietenii, îmi place să fac asta, am învățat să mă împac cu asta, chiar dacă eu nu mai văd mâncare pe un grătar, ci altceva.

Noi, cultural, trăim pe continent, într-o zonă friguroasă. Avem nevoie de grăsime animală să ne protejeze de frig. Toate sărbătorile noastre, tot ce e bine și frumos în familie are legătură și cu carnea, cu grăsimea. Tu cum faci Crăciunul fără sarmale?

Denis Blidariu: Îl fac cu sarmale, mănânc și drob, și chiftele, omletă, dar totul e vegan. Câtă lume nu face sarmale de post? Toată lumea. Vegan înseamnă de post, e cel mai simplu reper. Când mă duc la restaurant și zic vegan toată lumea mă întreabă ce înseamnă. Când zic de post știe oricine.

Poți să faci sărbătorile și să păstrezi toate tradițiile de Paști, de Crăciun. Dincolo de asta încă eu cred că familia nu se adună pentru mâncare. Te așezi la masă ca toată lumea să fie împreună, nu doar pentru mâncare. Poate pentru unii e important, dar cred că masa de sărbători e despre atmosferă, despre a fi împreună cu părinții, cu bunicii, cu familia, cu persoanele dragi ție.

Și noi mâncăm o grămadă de chestii tradiționale la sărbători, doar că sunt de post: sarmale care se fac cu ghebe, cu ciuperci, cu nuci; drob care se face la fel, chifteluțe, pască, cozonac. Orice se poate veganiza.

Cum așa?

Denis Blidariu: Există înlocuitor pentru aproape orice: pentru ou – semințele de quia, de in, pentru lapte, deja cred că știm cu toții, că e mai popular – soia, migdale, ovăz, mazăre, hrișcă sau fistic. Poți să cumperi sau să-ți faci acasă, din nuci, din floarea soarelui. Le lași la hidratat peste noapte, le pui în blender dimineața, storci și ai lapte super nutritiv, mai mult decât laptele tradițional. Iar înlocuitor pentru carne deja am spus: nuci, soia, ciuperci de orice fel.

Dar la brânză?

Denis Blidariu: Brânza, într-adevăr, e un subiect mai delicat. Mulți prieteni îmi spun: „Denis, eu aș vrea să devin vegan, pot să renunț la carne dar nu mă pune să renunț la brânză”. Aș spune că oricât a avansat tehnologia și a găsit înlocuitori pentru orice, la brânză mai au de lucrat. (râde) Pe de altă parte însă, o dată ce renunți la ea o să vezi că nu mai e așa de complicat să nu-i mai simți lipsa.

În orice faci în viața asta, dacă renunți sau începi ceva nou, vei trece printr-un proces de transformare, care e un pic dureros. Trebuie să îl accepți, după care devine totul super simplu, începe să-ți placă chiar.

Cât de costisitor este să fii vegan?

Denis Blidariu: E ca și cu meniul clasic: poate fi foarte scump sau poate fi foarte ieftin, depinde doar de tine; depinde de unde-ți faci cumpărăturile, de ce obiceiuri alimentare ai. Eu cred că nu este nici ieftin, nici scump.

Aș spune totuși că dacă e să compari, a fi vegan e mult mai ieftin decât a lua meniul clasic. Dacă vrei să mănânci doar avocado, doar banane sau nu știu ce fructe exotice ajunge să fie scump. Și sunt oameni care doar așa fac. Sau dacă mănânci burgeri, cârnați, chifteluțe vegane sigur că ajunge să fie scump, dar nu acesta este scopul.

Scopul este să mănânci cât se poate de natural. Fiecare are un scop pentru care e vegan. Unii sunt pentru animale, alții pentru planetă, alții pentru sănătatea personală, alții pentru toate acestea.

Culori și opțiuni de hrană din Guatemala. Foto: Denis Blidariu

Care este diferența dintre vegan și vegetarian?

Denis Blidariu: Vegetarienii nu mănâncă deloc carne, iar când spun carne mă refer și la pește. Aș spune că vegetarienii nu mănâncă nimic din ce mișcă, are ochi sau scoate sânge. Veganii nu mănâncă nici derivate care vin de la animal: lapte, brânză, unt, ouă, nimic din ce îți dă animalul. De fapt, veganii nu se îmbracă cu blană, cu piele, nu folosesc produse cosmetice testate pe animale, au grijă ca în tot ce fac în viață să nu rănească vreun animal.

Tu ce ești?

Denis Blidariu: Eu sunt vegan.

De ce?

Denis Blidariu: La început am ales asta pentru animale. Apoi am văzut și celelalte efecte: sănătatea planetei și sănătatea personală. Toate trei, dacă le combini, dau o convingere atât de puternică încât nu-ți mai trebuie altceva.

Hai să polemizăm un pic. Noi suntem vânători-culegători de mii de ani și sănătatea planetei a rămas integră. De ce ar fi acum un subiect demn de luat în calcul?

Denis Blidariu: E discutabilă chiar și ideea de vânător-culegător. Unii spun că am fost frugivori, de fapt, că mâncam doar fructe, apoi am început să cultivăm, să vânăm. Dar să nu intrăm în acest subiect.

Acum vorbim despre o scală incredibilă. Tot ce facem, facem la o viteză nemaivăzută și nu o facem pentru supraviețuire. Noi, când vânam, vânam un porc sau un animal, o dată pe săptămână și hrăneam 20 de oameni cu el. Acum nu o mai facem din acest motiv, ci pentru că trei mese pe zi vrem să mâncăm carne.

În opțiunile de viață ale lui Denis Blidariu nimic nu poate rivaliza cu legumele.

Știi cum se zice: dacă noi le mâncăm hrana vegetală animalelor, ele ce mai mănâncă?

Denis Blidariu: Două treimi din grânele de pe planetă, cereale, porumb, soia, grâu, sunt pentru animale. Două treimi. O treime merge la om. Vă dați seama ce s-ar întâmpla dacă acele treimi nu s-ar mai duce la animale și le-am mânca noi, cu toții? Nici nu am mai avea vreo problemă de foamete sau sărăcie pe lumea asta. Toate ar fi în regulă. Nu se pune problema că le mâncăm mâncarea animalelor.

Pe de altă parte acest proces de transformare este foarte greu pentru cei mai mulți dintre oameni. De ce crezi că este atât de dificil?

Denis Blidariu: Este înrădăcinat în noi. Este un sistem ce funcționează de mii de ani. E un proces prin care am trecut, am fost învățați să mâncăm carne și este foarte greu acum să dăm înapoi, să spunem că nu e ok ce facem. Dar eu nu cred că e atât de greu de fapt. Mă uit în jurul meu și văd schimbare. Văd că lumea este interesată de subiect, apar din ce în ce mai multe alternative. Lumea e mult mai preocupată de starea planetei, a animalelor, de starea lor de sănătate. Lumea se schimbă.

Nu cu viteza cu care mi-aș dori eu sau alții, dar avansăm, suntem bine.

Tu chiar crezi că planeta are vreun folos din ceea ce facem noi cu aceste opțiuni?

Denis Blidariu: Are mult de câștigat Planeta. Gândiți-vă numai la cantitatea enormă de apă care se folosește în creșterea animalelor, de cât pământ este nevoie pentru ele, de transport, timp și energie, când pur și simplu ai putea mînca planta așa cum e și să te bucuri de ea.

Share this article

Pe aceeași temă

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora