fbpx

Căutare

Share this article

Trebuie să menționăm din start că dieta cu ouă nu presupune să consumi doar acest aliment, totuși ouăle sunt prezente în meniu într-o cantitate mai mare decât cea recomandată de majoritatea medicilor. Dieta cu ouă te ajută să dai jos kilogramele de prisos într-un ritm accelerat, însă nu oricine o poate ține fără să-și pună în pericol sănătatea.

Medicii nutriționiști ne recomandă întotdeauna să avem un regim alimentar sănătos și echilibrat pe termen lung, nu să ținem diete-minune. Însă când ai nevoie să scapi rapid de câteva kilograme, o dietă cu rezultate rapide sună cât se poate de tentant. Aici se încadrează și dieta cu ouă.

Dieta cu ouă. Cum funcționează

Alimentul-vedetă al acestei diete este, evident, oul. Mai exact, oul fiert. În afară de ouă, ai voie să mănânci citrice (sau alte fructe bogate în vitamina C, precum merele), legume, carne slabă. Iar consumul de lichide (cel puțin 8 pahare cu apă zilnic) este foarte important.

Oul nu îmbolnăvește ficatul și nu e de vină pentru valorile crescute ale colesterolului din sânge. Mai mult, ajută digestia și este foarte sățios, un ajutor valoros în curele de slăbire. Însă trebuie să mănânci alături de ou porții generoase de fibre, pe care el nu le conține și pe care le găsești din belșug în legume crude și gătite.

Citește și: Dieta cu pepene verde

Oul, un aliment complet

Dr. Paul Dragomir, medic primar gastroenterologie, medic specialist medicina internă, doctor în științe medicale, Centrul Medical Medsana, ne-a dat toate detaliile despre conținutul nutrițional al oului, considerat unul dintre cele mai sănătoase alimente. Este o sursă excelentă de proteine, vitamine și minerale, în schimb carbohidrații sunt aproape absenți, ceea ce înseamnă că ouăle nu provoacă fluctuații ale glicemiei.

„Un ou mare (68 – 70  grame) are 78 Kcal și conține 5,4 g lipide, dintre care doar 1,5 g grăsimi saturate (cele cu efect negativ asupra sănătății), proteine de calitate înaltă (7,5 g), vitamine (în cantitatea cea mai mare față de necesarul zilnic fiind vitamina A,  vitamina B12 si vitamina B2, fiind prezente practic toate vitaminele de grup B, precum și vitaminele D, E si K), minerale (mai ales fosfor și seleniu, dar și calciu, magneziu, sodiu, potasiu, zinc) și antioxidanți (luteina și zeaxantina). Cantitatea de colesterol dintr-un ou este de 177 mg (necesarul zilnic pentru persoanele sănătoase fiind de 300 mg colesterol).“

La persoanele sănătoase, ouăle nu cresc colesterolul

Dr. Paul Dragomir spune că sunt sunt recomandabile în alimentație ouăle fierte sau ouăle poșate.

Dr. Paul Dragomir ne-a vorbit despre câteva studii studii relativ recente asupra riscului cardiovascular, care au presupus consumul a maxim 3 ouă/zi de către persoane sănătoase. În urma lor, s-a observat creșterea colesterolului bun (HDL), în vreme ce în cazul colesterolului rău (LDL) s-a remarcat doar o ușoară creștere la 30% dintre persoane. „S-a observat și scăderea nivelurilor trigliceridelor (în cazul consumului de ouă provenite de la găini crescute la sol, hrănite natural). Explicația pentru care, deși este un aliment bogat în colesterol, nivelurile sangvine ale acestuia nu suferă modificări semnificative este că mult mai nocive pentru riscurile asupra sănătății și a creșterii nivelurilor colesterolului sunt grăsimile saturate, care sunt prezente în ou în cantitate mult mai redusă față de cele nesaturate (doar 28%)“, spune medicul.

Un exemplu de meniu, găsiti AICI

Share this article
Ți-a placut povestea? Ajută-ne și promoveaz-o pe social media
read
next

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO