Dieta daneză: avantaje şi dezavantaje
Dieta daneză, cunoscută şi sub numele de dieta Copenhaga sau Royal Danish Hospital Diet, este una dintre cele mai controversate diete de slăbit. Şi asta pentru că este extrem de strictă şi severă pe termen scurt, organismul putând fi afectat din această cauză pe termen lung. Dieta daneză, care promite o pierdere de 13 până la 22 kg în doar 13 zile, este, din start, indicată doar celor care mănâncă cantităţi mari de colesterol şi alimente bogate în proteine. Nu este recomandată sub nici o formă persoanelor care desfăşoară o muncă fizică şi nici celor bolnavi sau care s-au tratat recent de vreo afecţiune. Presupune un consum individual de sub 1.000 de calorii pe zi, ceea ce reprezintă o reducere mare faţă de cele 2.000 şi 2.500 de calorii recomandate pentru femei şi respectiv bărbaţi. Oricine se gândeşte să ţină o astfel de dietă este sfătuit să se consulte în prealabil cu mediucul său. Se mănâncă de doar de 3 ori pe zi, întotdeauna la aceeaşi oră: micul dejun trebuie luat înainte de ora 9.00 dimineaţa, prânzul până în ora 14.00, iar cina între orele 17.00 şi 18.00.
Dieta daneză – avantajele ei
Pe lângă faptul că un număr mare de kilograme este pierdut într-un timp scurt, acele kilograme nu se depun la loc după încheierea dietei daneze, noua greutate putând fi menţinută timp de doi ani. Mai mult, dieta îmbunătăţeşte metabolismul şi estompează celulita, are beneficii asupra sistemului cardiovascular (după cum susţin medicii cardiologi). Cei care au reuşit să ţină această dieta cu stricteţe (orice abatere de la program necesită întreruperea şi reluarea dietei de la 0) mărturisesc că au învăţat să aprecieze mai mult mâncarea, tot ce li se părea fără gust şi consistenţă înainte devenind adevărate delicii.
Faptul că dieta daneză nu permite mai mult de trei mese pe zi, încurajând în acelaşi timp consumul unei cantităţi mari de apă, face ca organizmul să se obişnuiască cu acest program benefic.
Dezavantaje ale acestei diete
Dieta daneză are ca principal inconvenient faptul că nu oferă organismului toate substanţele nutritive necesare, ceea ce poate duce la dificultăţi de concentrare, slăbiciune, tulburări ale somnului etc. Totodată, dieta duce la pierederea apei şi a grăsimii din organism fără a oferi un mod de a reveni la alimentaţia obişnuită, lucru ce poate provoca un şoc caloric (din cauza acestui program agresiv, dieta daneză nu se poate aplica decât o dată la doi ani). Aceasta slăbeşte sistemul imunitar şi creşte riscul de îmbolnăvire, specialiştii atrâgând atenţia că o astfel de dietă săracă în calorii poate provoca boli de rinichi şi de intestine. Specialiştii atenţionează, de asemenea, că organismul poate fi privat de vitaminele şi mineralele necesare din cauza lipsei anumitor grupe alimentare şi a cantităţilor mici de mâncare. De aceea, este recomandat comsumul de vitamine şi minerale pentru a preveni deficienţa de nutrienţi.
Dieta daneză
Ziua 1
Mic dejun: o ceaşcă de cafea cu 1 linguriţă de zahăr
Prânz: 2 ouă fierte,400 g de spanac fiert şi 1 roşie
Cină: 200 g de carne de vită şi 150 g de salată cu suc de lămâie şi ulei de măsline
Ziua 2
Mic dejun: o ceaşcă de cafea cu 1 linguriţă de zahăr
Prânz: 250 g de şuncă şi 1 cană de iaurt
Cină: 200 g de carne de vită şi 150 g de salată cu suc de lămâie şi ulei de măsline
Ziua 3
Mic dejun: 1 ceaşcă de cafea cu 1 linguriţă de zahăr şi 1 felie de pâine prăjită albă
Prânz: 2 ouă fierte tare,100 g şuncă slabă şi 150 g de salată verde
Cină: 1 roşie,1 ţelină fiartă şi 1 fruct (opţiuni:mere,portocale sau pere)
Ziua 4
Mic dejun: 1 ceaşcă de cafea cu 1 linguriţă de zahăr şi 1 felie de pâine prăjită albă
Prânz: 1 cană de iaurt natural şi 200 ml de suc de portocale
Cină: 1 ou fiert tare,1 morcov ras,250 g de brânză
Ziua 5
Mic dejun: 1 morcov ras
Prânz: 200 g de peşte fiert,gătit cu unt şi suc de lămâie
Cină: 250 g de carne de vită cu piure de ţelină
Ziua 6
Mic dejun: 1 ceaşcă de cafea cu 1 linguriţă de zahăr şi 1 felie de pâine prăjită albă
Prânz: 2 ouă fierte tare şi 1 morcov ras
Cină: 300 g de carne de pui şi 150 g de salată cu suc de lămâie şi ulei de măsline
Ziua 7
Mic dejun: 1 ceaşcă de ceai fără zahăr
Masa de prânz: numai apă
Cină: 200 g de miel gătit la cuptor şi 1 măr
Ziua 8
Mic dejun: 1 ceaşcă de cafea cu 1 linguriţă de zahăr
Prânz: 2 ouă fierte,400 g de spanac fiert şi 1 roşie
Cină: 200 g de carne de vită şi 150 g de salată verde,cu suc de lămâie şi ulei de măsline
Ziua 9
Mic dejun: 1 ceaşcă de cafea cu 1 linguriţă de zahăr
Prânz: 250 g de şuncă şi1 cană de iaurt natural
Cină: 250 g de carne de vită şi 150 g de salată verde,cu suc de lămâie şi ulei de măsline
Ziua 10
Mic dejun: 1 ceaşcă de cafea cu 1 linguriţă de zahăr şi 1 felie de pâine prăjită albă
Prânz: 2 ouă fierte tare,100 g de şuncă slabă şi salată verde
Cină: 1 roşie,1 ţelină fiartă şi 1 fruct (opţiuni:mere,portocale sau pere)
Ziua 11
Mic dejun: 1 ceaşcă de cafea cu 1 linguriţă de zahăr şi 1 felie de pâine prăjită albă
Prânz: 1 cană de iaurt natural şi 200 ml de suc de portocale
Cină: 1 ou fiert tare,1 morcov ras şi 250 g de brânză
Ziua 12
Mic dejun: 1 morcov ras
Prânz: 200 g de peşte fiert,gătit cu unt şi stropit cu suc de lămâie
Cină: 250 g de carne de vită cu piure de ţelină
Ziua 13
Mic dejun: 1 ceaşcă de cafea cu 1 linguriţă de zahăr şi 1 felie de pâine prăjită albă
Prânz: 2 ouă fierte tare şi 1 morcov ras
Cină: nimic