Ungaria este pe locul patru în topul celor mai “obeze națiuni” din lume și pe primul loc în Europa în acest top rușinos. În acest context, nu e de mirare că în urmă cu mai mulți ani Ministerele Sănătății, Agriculturii și Educației din Ungaria au tipărit un ghid de nutriție pe care populația să îl urmeze, pentru a mai scăpa de kilogramele în plus. Mai jos gastiți dieta ungurească recomandată de specialiști pentru a ajuta populația obeză și supraponderală să slăbească.
Dieta ungurească: în ce constră ghidul de nutriție aprobat de Ministerul Sănătății din Ungaria
În dieta ungurească, la baza piramidei nutriționale sunt cerealele, urmate imediat de legume și fructe. În vârf, se regăsesc produsele de origine animală – carnea și lactatele. Specialiștii recomandă ca produsele bogate în zahăr și grăsimi să fie consumate doar ocazional, fiind plasate în afara piramidei.
Iată ce presupune dieta ungurească, recomandată de Ministerul Sănătății:
- Mănâncă cereale
Specialiștii în nutriție din Ungaria recomandă populației să consume cereale integrale de mai multe ori pe zi, fără însă a adăuga în ele grăsimi, zahăr sau sare (decât, eventual, în cantități foarte mici).
- Mănâncă fructe și legume
Fructele și legumele sunt și ele de bază în dieta ungurească și specialiștii le recomandă de 2-3 ori pe zi. Legumele verzi, citricele, roșiile și leguminoasele ar trebui incluse cât de des posibil în alimentație, pentru că sunt o sursă bogată de carotenoide, vitamina C și acid folic. Recomandarea este ca acestea să se consume crude.
- Include în alimentație produsele lactate
În dieta ungurească este recomandat să bei jumătate de litru de lapte pe zi. Specialiștii spun că cea mai bună alegere este să consumi produse lactate fermentate (kefir, lapte bătut). Brânza “cottage” cu conținut redus de grăsime este și ea o alegere excelentă atunci când încerci să scapi de kilogramele în plus.
- Carnea, peștele, ouăle și soia în dieta ungurească
Nutriționiștii recomandă ca aceste produse să fie preparate cu cât mai puțin ulei. De asemenea, ungurilor le este sugerat să mănânce pește cel puțin o dată pe săptămână.
- Evită grăsimile
Dieta ungurească insistă pe prepararea mâncărurilor fără grăsimi (ulei, unt). Mâncărurile grase sau prăjite trebuie evitate, în vreme ce ficatul sau preparatele cu ficat trebuie consumate o dată la 7-10 zile. Ouăle nu trebuie să depășească 3-4 pe săptămână.
- Sarea
Nutriționiștii unguri nu recomandă sarea în prepararea alimentelor, decât în cantități foarte mici. Ierburile aromatice sunt sunt acceptate, pentru a compensa lipsa sării.
- Zahărul
Alimentele și băuturile care conțin zahăr adăugat trebuie consumate rar.