Diwali, cea mai importantă sărbătoare indiană, celebrarea binelui ce învinge răul - LIFE.ro
Sari la conținut

Diwali este cel mai important festival al anului din India – un moment pentru a sărbători triumful luminii asupra întunericului, cunoașterea asupra ignoranței și binele asupra răului. Observate pe scară largă în rândul a peste un miliard de oameni dintr-o varietate de credințe din India, cele cinci zile de Diwali sunt marcate de rugăciune, sărbători, artificii, adunări de familie și donații caritabile. Pentru unii, Diwali este și începutul unui nou an.

Dar Diwali este probabil cel mai bine cunoscut ca un festival al luminilor. Derivat din sanscrita dipavali, care înseamnă „rând de lumini”, Diwali este cunoscut pentru lămpile de lut pe care le aliniază în afara caselor lor.

Diwali

Datele acestui festival se bazează pe calendarul lunar hindus, care marchează fiecare lună până la momentul în care luna intră pe orbita Pământului. Diwali începe chiar înainte de sosirea lunii noi între lunile hinduse Asvina și Kartika, care cade de obicei în octombrie sau noiembrie din calendarul gregorian. În 2022, cele cinci zile de Diwali au început pe 22 octombrie, cea mai importantă dată a festivalului având loc pe 24 octombrie.

Semnificația sărbătorii Diwali și numeroasele sale legende

Diwali este sărbătorit pe scară largă – este un festival religios important pentru hinduși, dar este observat și printre jainiști, sikh și budiști – încât nu are o poveste unică de origine. Dar, în timp ce fiecare religie are propria sa narațiune istorică din spatele sărbătorii, toate reprezintă în cele din urmă victoria binelui asupra răului.

Numai în hinduism – care este considerată cea mai veche religie vie din lume, datând din mileniul II î.Hr. – există mai multe versiuni ale poveștii Diwali care variază între comunitățile geografice. Totuși, toate acestea sunt povești epice despre victoria câștigată de bărbați care erau considerați întrupări ale zeului hindus Vishnu, susținătorul universului și al căror rol este acela de a restabili echilibrul dintre bine și rău în vremuri de necaz.

În nordul Indiei, Diwali comemorează întoarcerea triumfală a Prințului Rama în orașul Ayodhya după 14 ani de exil din cauza complotului mamei sale vitrege și malefice – și după o salvare eroică a soției sale Sita, o întruchipare a zeiței Lakshmi, care fusese răpită de regele rival, Ravana.

Diwali

În India de Sud, Diwali onorează victoria Domnului Krishna asupra regelui demon Narakasura, care întemnițase 16.000 de femei în palatul său și aplicase pedepse dure oricăruia dintre supușii săi care îndrăznea să se ridice împotriva lui. Și în vestul Indiei, festivalul celebrează alungarea de către Vishnu a regelui Bali – a cărui putere imensă devenise o amenințare pentru zei.

Sikhii, jainii și budiștii, trei religii minoritare din India, au propriile lor povești de Diwali. Pentru sikh, a căror religie a apărut la sfârșitul secolului al XV-lea ca o mișcare în cadrul hinduismului, care este deosebit de devotată lui Vishnu, Diwali comemorează eliberarea guru-ului Hargobind din secolul al XVII-lea după 12 ani de închisoare de către împăratul Mughal Jahangir.

La jains, a căror religie străveche datează de la mijlocul secolului I î.Hr. și, de asemenea, împărtășește multe dintre credințele hinduismului, observăm Diwali ca ziua în care Lordul Mahavira, ultimul dintre marii profesori jainiști, a atins nirvana.

Citește și: Cât costă o vacanță în India: cât de accesibilă este această țară fascinantă

Și budiștii, a căror religie a apărut la sfârșitul secolului al VI-lea î.Hr. în ceea ce unii descriu ca o reacție la hinduism, o sărbătoresc ca ziua în care împăratul hindus Ashoka, care a domnit în secolul al III-lea î.Hr., s-a convertit la budism.

Dincolo de aceste povești, Diwali este și o sărbătoare a zeiței hinduse a bogăției și norocului, Lakshmi. În societatea agrară timpurie a Indiei, Diwali a coincis cu ultima recoltă dinaintea iernii – un timp pentru a ne ruga lui Lakshmi pentru noroc. Astăzi, companiile indiene încă consideră Diwali prima zi a noului an financiar.

Cum se sărbătorește Diwali

Așa cum legendele diferă de la o regiune la alta, la fel și ritualurile sărbătorii. Ceea ce majoritatea au în comun, însă, sunt abundența de dulciuri, adunările de familie și aprinderea lămpilor de lut care simbolizează lumina interioară care protejează fiecare gospodărie de întunericul spiritual.

Dar, în general, fiecare dintre cele cinci zile de Diwali are propria sa semnificație. În prima zi de Diwali, oamenii se roagă zeiței Lakshmi, pregătesc dulciuri și își curăță casele – pe care a doua zi le decorează cu lămpi și rangoli, modele realizate pe podea din nisip colorat, pulbere, orez sau petale de flori.

Diwali

A treia zi a este cea mai importantă: în această zi, oamenii pot merge la templu pentru a-l onora pe Lakshmi sau se pot aduna cu prietenii și familia pentru sărbători și a vedea artificiile.

Pentru mulți, a patra zi de Diwali marchează noul an și un timp pentru a face schimb de cadouri și urări de bine. În cele din urmă, a cincea zi este de obicei o zi pentru a-și onora frații.

De-a lungul anilor, Diwali a devenit cel mai mare sezon de sărbători din India, ce rivalizează cu Ziua Recunoștinței sau Crăciunul din Statele Unite. Focurile de artificii sunt, de asemenea, o parte importantă a sărbătorilor, în special în New Delhi.

Oricum ar fi sărbătorit, spiritul Diwali este universal – credința că, în cele din urmă, lumina va triumfa asupra întunericului.


Foto: Depositphotos.com

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora