Victor Gabriel Clătici a copilărit aproape de frumos, într-un mediu artistic. Bunica sa a fost croitoreasă șefă la Teatrul de Stat din Petroșani. Și-a dorit să fie spion și apoi arheolog. Dar a ajuns să se ocupe de frumusețe și de sănătate. A devenit medic dermatolog, iar astăzi combină visurile din copilărie cu frumusețea cunoscută tot atunci. Crede că medic ești încă de când te naști pentru că mereu tratezi o dorință. Și mulți sunt cei care îi trec pragul cabinetului pentru a cunoaște rețeta tinereţii fără bătrâneţe. Dar există ea oare?
Am vorbit cu domnul doctor Victor Clătici despre frumusețe, grija pentru piele și importanța colagenului. Și am încercat să aflăm de ce trebuie să ne ferim pentru a avea grijă de sănătatea noastră.
Trăim într-o lume în care ni se spune mereu că trebuie să fim frumoși, că trebuie să arătăm într-un anumit fel. Și parcă suntem mereu într-o alergare constantă către a cunoaște tinereţea fără bătrâneţe. Dar este oare posibil să o atingem?
Dr. Victor Clătici: Trăim într-o lume dominată de frici fundamentale – cea de respingere (în special pe linie personală) și cea de eșec (în special pe linie profesională). Acestea sunt o constantă a vieții noastre de zi cu zi, în care există o presiune permanentă atât pe linie socială, cât și pe zona personală, relațională. Suntem deseori dominați de nevoia umană de a fi comparați, de a ne compara cu cei din jur.
Ce înseamnă pentru dvs. frumusețea?
Este greu de definit frumusețea. Există foarte multe criterii și foarte multe formule. Pentru piele, de exemplu, frumusețea înseamnă sănătate, nu se poate una fără cealaltă.
Pe de altă parte, fiecare vârstă este frumoasă. Gândirea corectă atunci când vine vorba despre frumusețe este „look better”, nu „look younger”.
Dr. Victor Clătici: Știm că prima impresie contează întotdeauna. Cele 100 de milisecunde, conform datelor științifice, sunt foarte importante. Însă, este crucial să ne acceptăm vârsta care este foarte mult legată de aspectul pielii în general și al feței, în particular. Trebuie să fim conștienți de impactul pe care îl are culoarea feței și să știm care sunt factorii care o influențează – melanina (epiderm), hemoglobina (derm) și colagenul (derm). De ce este important asta? Pentru că leziunile pigmentare (celebrele pete) ne fac să arătăm mai bătrâni cu până la 20 de ani.
Vorbeam despre presiunile socio-culturale care caracterizează stilul de viață modern, dar cât de mult ne afectează acestea sănătatea?
Există mai mulți factori care au efecte negative asupra stării de sănătate și de frumusețe a feței. Însă, aș vrea să subliniez trei dintre ei – sun, sugar, smoking (soare, zahăr, fumat). Aceștia provoacă peste 95% dintre modificările vizibile asociate cu procesul de îmbătrânire al pielii.
Descoperă secretul tinereții fără bătrânețe!
Tot vorbeam despre tinerețe fără bătrânețe … cât de important este colagenul pentru sănătatea noastră?
Numele de colagen vine din limba greacă – κόλλα (kólla) care înseamnă „lipici” și sufixul -γέν, adică „produce”. Acesta reprezintă unul dintre cele mai abundente proteine din istoria umanității, iar prezența lui a fost pusă în evidență în oasele fosilizate din mezozoic și paleozoic.
De aceea, adezivul obținut din colagen hidrolizat a fost folosit de egipteni în urmă cu aproximativ 4.000 de ani, iar cel mai vechi ,,lipici” din lume s-a dovedit a fi colagenul și el are o vechime de peste 8.000 de ani.
Din superfamilia de colagen fac parte 28 membri, iar colagenul de tip II a fost descoperit în 1969. Și ca să îi înțelegem cu adevărat importanța, trebuie să știm că acesta reprezintă peste 30% din proteinele organismului. Iar în piele, colagenul reprezintă peste 75% din greutatea uscată.
Am ținut o prezentare la Paris, în cadrul conferinței IMCAS 2020 în care am susținut ideea conform căreia „colagenul reprezintă de fapt istoria umanității”. De altfel, am și o carte în lucru despre colagen.
Care sunt cele mai întâlnite mituri despre colagen?
În general există mitul „the best treatment” sau „the best laser” sau „the magic pill” sau „the most powerful” sau „the best cream” sau „the ultimate”. Dar prefer să vorbim despre adevăruri pentru că dacă ne-am concentra pe mituri, am vorbi zile în șir și nu le-am epuiza.
Ce putem face pentru a suplini în mod natural producția de colagen din organism?
Anual, pierdem 1% din capitalul de colagen. De aceea, este important să identificăm agresiunile atât interne, cât și externe – de la lipsa somnului care scade sinteza de colagen, la stresul care accelerează distrugerea colagenului și împiedică sinteza acestuia sau la alimente ori aminoacizi care sunt cărămizile din care este construit colagenul.
Pentru a suplini în mod natural producția de colagen din organism putem folosi pe de o parte suplimente nutriționale bazate pe date științifice și, pe de altă parte, tratamente cu laser. Deși, evident și aici sunt foarte multe mituri. Ce pot să vă spun eu este că putem să facem vara aceste tratamente, nu se asociază cu durere, nu se asociază cu perioada de recuperare și pot avea efecte instante.
Dr. Victor Clătici: cel mai important în orice tratament este să avem răbdare.
Cum putem avea grijă de pielea noastră, mai ales după 30 de ani?
Cel mai important sfat pe care îl pot da este că avem nevoie de timp. Pielea este un organ dinamic, deci avem nevoie de „dynamic skin care”. Iar noi trebuie să folosim toate posibilitățile pe care le avem la dispoziție pentru a o ajuta. Însă, succesul este mai mult asociat cu nu, deci, un mare nu pentru agresiuni.
Care sunt cele mai periculoase lucruri pentru pielea noastră? Și cum putem să ne ferim de ele?
Vorbeam mai devreme despre soare, zahăr și fumat. Aș mai adăuga și smog-ul. Și apoi, obiceiurile zilnice care pot fi de multe ori dăunătoare pentru că suntem pe ,,pilot automat” peste 45% din zi.
Vorbeam la început despre frumusețe, iar vara este fără doar și poate perioada în care toată lumea vorbește despre diete, creme și alte tratamente. Dar cât de periculos este soarele pentru piele?
Foarte! Procesul de îmbătrânire al pielii este mai mult mai complex decât apariția de riduri sau laxitate, iar abordarea este mult mai complexă decât utilizarea de acid hyaluronic sau toxină botulinică. Soarele are efecte negative acute pe termen lung. Și nu vorbim doar de piele, ci și de ochi … acesta poate provoca, de exemplu, cataractă.
Mai mult decât atât, atunci când vorbim despre fotoprotecție nu ne rezumăm doar la vară. Aceasta trebuie realizată de la 1 ianuarie până la 31 decembrie. Este foarte important să înțelegem că bronzul este o agresiune. Și aici aș vrea să răspund puțin la cele mai frecvente întrebări pe care le aud în raport cu acest subiect:
- Care este cea mai bună cremă antirid? Crema de fotoprotecție.
- Când trebuie să încep un program anti ageing? Ieri.
- Ce înseamnă arsurile solare în copilărie? Un factor de risc pentru dezvoltarea cancerului de piele în viața adultă.
- Ce înseamnă fotoprotecție? Înseamnă că ai grijă de tine și nu doar utilizând crema de protecție, ci și înțelegând că dacă o folosești nu înseamnă că poți să te expui mai mult la soare.
Mai multe despre cât de mult ne poate afecta soarele pielea puteți să citiți în materialul: Dr. Victor Clătici, medic primar dermatolog: „Soarele, fumatul şi zahărul sunt responsabile de peste 99% din semnele asociate procesului îmbătrânirii”
Dar cum ne afectează soarele alunițele?
Foarte mult. Tocmai de aceea vedem o creștere explozivă a cazurilor noi de cancer de piele, inclusiv ca urmare a solarului.
Am vorbit foarte mult despre frumusețe, despre un stil de viață sănătos. Spune-ți-mi, vă rog, care sunt motivele pentru care ați ales această meserie?
Am crescut într-un mediu artistic, bunica mea a fost croitoreasă șefă la Teatrul de Stat din Petroșani. Iar eu am ajuns să mă ocup de frumusețe și de sănătate.
Cum a început pentru dvs. acest drum? Ați știut dintodeauna că vreți să fiți doctor?
Am avut și eu tot felul de dorințe, ca orice copil. Îmi amintesc că prima dată am vrut să mă fac spion – de la cărțile citite mi se trăgea. Apoi am vrut să fiu arheolog. Și am ajuns medic dermatolog – într-un fel sunt și arheolog.
Care a fost primul moment în care ați simțit că sunteți DOCTOR? Mai țineți minte primul pacient pe care l-ați avut?
Din punctul meu de vedere, doctori suntem încă din momentul în care ne naștem pentru că tratăm o dorință. După ani de studiu, cred că fac exact același lucru și astăzi. Cât despre primul pacient, am avut mai multe situații de prim pacient, inclusiv acum, când lansăm o nouă procedură există PRIMUL PACIENT.
Ce vă place să faceți atunci când nu sunteți la cabinet?
Să citesc. Acum, de exemplu, citesc „Principii”, de Ray Dalio.
Care sunt sfaturile pe care le dați cel mai des pacienților dvs.?
Să înțeleagă că totul este important, inclusiv cele mai mici detalii. Să conștientizeze cât de importante sunt obiceiurile nocive – de la cantitatea de zahăr ascuns, până la cosmeticele deschise acum un an, accesoriile cosmetice care nu sunt curățate sau schimbate, telefonul în contact cu fața sau dormitul pe aceeași parte.
Dr. Victor Clătici: Succesul unui tratament se ascunde în agenda zilnică. Procesul de îmbătrânire nu apare peste noapte, tocmai de aceea nici nu putem șterge urmele peste noapte. Abordarea mea este una holistică, integrativă, îmi doresc mereu să găsesc un tratament individualizat și personalizat, modulat și adaptat, complet și complex, secvențial și continuu. Altfel, nu am cum să mă gândesc la rezultate.
Și tinerilor care visează să lucreze alături de dvs.?
Le-aș spune o vorbă pe care am luat-o de la englezi – „you need only ten years to be an overnight sensation – ai nevoie doar de zece ani pentru a fi vedetă peste noapte”. Și i-aș mai sfătui să caute fluturii și să îi asculte.
Și ultima întrebare, dacă ați cunoaște rețeta tinereţii fără bătrâneţe, credeți că ne-ați spune-o?
Ar fi plictisitor să fiu singurul frumos și tânăr (zâmbește).