Doi frați sași s-au îndrăgostit de un sătuc din Sibiu și au cumpărat o casă în Veșeud 11. De ce îi spun oamenii care i-au trecut pragul „colț de rai” - LIFE.ro
Sari la conținut

În 2014, doi frați sași au călcat prima dată în Veșeud, la o întâlnire a comunității de aici. Nu aveau nicio legătură cu satul, nici măcar o rudă aici. Dar le-a plăcut atât de mult încât au cumpărat casa de la numărul 11, construită în 1883, așa cum arată dovada pe care o au pe una din grinzi. Au renovat-o folosind materiale de la vechea casă din 1799. Și au transformat-o într-o destinație specială pentru turiștii din toată țara. Iar astăzi toată lumea este impresionată de Veșeud 11. 

Am vrut să aflăm care este povestea din spatele locului. Așa că am vorbit cu Lucreția Grenner, omul care se ocupă acum de întreaga afacere. Și, în rândurile următoare, te invităm să faci cunoștință cu acest „colț de rai”, compliment pe care locul din Sibiu l-a primit de la oaspeții care i-au trecut pragul. 

Care este povestea din spatele Veșeud 11?

Povestea din spatele Veșeud 11 a început în anul 2014 când doi frați sași au călcat pentru prima dată în Veșeud chiar la o întâlnire a sașilor de aici. Au rămas plăcut impresionați de acest micuț sat, drept dovadă au cumpărat casa de la numărul 11 de unde vine și denumirea locației. Pură întâmplare deoarece nu au avut nicio legătură cu acest sat, nici măcar o rudă apropiată nu este de aici.

Cine se ocupă astăzi de tot business-ul de la Veșeud 11?

De business-ul Veșeud 11 mă ocup eu, Lucreția. Sunt aici din 2015 chiar de la începutul poveștii Veșeud 11, proprietarii nu vin foarte des pe aici, iar toată răspunderea este în sarcina mea. De altfel, sunt plăcut surprinsă când, nu de puține ori, oaspeții au impresia că eu sunt proprietara acestei minunate locații. Nu mă laud, însă recunosc că îmi place ceea ce fac și încerc, cu toată dragostea, ca acest loc să prospere pe zi ce trece. 

Renovată în stil tradițional, păstrând aspectul vechi, casa din Veșeud 11 are un farmec aparte. De unde a venit ideea renovării unei case atât de vechi și introducerea ei în regim turistic?

Renovarea acestei casei este doar începutul poveștii Veșeud 11 deoarece am renovat trei case nu doar una. În 2015 a fost gata casa de la numărul 11, în 2016 a fost gata casa de la numărul 12 , la numărul 13 am amenajat loc pentru parcare și la numărul 14 încă o casă de oaspeți. 

Lucreția Grenner și ce îi spun oaspeții de la Veșeud 11: „nu ne băga în seamă, Lucreția, dacă ne vezi pierduți cu privirea pe coclauri, la câtă verdeață și liniște este aici, nu îți vin idei să faci altceva decât să stai și să privești”

Casa în care astăzi primiți oaspeți a fost construită în 1883, folosindu-se materiale din vechea casă aflată tot în acest loc din anul 1799. Cât de grea a fost renovarea ei?

Casa de la numărul 11 a fost construită în 1883, avem dovada pe una din grinzile ei. La renovarea ei au fost folosite materiale de la vechea casă din 1799. Nu putem spune că renovarea a fost foarte grea deoarece casa și anexele erau încă solide, mai ales dacă ai mâna de lucru, așa cum am avut noi, poți face orice într-un timp foarte scurt. În cazul nostru, în zece luni a fost gata casa de la numărul 11. 

CItește și: „Orașul îți oferă multe posibilități, dar și tot atâta stres”. De ce s-au mutat doi tineri de la București într-un cătun de la poalele munților Făgăraș? Și cum a luat naștere River Residence

Ce găsim la Veșeud 11?

Casa de aici este compusă din trei dormitoare, în vechea casă, trei apartamente cu scară interioară, în locul anexelor gospodărești și restaurantul sau locul de relaxare, în locul șurii unde se depozita fânul pentru animale. 

Pe lângă casă, ați renovat și transformat total șura pe care odinioară o foloseați pentru animale. Astăzi aici se află locul pentru luat masa. Cum v-a venit această idee? Și de ce ați ținut să păstrați pe afară aspectul de pe vremuri?

Dacă te afli într-un astfel de loc, unde priveliștea din continuarea șurii este numai verde, pe loc îți vine ideea de a face o terasă unde poți sta veșnic să privești drept. Vorba unor oaspeți de-ai noștri: „nu ne băga în seamă, Lucreția, dacă ne vezi pierduți cu privirea pe coclauri, la câtă verdeață și liniște este aici, nu îți vin idei să faci altceva decât să stai și să privești”.

Povestiți-ne puțin despre zonă…

Suntem tare norocoși să stăm în acest sat micuț și cochet. Satul Veșeud, din comuna Chirpar. Sibiu este locul unde sașii se întorc acasă, în acest moment sunt vreo 27 de familii de sași care și-au refăcut casele și revin cu drag de fiecare dată când au concediu. 

După cum suntem poziționați și pe hartă, suntem chiar în centrul țării, în inima Ardealului, de unde ai atâtea posibilități de a face activități sau, mai bine zis, plimbări, de la bisericile fortificate, la satele săsești. Din fericire, aici se vede că lucrurile se mișcă și că încet, încet parcă reînvie întreaga zonă, în special datorită celor care revin acasă. 

Citește și: Doi tineri din Hunedoara visează să renunțe la job-urile de la oraș pentru a trăi la sat, în natură. Povestea LivAdA – The tiny House, o căsuță ridicată de Robert și Diana în satul Peștenița

Ce pot face turiștii aici… care sunt principalele atracții turistice din zonă?

Dacă sunteți un turist dornic să descoperiți istoria satelor, nu trebuie decât să vă plimbați prin zonă. Dacă sunteți pasionat de bicicletă, atunci o să vă oferim cu drag una, să mergeți prin împrejurimi. 

Dacă doriți să vă deconectați de la agitație și stres, atunci nu trebuie decât să ne treceți pragul. O să vă întâmpinăm cu o vișinată bună, o să vă povestim de-a locului și o să vă răsfățăm cum știm noi mai bine, cu bunătăți din cămara proprie. Aici toată vara ne străduim să facem conserve, gemuri și multe altele.

Complimentulul „colț de rai”, tot de la oaspeți l-am primit

Cine sunt oamenii care care v-au trecut pragul până acum?

Ooooo, nu o să vă vină să credeți câți și ce fel de oaspeți ne-au trecut pragul, nici noi nu mai știm. Ce ne bucură cel mai mult este că nu puțini sunt cei care revin a doua chiar și a treia oară, pentru noi contează foarte mult acest lucru. 

La început veneau oaspeți din București cei mai mulți, însă acum vine fruncea, cum se spune, prin Banat. Oameni din Arad sau Oradea vin foarte des pe la noi, vin și clujeni și brașoveni, vin din toate colțurile țării.

Care este cel mai frumos compliment pe care l-ați primit?

Vă pot spune multe, însă dacă ne treceți pragul o să vă dăm să răsfoiți cartea noastră de oaspeți, acolo sunt toate complimentele primite de la oaspeții care ne-au trecut pragul. Un gând frumos sună așa: „m-aș muta aici chiar mâine”, sau „rămâneți la fel de wow ca până acum” ori „să știți că ne-am simțit aici la voi mai bine ca la noi acasă”!

La final, ce planuri aveți în viitor cu Veșeud 11? 

Ce ne dorim cel mai mult este să ne putem menține așa cum suntem, să putem oferi tuturor oaspeților tot ceea ce își doresc să găsească în acest colț de răi. Complimentulul „colț de rai”, tot de la oaspeți l-am primit. 

Și cum pot să vă contacteze oamenii?

Cu tehnologiile acestea ne găsiți foarte ușor – Facebook, Instagram sau site. Iar dacă vor o formă mai tradițională, ne găsesc și la numărul de telefon 0733 970 626.

Share this article

Pe aceeași temă

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora