Dr. Andrei Martin: „Vedetele de la Hollywood îşi menţin tenul tânăr cu proceduri estetice neinvazive” - LIFE.ro
Mergi la conținut

Am stat de vorbă cu Dr. Andrei Martin, medic specialist chirurgie plastică, reparatorie şi microchirurgie reconstructivă, şi director medical al Clinicilor Medispa, pentru a afla care sunt cele mai moderne dar şi cele mai eficiente proceduri estetice ale momentului. Iată, aşadar, ce beneficii are terapia laser, cum putem diminua ridurile, petele pigmentare sau alte defecte ale pielii dar şi care este procedura estetică cel mai des folosită de vedetele de la Hollywood, fie Jennifer Aniston, Sharon Stone sau Courtney Cox:

Ce presupune tehnologia laser în tratamentele antiageing?  Cu ce este diferită faţă de alte tehnologii?

Pielea are două straturi principale: epidermul, cu rol de protecţie împotriva factorilor externi şi dermul, responsabil, printre altele, cu menţinerea fermităţii pielii. Laserii dermici eliberează energie în ambele straturi, stimulând sinteza de colagen şi refacerea celulară. Principalul avantaj al terapiei laser îl reprezintă controlul adâncimii de penetrare în straturile dermului, deci o acţiune profundă şi precisă. În plus, laserul poate elimina şi alte condiţii ale pielii îmbătrânite, precum petele solare, pigmentările neuniforme, leziunile vasculare sau cicatricile acneice.

Jennifer Aniston. Foto: Hepta

Care sunt cele mai eficiente lasere împotriva ridurilor?

Laserul fracţionat cu CO2 acţionează ca un peeling performant care vaporizează celulele de la suprafaţa pielii, eliminând nu doar ridurile, ci şi petele pigmentare, urmele de cicatrici sau porii dilataţi. În plus, acesta acţionează şi asupra ridurilor profunde. Termenul fracţionat” indică modul de acţiune: laserul cu dioxid de carbon generează microleziuni profunde sub formă de puncte. Aceste microleziuni se vindecă foarte repede pentru că au în jur piele sănătoasă şi, în procesul de vindecare, declanşează o producţie masivă de colagen. În final, pielea este vizibil tonifiată şi capătă un aspect neted, luminos.

Tot efect de peeling oferă şi laserul Nd:Yag, utilizat, de asemenea, în tratarea leziunilor vasculare, pigmentare şi pentru epilare definitivă. Tehnologia Q Switch Nd:Yag emite radiaţii cu particule de carbon ce sunt depuse în porii pielii şi explodează” sub acţiunea emisiilor aparatului. În momentul exploziilor instantanee, porii reacţionează ca un reflex, închizându-se.

O altă revelaţie a terapiilor antirid de ultimă generaţie este Laserul VBeam Perfecta, cunoscut ca stardard de aur în tratarea leziunilor vasculare. Acesta este echipat cu o tehnologie avansată multi-puls care şi-a dovedit eficienţa şi în cazul altor condiţii ale pielii, precum: cuperoză, rozacee, cicatrici roşii cheloide sau hipertrofice, veruci şi psoriazis sau vergeturi roşii.

Dacă tratamentul cu laser CO2 se desfăşoară sub anestezie locală şi necesită un timp de vindecare de trei-patru săptămâni, laserul Nd:Yag şi VBeam Perfecta prezintă avantajul unei proceduri simple, fără exfoliere, cu disconfort minim deoarece pielea este răcită în timpul tratamentului. 

Sharon Stone. Foto: Hepta

Pe ce zone se poate folosi această tehnologie?

Principalele zone sunt faţa, inclusiv zona perioculară, gâtul, decolteul, faţa dorsală a mâinilor.

Se poate interveni asupra mai multor zone în aceeaşi zi?

Având în vedere că terapia cu Laser fracţionat cu CO2 presupune anestezie locală se poate acţiona asupra mai multor zone într-o singură şedinţă.

Ce efecte putem obţine? În cât timp apar şi cât durează?  

Primele efecte se observă după patru-şase săptămâni, însă aspectul pielii continuă să se îmbunătăţească deoarece producţia de colagen este stimulată pe termen lung. Un tratament standard anti-ageing implică patru şedinţe, la interval de o lună. Desigur, acest număr poate varia în funcţie de pacient. Menţinerea rezultatului depinde se stilul de viaţă al pacientului şi de fondul genetic. Efectul va fi de lungă durată în cazul pacienţilor nefumători, care folosesc protecţie solară corespunzătoare şi se hidratează suficient. Rezultate excelente se obţin prin combinarea mai multor terapii. De exemplu, le recomand pacienţilor mei Laserul fracţionat cu CO2 şi, complementar, mezoterapie sau Cellenis PRP (cunoscută şi ca Terapia Vampir).

Foto: iStock

Se poate întâmplă să nu apară rezultate vizibile? Cum se procedează în acest caz?  

Aşa cum spuneam, în cazul terapiilor laser, efectul se instalează progresiv, de aceea rezultatul poate fi perceput diferit de la un pacient la altul, în funcţie de gradul de informare cu privire la procedură. Eu pun mare preţ pe comunicare cu pacientul, pe stabilirea unor aşteptări realiste şi, de asemenea, pe fotografiile înainte şi după tratament.

Ce presupune perioada de recuperare pentru peeling-ul cu Laser fracţionat cu CO2?

Pentru prevenirea complicaţiilor şi vindecarea eficientă, poate fi necesar un tratament antibiotic sau antiviral cu două-trei zile înainte de procedură. Imediat după procedură, orificiile de intrare a laserului capătă un aspect alb-sidefiu, iar la câteva ore se produce o reacţie inflamatorie – pielea devine roşie şi se acoperă de cruste maronii. După două-trei zile, crustele încep să cadă, atenuându-se progresiv în următoarele 10-14 zile. De obicei, regenerarea epiteliului este completă la două săptămâni de la tratament. Post-procedură, se recomandă curăţarea blândă a pielii şi unguente pentru îngrijire specifică. Folosirea oricăror altor produse cosmetice este contraindicată până la vindecare. 

Odată cu înaintarea în vârstă, pierderea elasticităţii pielii determină şi apariţia bărbiei duble. Care este cel mai eficient tratament?

Recomand pacientelor mele Ultherapy, tratamentul care menţine prospeţimea tenului multor vedete de la Hollywood. Total neinvaziv şi nedureros, sistemul Ulthera foloseşte energia ultrasunetelor, concentrată în puncte precise, accesibile doar prin chirurgia estetică. Spre deosebire de lasere, radiofrecvenţă sau alte tehnologii, Ultherapy transmite energia ultrasunetelor ţintit, la adâncimea optimă, în mai multe straturi ale ţesutului. Prin încălzire, se declanşează o reacţie naturală a pielii care începe procesul regenerativ de producere a colagenului la nivelul dermului. Ultherapy stimulează producerea de colagen în timp, iar rezultatele se pot vedea după trei-şase luni de la procedură. Pentru menţinerea rezultatelor, recomand efectuarea unei astfel de proceduri pe an. Un alt tratament neinvaziv extrem de eficient pentru tratarea bărbiei duble şi a pielii lăsate de pe gât este Venus Legacy, care combină radiofrecvenţa multipolară cu pulsul magnetic, ţintind acumulările de grăsime şi pielea lipsită de fermitate. Procedura nu prezintă riscuri şi nu necesită timp de recuperare. Sunt recomandate patru şedinţe, efectuate la interval de două-trei săptămâni.

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora