Dr. Mihail Pautov, medicul cu cei mai mulți ,,followers" pe Instagram. Cum se împacă medicina cu social media și ce înseamnă să te joci „de-a doctorul”? - LIFE.ro
Sari la conținut

Dr. Mihail Pautov este medic specialist în chirurgie generală. Adică este medicul acela care deschide abdomenul și cu mâinile lui magice face ca lucrurile să meargă bine din nou. Ce anume face, ne spune el mai jos.

Ce este însă extrem de interesant este faptul că Dr. Mihail Pautov are o pagină de Instagram și este cotat ca medicul cu cei mai mulți followers pe această rețea de socializare. Și în plus, lucrează acum la un canal de Youtube unde va urca filmulețe medicale și educative deoarece, așa cum spune, nu putem fugi de viitor. Fiind un medic tânăr înțelege importanța tehnologiei în viața noastră și o aplică chiar și în medicină, fapt care nu-l oprește să opereze ca un profesionist în spital.

Azi aflăm povestea lui, din copilărie și până la rolul de tată.

Ce înseamnă chirurgie generală pe înțelesul nostru? Adică pentru ce ar trebui să vă căutăm? 

Dr. Mihail Pautov: Foarte bună întrebare, cu un răspuns complicat. Chirurgia generală a fost prima formă de chirurgie care se ocupă, cum îi spune și numele, cu tot ce înseamnă chirurgie. A urmat separarea în specializări specifice, cum ar fi neurochirurgia, chirurgia vasculară, ortopedia, chirurgia pediatrică, fiecare rupând, slavă Domnului, câte o parte importantă din Chirurgia Generală. În momentul de față, Chirurgia Generala se ocupă de tot ce înseamnă cavitate abdominală, mai puțin rinichi, uretere, vezica urinară, care sunt în apanajul urologului.

Pe scurt, un chirurg de chirurgie generală deschide larg un abdomen sau operează laparoscopic:  stomac, duoden, intenstine, colon, rect, ficat, pancreas, suprarenale, uter, ovare, dar și sân, picior diabetic (amputații de membre), tiroidă, etc.

Dr. Mihail Pautov
Dr. Mihail Pautov

Cum ai ales chirurgia?

Dr. Mihail Pautov: Complet spontan, direct în fața comisiei, aiurit de faptul că ultimul post de „ginecologie” a fost luat chiar înaintea mea. Și am îndrăgit chirurgia în timp. Asta e și motivul pentru care susțin că e mai important să îți cauți un mentor bun și nu neapărat specializarea despre care crezi că o să-ți placă.

Dar cum ai ales Medicina? Nu era mai simplu să alegi ASE sau Politehnică?

Ba da, era. Dar se pare că nu-mi plac lucrurile simple. Cu toate astea, de multe ori mă întreb de ce a trebuit să-mi bat joc de mine și să aleg medicina într-o țară ca România. Apoi îmi trece și mă bucur de ceea ce fac. N-am fost niciodată constant în această privință.

Unde ai copilărit și ce erau părinții? Mai ai medici în familie?

Până la 7 ani am copilărit în Chișinău, un oraș verde plin de grădini și spații întinse de joacă. Au fost cele mai frumoase momente ale vieții mele. Aveam o gașcă de vreo 35 de copii. Ne împărțeam în adevărate armate cu pistoale și puști de apă și alergam până se însera. Bunica și tatăl meu sunt medici, dar ei niciodată nu m-au influențat să merg pe calea lor.

Dr. Mihail Pautov invitat în emisiunea „Guerrilla de dimineața” cu Mihai Dobrovolschi, Gilda și Matei
Dr. Mihail Pautov invitat în emisiunea „Guerrilla de dimineața” cu Mihai Dobrovolschi, Gilda și Matei

Erai genul de copil care se juca „de-a doctorul”?

Dr. Mihail Pautov: Nu, slavă Domnului. Dar mă joc acum, zilnic, prin spital. E o mare diferență între a-ți dori să tratezi, să faci bine, să cauți și să vindeci boli, și a-ți dori să fii doctor, să porți halat de doctor și să te bucuri de respect. Prima dorință trebuie să o întreacă pe a doua, pentru că a doua nu merită nicidecum tot efortul pe care îl presupune practica medicală.

Cum arăta ziua în care ai intrat prima dată în sala de operație?

Eram în clasa a 9-a. O prietenă de familie, medic ginecolog, m-a rugat să o asist la o cezariană. Adrenalina primei operații, sânge șiroaie, o tonă de lichid amniotic și la final miracolul vieții. A fost copleșitor, viu, divin în același timp.

Dr. Mihail Pautov împreună cu chirurgul Radu Zamfir

Dar prima operație?

Dr. Mihail Pautov: Anul I de rezidențiat. Ajutat de un coleg mai mare, am amputat un picior de la coapsă. Întreaga poveste poate fi gasită aici. Pe scurt, un picior negru de la genunchi în jos, atârnând doar în os după disecția țesuturilor moi făcută de mine, și sunetul asurzitor al fierăstrăului manual peste os. Spuma de os amestecată cu sânge, picături de sudoare pe fața mea, și pacientul treaz (rahianesteziat) care mă complimenta pe tot timpul operației. O experiență halucinantă dar călitoare.

Mă gândesc că trebuie să ai o relație aparte cu mâinile tale din moment ce țin în ele viețile atâtor oameni…

Da și nu. Nu le dau cu cremă, cum ați putea crede 😂Dar încerc să evit sporturile și activitățile care mi-ar putea afecta mâinile. Spre exemplu, nu îmi pot lua o motocicletă. Cam asta e relația.

Dr. Mihail Pautov după o sesiune de surf
Dr. Mihail Pautov după o sesiune de surf

Te-a încercat vreodată gândul să pleci din țară?

Da. Prin facultate mă gândeam că voi pleca în Noua Zeelandă după ce termin. Dar a rămas doar un vis. Îmi place în România, îmi plac oamenii dar știu că sunt multe de îmbunătățit. Am cu cine să lucrez și am mulți colegi tineri în jur care pun umărul la schimbarea acestei țări, iar asta îmi place.


Citește și: Doctorul Mihai Craiu, cel mai bun avocat al prichindeilor: „Am fost un copil dificil, anorexic și bolnăvicios”. Cum a ales să devină medic după un malpraxis care probabil i-a ucis bunicul preot


Cum ți se pare sistemul românesc de sănătate? Ce-i lipsește și ce îi prisosește?

Este șchiop. Îi lipsesc multe. Îi lipsește educatia, îi lipsesc medici de familie competenți (avem, dar nu destui); îi lipsesc programele de screening și prevenție; îi lipsește personalul medical. Cu toate astea sistemul funcționează prin efortul supraomenesc al celor câțiva care au rămas să lucreze în el. Lucrăm mult peste program, la capacitate dublă, chiar și sub presiunea ostilă a unor pacienți care nu reușesc să vadă decât greșelile și nu eforturile acestor medici.

Ești recunoscut ca medicul cu cei mai mulți followers pe Instagram. Cum se împacă asta cu medicina?

Se împacă perfect. Acesta este aportul pe care îl aduc la conștientizarea anumitor aspecte medicale și de sănătate. Mă bucur că oamenii sunt interesați și mă urmăresc pentru asta. Aș încuraja orice student, rezident și medic să facă asta.

 

View this post on Instagram

 

Dor de Bucuresti. 🌃 #tbt❤️

A post shared by 𝐃𝐫. 𝐌𝐢𝐡𝐚𝐢𝐥 𝐏𝐚𝐮𝐭𝐨𝐯 💉🗡 (@doctor.mihail) on

Am aflat că vrei să îți faci și un canal de Youtube unde să urci vlogguri cu sfaturi. Cui se adresează și ce însemnătate ar trebui să aibă?

Dr. Mihail Pautov: Da, lucrez la el. Îl voi lansa în curând. Aici voi face tot ce făceam până acum și pe Instagram, dar într-o formă mai sistematizată, accesibilă pentru o perioadă nedefinită.

Adica filmulețe pe teme medicale, educative, care vor rămâne acolo.

Cum ar trebui privită medicina pe internet de către pacienți?

E o sursă bună de informare. Dar pentru a o înțelege complet, ai nevoie de educație medicală și în mod cert un medic are mai multă educație medicală. Dacă îți pasă de tine, caută un medic disponibil să discute cu tine ceea ce citești pe internet, să-ți explice și să te ajute să iei o decizie într-adevăr corectă pentru tine.

Dar cum o privesc ceilalți colegi ai tăi?

Diferit. Dar, din pacate, nu poți fugi de viitor și de schimbare. Medicina pe internet este și prezent și viitor.

Operezi și copii?

Nu. Doar chirurgul pediatric poate opera copii.

Care a fost cel mai emoționant caz al tău?

Dr. Mihail Pautov: O pacientă, fiica unei foste angajate a spitalului, care a preferat să nu meargă pe cunoștințe și să-și ia singură soarta în mâini. M-a abordat în fața aparatului de cafea, în fața secției de chirurgie și mi-a spus că îi inspir încredere și ar vrea să o operez eu. Fiind rezident și fiind un caz complicat, am prezentat-o șefului meu și am fost parte activă a investigațiilor și a tratamentului chirurgical al pacientei. Un caz complicat și la limita posibilităților chirurgicale care în final a evoluat foarte bine.

Cum reacționezi atunci când fetița ta se îmbolnăvește?

Urmez întocmai sfaturile pediatrului.

Dr. Mihail Pautov împreună cu fiica lui
Dr. Mihail Pautov împreună cu fiica lui

Muzica și călătoriile înțeleg că sunt alte două pasiuni. Care e cea mai frumoasă călătorie în care ai fost până acum?

Cu toate că am umblat peste tot, orașul meu preferat rămâne Budapesta. Am fost de câteva ori. Îmi place orașul noaptea, când e liniștit, pe malul “pesta” al Dunării.

Care e călătoria la care visezi?

Dr. Mihail Pautov: Să fiu parte a echipei multidisciplinare spațiale care va pleca spre Marte 😂

Dar chitara? Unde și pentru cine cânți?

Pentru mine, oricând am timp. Este un hobby foarte relaxant, ca o meditație.

Ce te face fericit?

Reușita unui caz chirurgical. Timpul petrecut cu fiica mea. O discuție aprinsă cu prietenii. O carte bună. O ora de sport epuizant. Cântatul la chitară.

 

View this post on Instagram

 

Sold out! 🎫 🎸🦹🏼‍♂️ 🥁 👧🏼

A post shared by 𝐃𝐫. 𝐌𝐢𝐡𝐚𝐢𝐥 𝐏𝐚𝐮𝐭𝐨𝐯 💉🗡 (@doctor.mihail) on

Share this article

Pe aceeași temă

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora